slažem segMajstor je napisao/la:Zašto bi bili bazirani na linux kernelu??? Šta je poenta? NT kernel je sasvim ok i ako se ne varam i on je slobodan (mada ovo treba proveriti).
Ništa se nešto bitno neće promeniti. Iskreno mislim da sa W9 ne bi ni treali da žure, već da sačekaju da se W8 ustali. Ovaj W8 je prvi odličan windows od XPa. Mogu da ga pljuju itd , ali zaista ima ok filozofiju što se tiče iskustva korisnika. ko ga je probao i koristio malkice duže, zna o čemu pričam. Vista i W7 ne mogu ni da mu prismrde.
čavrljanje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: čavrljanje
- holden
- Spol: M
I meni je W8 bio što se tog nekog user experienca tiče odličan. I dva puta brže mi radio od W7. Meni taj flat dizajn ne smeta uopšte. Malo bling blinga nije na odmet 
"Onaj koji je video kako vaskrsava mrtvac, s tim se privid neće poigrati" Danilo Kiš
- Abzeenth
- Site Admin
Flat dizajn je upravo suprotno od "bling blinga".
- Suko
- Site Admin
Ne znam. Meni je izgled Osmice neopisivo grozan. Totalno promaseno i neopisivo, neopisivo ruzno.
Nisam ga nikad koristio, a ono sto sam procitao o tome nije bas govorilo da je user friendly. No, to bolje znaju oni koji su ga koristili. Mozda to i nije istina i mozda je bas dobar za koristenje.
No, jos uvijek jako puno ljudi ne voli Osmicu i odbija preci na njega. Isto vrijedi i za mobilnu varijantu WP 8. O tome svjedoci mali broj prodanih racunala i mobilnih uredjaja s Osmicom. Ono sto je prodano, prodano je na silu jer je doslo s predinstaliranom Osmicom.
Tako da imam dojam da jos uvijek jako puno ljudi izbjegava Osmicu ili su je koristili na kratko vrijeme, instalirali "third party" launchere koji su im vratili izgled i funkcionalnost Sedmice.
Ja osobno nemam namjeru isprobavati tu grozotu, a nauciti cu je koristiti tek kad mi ju u firmi instaliraju na racunalo koje koristim, sto ce biti nikad jer bi to zavrsilo opcom pobunom svih ostalih zaposlenika koji nisu kompjuterski pismeni i koji su taman naucili koristiti XP i Sedmicu.
Uglavnom, moj dojam je grozota od koje mi se dize kosa na glavi. Usporediva i to tek donekle grozotom koja je Gnomeshell, s tom razlikom da bi Gnomeshell mogao koristiti kad bi me se na to natjeralo.
Nisam ga nikad koristio, a ono sto sam procitao o tome nije bas govorilo da je user friendly. No, to bolje znaju oni koji su ga koristili. Mozda to i nije istina i mozda je bas dobar za koristenje.
No, jos uvijek jako puno ljudi ne voli Osmicu i odbija preci na njega. Isto vrijedi i za mobilnu varijantu WP 8. O tome svjedoci mali broj prodanih racunala i mobilnih uredjaja s Osmicom. Ono sto je prodano, prodano je na silu jer je doslo s predinstaliranom Osmicom.
Tako da imam dojam da jos uvijek jako puno ljudi izbjegava Osmicu ili su je koristili na kratko vrijeme, instalirali "third party" launchere koji su im vratili izgled i funkcionalnost Sedmice.
Ja osobno nemam namjeru isprobavati tu grozotu, a nauciti cu je koristiti tek kad mi ju u firmi instaliraju na racunalo koje koristim, sto ce biti nikad jer bi to zavrsilo opcom pobunom svih ostalih zaposlenika koji nisu kompjuterski pismeni i koji su taman naucili koristiti XP i Sedmicu.
Uglavnom, moj dojam je grozota od koje mi se dize kosa na glavi. Usporediva i to tek donekle grozotom koja je Gnomeshell, s tom razlikom da bi Gnomeshell mogao koristiti kad bi me se na to natjeralo.
Probao sam par puta W8 na tuđim kompovima i taj UI mi je ekstremno neintuitivan. Ne da je ružan, ali je neintuitivan i djeluje koa da trebam brdo klikova i micanja da dođe m do ičega te je i lokacija stvari krajnje nelogična.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
- calisto053
- Moderator
@ Suko - u potpunosti se slazem! Bez startup menija (pa cak i iskljucivanja Metro sucelja), Osmica je krajnje neintuitivna i na granici upotrebljivosti u svakodnevnom koristenju. Verzija 8.1 donosi tek blage dorade Metro sucelja.
Sve drzavne sluzbe jos rade na XP-u koji i vise nego zadovoljava potrebe birokracije. Prijelaz na 7-icu ili neku kasniju verziju se nece obaviti jos jaaako dugo. To, naravno, zahtijeva noviji hardver i ponovnu obuku zaposlenika. Jedva cekam!
Sent from my Vip Racer III using Tapatalk 4 Beta
Sve drzavne sluzbe jos rade na XP-u koji i vise nego zadovoljava potrebe birokracije. Prijelaz na 7-icu ili neku kasniju verziju se nece obaviti jos jaaako dugo. To, naravno, zahtijeva noviji hardver i ponovnu obuku zaposlenika. Jedva cekam!
Sent from my Vip Racer III using Tapatalk 4 Beta
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- Abzeenth
- Site Admin
Možda neće biti prijelaza na Sedmicu, već na Linux. Zapravo, sigurno će tako biti u nekim ministarstvima, a nadajmo se da će ostali biti dovoljno pametni i slijediti primjer.calisto053 je napisao/la:Sve drzavne sluzbe jos rade na XP-u koji i vise nego zadovoljava potrebe birokracije. Prijelaz na 7-icu ili neku kasniju verziju se nece obaviti jos jaaako dugo. To, naravno, zahtijeva noviji hardver i ponovnu obuku zaposlenika.
- Suko
- Site Admin
I mislim da je ova najava ostavke Ballmera njegovo priznanje da je promasio strategiju vodjenja MS-a i da je njegova ostavka prisilna.
MS trenutno treba novog CEO-a koji ce donijeti drugacije razmisljanje i strategiju razvoja.
Los uspjeh Osmice, WP7 i WP8, masakr Play Stationa cetiri nad XBoxom One jasno pokazuju da nesto nije u redu i da Ballmer ne zna pogoditi zelje trzista i da nije vise za taj posao. To je los uspjeh na sva tri velika trzista u kojima MS ima svoje proizvode.
Tako da, koliko god njegovo pismo zvucalo lijepo i optimisticno, MS pod njegovim vodstvom ne posluje kako bi trebao i njegov odlazak je sigurno potaknut od strane uprave dionicara koji stite svoja ulaganja.
Daleko od toga da MS propada. Zaradjuju oni jos uvijek brutalne novce, ali ne toliko koliko bi mogli.
MS trenutno treba novog CEO-a koji ce donijeti drugacije razmisljanje i strategiju razvoja.
Los uspjeh Osmice, WP7 i WP8, masakr Play Stationa cetiri nad XBoxom One jasno pokazuju da nesto nije u redu i da Ballmer ne zna pogoditi zelje trzista i da nije vise za taj posao. To je los uspjeh na sva tri velika trzista u kojima MS ima svoje proizvode.
Tako da, koliko god njegovo pismo zvucalo lijepo i optimisticno, MS pod njegovim vodstvom ne posluje kako bi trebao i njegov odlazak je sigurno potaknut od strane uprave dionicara koji stite svoja ulaganja.
Daleko od toga da MS propada. Zaradjuju oni jos uvijek brutalne novce, ali ne toliko koliko bi mogli.
- glaskoncILLa
imao sam osmicu u rukama prije nekoliko dana, trebalo mi je 10 minuta da nadjem kako otvoriti USB drive, sto je otprilike 9 minuta previse obzirom da je to prvi put da ju vidim uzivo..
no dobro, imao je mali i mekani promasaje i prije osmice, mislim da je njihov daleko najveci fail da se nisu uspjeli pozicionirati u svijetu mobilnih uredjaja..
no dobro, imao je mali i mekani promasaje i prije osmice, mislim da je njihov daleko najveci fail da se nisu uspjeli pozicionirati u svijetu mobilnih uredjaja..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
-
gMajstor
Mogu samo da zaključim da niko od vas nikad ovde nije koristio W8 (mislim na ove što su komentarisali negativno).
Mana ima, ali ... ovo je ipak forum o linuxu, pa necu da se nastavljam na tu temu.
Mana ima, ali ... ovo je ipak forum o linuxu, pa necu da se nastavljam na tu temu.