čavrljanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: čavrljanje

Post Postao/la shrike »

Čisto da se razumijemo, nisam mislio razmaziti u stilu naviknuti ih na škampe i kavijar već da budu ekstra druželjubivi:) To je direktno u kontradikciji sa čuvanjem ičega, pogotovo jer bi volio ljubimce odvesti sa sobom ako idem na odmor. To znači isključivo strojevi kao zaštita, jer ničem ne-ekstremnom i biološkom ne bih vjerovao kao relevatnoj zaštiti..

Uzet ću u obzir ove stvari koje si naveo, iako naglašavam da ideja ovdje nije da se onemogući ulaz već da se čitava stvar snimi sa povećanjem vjerojatnosti hvaćanja lopova. Osobno ne znam kako bih izveo sustav da je ili zadovoljavajuće jeftin (ali nije neprobojan) ili relativno jeftin (ali bez dodatnih problema raznih tipova). Ovako mi se čini snimanje sa tihim alarmom najsigurnija opklada (iako, opet, ovdje ne bi bilo brava ili pinova) u kategoriji jeftinih rješenja. Jefitni alarm + nadgledanje i mogućnost dojave organima vlasti za unutar 2k kn. Neprobojnost je priča za sebe u koju se NE upuštam.

EDIT:

specijalna napomena: živi organizmi mi općenito ne djeluju kao pouzdani sustavi zaštite, čak i kada bi imao "bogomoljku" doma, tako da od toga ad-hoc odustajem,
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la:Čisto da se razumijemo, nisam mislio razmaziti u stilu naviknuti ih na škampe i kavijar već da budu ekstra druželjubivi:) To je direktno u kontradikciji sa čuvanjem ičega, pogotovo jer bi volio ljubimce odvesti sa sobom ako idem na odmor. To znači isključivo strojevi kao zaštita.
Dobro odgojen pas u smislu čuvara kuće/dvorišta, pogotovo rotvajler i slične pasmine, znači da na vašem/njegovom teritoriju on ima svoje mjesto u piramidi i ukoliko ti dozvoliš NN-u da uđe, on to prihvaća kao ok jer si ti na vrhu piramide .. na ulici gdje nije njegov/tvoj teritorij nije zainteresiran za čuvanje bilo čega (osim eventualno tebe tj. članova obitelji koji su u piramidi negdje iznad njega).
shrike je napisao/la: Uzet ću u obzir ove stvari koje si naveo, iako naglašavam da ideja ovdje nije da se onemogući ulaz već da se čitava stvar snimi sa povećanjem vjerojatnosti hvaćanja lopova. Osobno ne znam kako bih izveo sustav da je ili zadovoljavajuće jeftin (ali nije neprobojan) ili relativno jeftin (ali bez dodatnih problema raznih tipova). Ovako mi se čini snimanje sa tihim alarmom najsigurnija opklada (iako, opet, ovdje ne bi bilo brava ili pinova).
Hrvatska policija (službeno) nema softver za prepoznavanje lica .. drugo, sve kamere koje služe za videonadzor imaju tako lošu rezoluciju i katastrofalno automatsko fokusiranje da žali bože struje koje potroše za svoj rad :(

PS. I mala opaska, sa lista papira ili novčanice se ne mogu izuzeti papilarne linije .. osim ako ne angažiraš Grissomovu i Horatiovu ekipu ;) .. tako ti je i s jeftinim elektronskim protuprovalnim sistemima.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Mislio sam koristiti 720p ili 1080p kamere na 25 fps. Zato je i nužno da snimaju samo po nekom uzroku (otvaranje vrata, zvuk itd). Ako se ne može lice prepoznati na toj rezoluciji.... :P Iako, ako nema softver za prepoznavanje lica ovo je službeno nebitno, tj. bitno je samo da naznači gdje je netko ostavio otisak prsta ili DNK materijal. E sada, ako ne možemo uhvatit lopova sa dnk+slika, mene stvarno zanima onda što je potrebno:)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Fućkaš rezoluciju i svu silu megapiksela ako nemaš automatski fokus, dobar izvor svjetla, dobar kut snimanja i još barem 5-6 malo manje bitnih preduvjeta.

.. dobar otisak ili DNK materijal mogu pomoći da se netko smjesti na određeni prostor u skoro pa određeno vrijeme, za ostalo je bitno imati na svojoj strani Vidovitog Milana i kristalnu kuglu :)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

shrike je napisao/la:Mislio sam koristiti 720p ili 1080p kamere na 25 fps. Zato je i nužno da snimaju samo po nekom uzroku (otvaranje vrata, zvuk itd)...

E sada, ako ne možemo uhvatit lopova sa dnk+slika, mene stvarno zanima onda što je potrebno:)
25 fps na nadzornoj snimci i nema baš neku korist, to je uzalud potrošen prostor za pohranu. Za linux imaš jedan zgodan programčić imena motion koji, kako mu samo ime kaže, snima pokrete, tj. aktiviraju ga pokreti.
Snimke s kamere mogu se spremat u slikovni niz ili video zapis, u motion.conf datoteci mu zadaješ rezoluciju, framerate, format i kvalitetu slike ili videozapisa i još hrpu zgodnih sitnica.

U udruzi SOK koristimo upravo motion za nadzor, a što je najbolje od svega, podržava i streaming preko neta. Dakle, uz minimalne troškove (kamera, dovoljno jak PC (da može snimat bar 5 fps-a, te minimalno 50 GB disk, što bi trebalo bit dovoljno za cca 2 mjeseca nadzora) imaš super sustav. ;)

Za ovu informaciju, ukoliko se obogatiš, dužan si jednu 2l pivu mjesečno i jednu kunu dnevno. ;) :bleh :hihi
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
shrike
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

E, ali nisam mislio ništa pohranjivati ili bar ne dulje od 24 sata. Pohranjivanje bi se vršilo samo po nekom uzroku, a ne konstantno. Što će mi snimke vlastite kuće od 2 mjeseca? Eventualno onih 8-10 sati kojih me nema doma kada sam vani na poslu. Vidio sam par puta te nadzorne snimke i riječ je o čistom užasu. Ekstremno niska rezolucija i komično niski framerate do razine da mi uopće nije jasno čemu se te snimke uopće rade. Ili sam fulao nešto? Zašto je 25 fps-a beskorisno na nadzornoj kameri? Jer ovako bi onda bolje imalo imati fotić koji radi fotke svakih 1 sekundu ili nešto u tom stilu.
I dodatno, pas za zaštitu doma je možda i ok tokom godine, ali što se događa preko ljeta kada smo svi na moru ili planinama? A i ne djeluje kao pouzdan mehanizam dojave i identifikacije.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@Shrike, a da ti sebi ipak potrazis curu?
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

shrike je napisao/la:E, ali nisam mislio ništa pohranjivati ili bar ne dulje od 24 sata. Pohranjivanje bi se vršilo samo po nekom uzroku, a ne konstantno. Što će mi snimke vlastite kuće od 2 mjeseca? Eventualno onih 8-10 sati kojih me nema doma kada sam vani na poslu.
Oprosti, ali malo si neupućen u problematiku .. uopće nema smisla u video-nadzoru samo unutrašnjeg prostora (ok, za velike trgovine je to ok, ali kuće ne), korisnije je imati snimku vanjskog prostora (okućnice, dijela ulice i sl.) koji pokriva i ulazne (slabe) točke u objekt .. i tu je nužno imati kontinuirano snimanje u periodu od recimo najmanje dva tjedna, ako je smisao posjedovanja video-nadzorne snimke u smislu dokaza ili usmjeravanja policije u kojem smjeru bi trebalo ići kriminalističko istraživanje ukoliko se dogodi KD na tvoju štetu.
shrike je napisao/la: Vidio sam par puta te nadzorne snimke i riječ je o čistom užasu. Ekstremno niska rezolucija i komično niski framerate do razine da mi uopće nije jasno čemu se te snimke uopće rade. Ili sam fulao nešto? Zašto je 25 fps-a beskorisno na nadzornoj kameri? Jer ovako bi onda bolje imalo imati fotić koji radi fotke svakih 1 sekundu ili nešto u tom stilu.
Nije stvar u lošoj kvaliteti same kamere (CCD/CMOS senzora i niskoj rezoluciji) već u tome što valjda 95% takvih kamera na našem tržištu ima fiksni fokus koji je određen na recimo 2-3 metra od kamere i onda sve što je bliže, dalje ili pod lošim kutom snimanja je van fokusa, nadalje sve te kamere nemaju promjenjivu ISO vrijednost već su fiksno zaključane na recimo ISO 100 ili 160 .. krajnji rezultat je da je slika/snimka mutna, zrnata, pretamna/presvijetla ili jednom riječju beskorisna.
shrike je napisao/la: I dodatno, pas za zaštitu doma je možda i ok tokom godine, ali što se događa preko ljeta kada smo svi na moru ili planinama? A i ne djeluje kao pouzdan mehanizam dojave i identifikacije.
Već sam ti napisao da osiguranje objekta/osobe mora biti slojevito u preklapanju od barem 30% .. 3-4 sloja su optimalna i najisplativija, odvođenjem psa na more mičeš jedan sloj zaštite pa ostaju još dva ili tri .. i koja korist od dojave tebi dok si na moru da ti je lopov ušao u kuću .. se možeš teleportirati odmah doma??

Vl@do je napisao/la:@Shrike, a da ti sebi ipak potrazis curu?
.. nemam ništa za dodati, Vl@do ti je sve rekao :mrgreen:
Zadnja izmjena: bertone, dana/u 22 kol 2013, 11:22, ukupno mijenjano 1 put.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200

ZEN
"What do you want?"
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Bertone je napisao/la:
:lulz :lulz :lulz :lulz :bravo :bravo ruga_se ruga_se ruga_se
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Vl@do pogađa u srž problema, kao i uvijek :bravo
shrike u zadnje vrijeme ostavlja hiperaktivne postove po cijelom forumu :D možda bi stvarno trebao naći bolji način za potrošiti svu tu silnu energiju. Ne mora to nužno biti cura :D, malo vježbanja, trčanja ili bicikliranja bi sigurno pomoglo. Ili volontiranje u nekom skloništu ili udruzi za životinje, kad ih već toliko voli. Ili planinarenje...srećom je Sljeme blizu :D Ja sam sad jadna u svom zaostalom rodnom gradu i ovdje nemam što raditi osim visjeti na forumu, ali vi koji ste u ZG ili drugim većim gradovima imate ogroman izbor aktivnosti...treba se pokrenuti dok ste još mladi i dok možete :D
Zaključano