Preporuka za laptop

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

saltzman
Spol: M

Re: Preporuka za laptop

Post Postao/la saltzman »

Pozdrav ekipa,

vrijeme je da počnem razmišljati o kupovini novog 17" laptopa. Od 2008. godine koristim hp 6830s , koji je uredno radio do prošle godine, kada je stradala grafička koju sam popravio.

Računar primarno koristim za web development, želja mi je na novom uređaju vrtjeti isključivo Ubuntu i jedan od uvjeta je da uredno radi hlađenje. Na trenutnom uređaju temperatura hardvera je znatno viša nego kada pogonim windows7.

Imate li kakve preporuke za laptop 17" do 600€, što mislite o ovome asus

Hvala
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Jedna sugestija, neovisno o modelu za koji se odlučiš :

Kad suziš izbor, pogledaj za te konkretne modele kako njihov proizvođač nudi update biosa. Neki proizvodači nude update biosa samo kroz njihovu aplikaciju koja postoji samo za windowse. A neki proizvodači nude iso image za live update biosa pa je svejedno koji os koristiš...

Zakaj spominjem bios : sa izlaskom windows desetke će mnogi biosi tvornički biti zaključani i trebat ce par nadogradnji da bi mogao linux instalirati na te pc-e ... A to je uskoro
:-)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Max Bunker je napisao/la:.. Kad suziš izbor, pogledaj za te konkretne modele kako njihov proizvođač nudi update biosa. Neki proizvodači nude update biosa samo kroz njihovu aplikaciju koja postoji samo za windowse. A neki proizvodači nude iso image za live update biosa pa je svejedno koji os koristiš...
Hajde sad realno reci koliko "normalnih" ljudi nadograđuje BIOS na svojim desktop/laptop uređajima?
2-3%, a možda sam i pretjerao.. jbt, pa "normalni" ljudi ni ne znaju što je BIOS :-D

Kaj se tiče preporuke za laptop, danas je to vrlo nezahvalno jer proizvođači hardvera iz dana u dan sve više prate Apple i ide se u smjeru kupi bilo što, koristi dvije godine i baci pa kupi novo. Naime čitam neki dan recenziju Dell Insprion 3543 i ne mogu vjerovati da su ugradili samo jedan utor za RAM pface .. u slijedećoj generaciji vjerojatno više neće biti ni njega već će RAM zalemiti na MBO :twisted:
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

A čuj, nadogradi ga svatko tko naiđe na problematičan bios pa nemože drugačije riješiti mušice koje uzrokuje takav bios. A ako se obistine crne najave da bu svaki bios sa windows 10 tvornički zalokan ( novi secure boot) e onda bu nadogradnja i modifikacija takvog biosa jedini način da se instalira i nešto drugo osim windowsa...

Zakaj te to tak čudi? Pa ja na svim kompovima prvo pogledam dal ima za njega noviji bios i obavezno nadogradim ak ima jer se time često rjesavaju neki problemi kompatibilnosti sa memorijama ili sa cpu, ili se otklanjaju uočene greške ili se dodaju nove mogucnosti ugadanja napona ili latencija.....

A u servisima bi to pod obvezno trebalo biti da nadograde i bios i firmwere za sve komponente unutar pc-a koji im dođe u rad..

Utrka je velika i često hardver izlazi na tržište nedovoljno ispitan pa se onda greskice pokusavaju ispeglati novim firmwerima tako da ja taj segment nebih zanemario... pogotovo pri kupnji laptopa koji je npr noviji model i friško je na tržištima..
:-)
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Hajde realno, kad je netko u našoj firmi (tvojoj bivšoj) nadograđivao BIOS.. o kućnim korisnicima kojima je jedino bitno kod kupovanja kompa da im radi Skype i Facebook pogotovo..

Kaj se tiče Secure boota.. kako vrijeme odmiče sve više i više mislim da u tome toliko i nema prste M$ koliko netko drugi no vrijeme će pokazati da li sam bio u pravu. S druge strane legitimno je pravo M$-a da danas sutra sa desetkom, stotkom ili kojim već OS-om onemogući instalaciju nečeg drugog na uređaj koji dolazi s predinstaliranim njihovim OS-om. Drugi je par cipela što proizvođači hardvera ne isporučuju uređaje istih hardverskih karakteristika namijenjenih različitim operativnim sistemima, odnosno da tako kažem zaključane i otključane.. ustvari, možda u budućnosti i budu samo što će ovi otključani biti skuplji..

Nego, čovijek je pitao koji laptop preporučiti za 600€ .. pa dok je $ još malo ispod € možda ovo .. nije 17" već 15.6" ali je rezolucije 1920x1080 pix, ne mora ni OS instalirati jer je već gore, a i svako malo imaju nekakve akcije gdje se da ušparati 50-ak $ :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Max Bunker

Heehee... Nisu nadograđivali biose ali su zato svako malo crkavali. Ponekad nema drugog načina nego npr kroz bios neke stvari podesiti, od redoslijeda boota do memorijskih latencija ( što je vrlo bitno za brz a stabilan rad) ... A za overclockere je modifikacija napona kroz bios jedini način... I sad ako je novi model, velika je šansa da bu pun mušica koje jedino novim biosom mozeš doskočiti....

Možda jedino acera zaobići pa gledati dell ili lenovo ali ne g i y serije.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ma jasno mi je to, uostalom sad pišem s laptopa koji ima ne novi, već modificirani BIOS kako bi mogao raditi kao ja hoću :-D .. mislim, lijepo je to što si dao savjet da se obrati pažnja i na taj segment, ali realno malo ljudi to radi.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
saltzman

Post Postao/la saltzman »

OK, ljudi ne bih dirao BIOS nisam "sistemaš", samo tražim mišljenje za kupovinu laptopa.

evo dodatnih uvjeta:

- 17" zaslon
- tipkovnica HR / BH
- min 4GB RAM

Primarna namjena:

- Web i mobile development (php, mysql, apache, nginx, lua, python, js, ..)
- slušanje glazbe tijekom rada (di.fm)
- pogledati youtube / vimeo
- snimanje desktopa i obrada video u cilju stvaranja video tutoriala za moje klijente.

Možete napisati koje brandove treba izbjegavati, koje grafičke, procesore itd..

Hvala
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Poštovani LZS znalci :D,

zanimaju me vaša mišljenja o ovom laptopu (Asus X751MD). Je li ga netko možda koristio, kakva su iskustva, s kojim komponentama bi moglo biti problema...?

Ne morate preporučivati alternative jer ga je osoba već platila...ja samo trebam podesiti Linux na njemu kad stigne, pa bih se htjela unaprijed pripremiti :D 8-)

Djelomični podaci o konfiguraciji:
Intel Pentium Quad-Core N3540 2,16 GHz
4 GB RAM, proširivo do 8, nažalost samo jedan slot pface
NVIDIA Geforce 820 (1 GB)
17,3", 1600x900
SATA 1000 GB
Hvala! ::bravo
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Nemam pojma što bih ti rekao osim da su mi ovi Intel Pentium procesori sa četiri fizičke jezgre (da, doista postoje) potpuna nepoznanica i živo me zanima kako to radi u praksi (javi dojmove kad ti stigne u ruke).

Inače, koincidencija ili ne, ali me večeras kolega s posla pitao da li vrijedi kupiti ovo za 3300 kn pa sam mu tekao da bih bolje dodao 700 kn više i uzeo ovo zbog full HD ekrana, i3 CPU-a i jače grafičke ... i dva utora za RAM :) .. o jednostavnosti rastavljanja i čišćenja da ne govorimo (ok, ovaj iz testa je i7 ali je šasija ista ;))

Otišao sam u offtopic, a lijepo si rekla da te zanima konkretni model.. jbg, nemam pojma ali me živo zanima kako se rastavlja i kako radi Pentium Quad pa javi ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"