I što ti to govori, odnosno što time želiš reći? Društvo, bilo koje i bilo kakvo, je uvijek i oduvijek podijeljeno, bile to kaste, klase ili kako to već želiš nazvati. Društveni interesi su lijepa ideja, ali rekla bih samo to - ideja, možda čak i iluzija. Kako uopće očekivati da će ljude biti briga za druge, kad svi moraju čuvati svoju "guzicu", so to say, čuvati radno mjesto, živu glavu...normalno je i očekivano da se nitko ne želi sukobljavati i protiviti se "autoritetima" u ovakvim okolnostima...ljudi naprosto razmišljaju o posljedicama. Ne želim reći da je ta "sveopšta inercija" nešto pozitivno...možda se čak ni ne može opravdati (iako će ovaj moj post zvučati kao opravdanje), ali nije mi jasno zašto se sad tomu čudite i izjavljujete ovakve "generalne istine"...kao da je to nešto novo. Sadašnje stanje je povijesno uvjetovano, mogli bismo čak reći i uzrokovano; teško da će se ikada promijeniti, kakva god politika bila. A s ovakvom kakva je sada...nešto takvo je gotovo nemoguće. Trebalo bi prvo promijeniti mindset naroda, a kako? Čime? Sve dok je broj onih kojima je najveći užitak sjediti na "špici" i podrugljivo komentirati loše odjevene i "ružne" ljude veći od onih kojima se to sve skupa gadi, status quo remains.madone je napisao/la:Podjeli pa vladaj.
Društvo nije toliko inertno nego podjeljeno.
Njegovi dijelovi se bune samo kad su osobni interesi ugroženi.
Milion sindikata, samo unutar većih firmi ih ima par.
Studente zanima samo školarina, menze, domovi.
Svaka firma za sebe bitke vodi a scenarij je uvijek isti.
itd
Nema nitko tko će objediniti te interese, reći jasno šta su to društveni interesi.
I na svako ugrožavanje bilo kojeg od njih dići cijelo društvo na noge.
Političari su kao narkomani samo njihova droga je lova.
Narkomani se lijeće prisilno ili se sami jave na lijećenje kad dotaknu dno.
A dno u ovom slučaju je totalni građanski neposluh .....
Čak ni bankrot države nije za njih dno.
O ovom o studentima je već toliko toga rečeno da mi se ne da sad reciklirati, pa ću reći samo ovo: za mene to nije tako isključivo; meni nije stalo samo do "menzi, školarina i domova". Mene zanima napredak, dodatno obrazovanje, postizanje nečega, razmjena ideja, objavljivanje radova...ali...dodatno obrazovanje košta, posla nema, a o korupciji svi već sve znamo, tako da... Društvo ne može djelovati zajednički jer je društvo samo formalno; u stvarnosti je to hrpa ljudi koji eto, svi žive u istoj državi, bogate živciraju siromašni, siromašni ne vole bogate, jedni mrze Srbe, drugi Rome, treći sve doseljenike, Dalmatinci ne podnose Zagrepčane etc. Da, generaliziram, kao i autor posta na koji odgovaram. Da, upravo razlike čine neka društva, i multikulturalnost je super i običaji su divni i krasni...no u Hrvatskoj takvo nešto očito ne funkcionira. Zašto? Dobro pitanje. Zanima me zna li itko odgovor.