openSUSE 12.1

Diskusije usko vezane uz SUSE i openSUSE distribucije.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: openSUSE 12.1

Post Postao/la Grof »

odin je napisao/la:ako želiš editirati pdf onda pdfedit.
PDF se krasno može rastavljati u Inkscapeu ;) (to koristim pod "must" pri izradi prijevoda igara iz originalnih PDF-ova, gdje u Inkscapeu maknem sve što mi ne treba i na to u Libreu lijepim svoj tekst ;) )
_samir

Post Postao/la _samir »

wow ovaj inkscape je stvarno predobar kao sto ti rece must have ,ali posto ga nisam koristio nikad imam nekoliko pitanja u vezi njega
da li on moze sastaviti 2 ili vise pdf-a u 1 npr za fax mi cesto treba da po dva ili tri predavanja stavim u 1 pdf to sam radio sve preko adolix split and merge ,i da li postoji program koji skida password sa pdf kao sto sam imao pdf password remover hvala unaprijed.

i hmmm ne znam da li sam ovo trebo postati tamo u thread programi za linux...
bikerbj
Spol: M

Post Postao/la bikerbj »

bit je u tome što želim što jednostavniji program a da mi radi sve kao pod windowsima.....
i sad koliko sam tvrdoglav u tome ću i uspjeti.....skeniranje riješeno...xsane i radi mi ok
bar za sada a ako bude što trebalo vidit ćemo dalje.....moram i sina nagovorit da se priključi
ali kad je problem što škole imaju sve windows programe.....recimo sad kad krene sa auto cad-om
evo problema a ostali office formati bi se možda i dali prilagodit....
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Pozdrav svima.
Nakon 13 mjeseci Ubuntua 10.10 i 2 i pol godine Gnometa, evo mene na novom openSuseu. Uvijek me privlačio, više puta isprobavan kao live distra, pa sam ga konačno instalirao na glavno računalo. Dojmovi su pomješani, očekivao sam više, treba neko vrijeme da čovjek polovi Yast i ostale stvari. Imam par pitanja čiji se odgovori sigurno mogu naći uz nešto googlanja, ali radije pitam žive ljude, korisnike kde-a i susea.

1. Nisam se usudio formatirati u btrfs, nego izabrah ext4. Da li je ok biti ziheraš u tom smislu ili je btrfs već dovoljno siguran/brz
Pretpostavka je da bez btrfs-a nema Snappera. (T/N?) Da li snapper radi ok i da li je nevažan file sistem ostalih diskova i particija?

2. Da li je moguće zadovoljavajuće riješiti zavrzlamu oko groznog fonta i njegovog renderiranja? Već mi žena prigovara na grozna slova.

3. Zar nema thumbnailsa video datoteka kao što ima za slike? Nisam uspio naći i podesiti.

4. Gdje nestade previewpanel (ono desno) u Dolphinu kao što je bio u live kde distrama

5. Prevrnuo sam zvuk naglavačke da dobijem kolko-tolko zadovoljavajuću glasnoću. Ima li rješenja?

6. Video zastajkuje i ima naglašeni tearing neovisno o playeru i vrsti istoga (videa) . Mislim da je rješenje pod brojem 7

7. Još imam dafaultni video driver, jer nisam uspio instalirati nvidia driver.

Sorry na dužem postu, nisam gotovan, nego ne mogu u miru pipnuti računalo na duže vrijeme, a da netko ne prođe autićem po tipkovnici, počupa kakav kabel ili gura igračke u dvd-rom koji se onda otvara-zatvara-otvara.. u nedogled. Tko ima više od dvoje sitne djece, zna o čemu se radi.
Where there is a gui there's a way.
sumski
Moderator

Post Postao/la sumski »

1) Dobra odluka, btrfs još nije za "radnu produkciju"

2) http://opensuse-community.org/SubpixelHinting

3) http://packman.links2linux.org/package/ ... humbnailer
edit:
http://packman.links2linux.org/package/ ... humbnailer

4) Otvoris dolphin pa --> Configure --> Panels --> Information

evo na brzinu par odgovora :)
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Hvala, hvala, evo intenzivno surfam po barem 20 suse howto i 10things after... tabova pa bum nekaj složil. Bad je kaj to stignem samo na poslu dok kolega radi posel za obojicu. A suse je doma, dječji vrtić gleda trzavu sliku pepe pig i traktora toma.

Nego kud spada novokupljena nvidia geforce N210 :

"Install Nvidia Driver in the Terminal
You can install the Nvidia driver in the terminal instead if you prefer.

First add the repository:
zypper addrepo -f ftp://download.nvidia.com/opensuse/12.1/ nvidia

Then install the package which corresponds to your graphics card:

For GeForce 6 and later
zypper install x11-video-nvidiaG02
For FX5XXX
zypper install x11-video-nvidiaG01
For GeForce 4 and older
zypper install x11-video-nvidia

Finally reboot."
stefan
Moderator

Post Postao/la stefan »

[2] Personal Settings -> Application Appearance -> Fonts -> Use anti-aliasing -> Enabled
Pa onda Configure...

[6] i [7] Software repositories -> Add -> Comunity Repositories -> nVidia Graphics Drivers
pa u terminalu

Kod: Označi sve

# zypper up
EDIT: u biti ja sam napravio i

Kod: Označi sve

# zypper dup
Like some other animals, the gecko can perform a neat trick when threatened by a predator: it can amputate its own tail. The dropped tail serves to distract the predator, and by losing it, the lizard can run faster.
Fugu

Post Postao/la Fugu »

Mislim da 7 još nije bio omogućen kad sam probavao. Zahvaljujem na uputama. Evo spremam linkove, zapisujem, printam, radim slike ekrana, dakle pripremam se za brzinsko uštimavanje suseta kad doma ulovim slobodan trenutak.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Fugu je napisao/la:Nego kud spada novokupljena nvidia geforce N210 :
GeForce 6 and later

Samo da napomenem:

2) bolje rezultate dobijem kad isključim sub-pixel rendering, ali to između ostalog ovisi i o monitoru. Nakon što instaliraš potrebne pakete, morat ćeš se ipak poigrati s postavkama za fontove. Malo kompletnije objašnjenje je na Arch wikiju (i pripadajućim linkovima odande) https://wiki.archlinux.org/index.php/Font_Configuration. Pogledaj i navedeni Gentoo forum. Samo imaj u vidu da ako radiš ručno promjene, KDE će ti ih pregaziti ako pokreneš njegovu konfiguraciju.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Fugu

Post Postao/la Fugu »

GeForce 6 and later - tako sam i mislio. Na nvidia stranici (Supported products) se 210 spminje kao podržana, ali sa drgim oznakama (G210M i sl).

Monitor je dell s ips matricom, a TV G30 plazma na kojima sam do sada imao turbosupersvemirski dobar prikaz slova, grafike i videa, zato i jesam malo razočaran. Uglavnom, grafičku rješavam prvu. Strpljen-spašen.
Hvala opet.
Odgovori