Rasprave o politici

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Abzeenth
Site Admin

Re: Linux i politika

Post Postao/la Abzeenth »

madone je napisao/la:Podjeli pa vladaj.

Društvo nije toliko inertno nego podjeljeno.
Njegovi dijelovi se bune samo kad su osobni interesi ugroženi.

Milion sindikata, samo unutar većih firmi ih ima par.
Studente zanima samo školarina, menze, domovi.
Svaka firma za sebe bitke vodi a scenarij je uvijek isti.
itd

Nema nitko tko će objediniti te interese, reći jasno šta su to društveni interesi.
I na svako ugrožavanje bilo kojeg od njih dići cijelo društvo na noge.

Političari su kao narkomani samo njihova droga je lova.
Narkomani se lijeće prisilno ili se sami jave na lijećenje kad dotaknu dno.

A dno u ovom slučaju je totalni građanski neposluh .....
Čak ni bankrot države nije za njih dno.
I što ti to govori, odnosno što time želiš reći? Društvo, bilo koje i bilo kakvo, je uvijek i oduvijek podijeljeno, bile to kaste, klase ili kako to već želiš nazvati. Društveni interesi su lijepa ideja, ali rekla bih samo to - ideja, možda čak i iluzija. Kako uopće očekivati da će ljude biti briga za druge, kad svi moraju čuvati svoju "guzicu", so to say, čuvati radno mjesto, živu glavu...normalno je i očekivano da se nitko ne želi sukobljavati i protiviti se "autoritetima" u ovakvim okolnostima...ljudi naprosto razmišljaju o posljedicama. Ne želim reći da je ta "sveopšta inercija" nešto pozitivno...možda se čak ni ne može opravdati (iako će ovaj moj post zvučati kao opravdanje), ali nije mi jasno zašto se sad tomu čudite i izjavljujete ovakve "generalne istine"...kao da je to nešto novo. Sadašnje stanje je povijesno uvjetovano, mogli bismo čak reći i uzrokovano; teško da će se ikada promijeniti, kakva god politika bila. A s ovakvom kakva je sada...nešto takvo je gotovo nemoguće. Trebalo bi prvo promijeniti mindset naroda, a kako? Čime? Sve dok je broj onih kojima je najveći užitak sjediti na "špici" i podrugljivo komentirati loše odjevene i "ružne" ljude veći od onih kojima se to sve skupa gadi, status quo remains.

O ovom o studentima je već toliko toga rečeno da mi se ne da sad reciklirati, pa ću reći samo ovo: za mene to nije tako isključivo; meni nije stalo samo do "menzi, školarina i domova". Mene zanima napredak, dodatno obrazovanje, postizanje nečega, razmjena ideja, objavljivanje radova...ali...dodatno obrazovanje košta, posla nema, a o korupciji svi već sve znamo, tako da... Društvo ne može djelovati zajednički jer je društvo samo formalno; u stvarnosti je to hrpa ljudi koji eto, svi žive u istoj državi, bogate živciraju siromašni, siromašni ne vole bogate, jedni mrze Srbe, drugi Rome, treći sve doseljenike, Dalmatinci ne podnose Zagrepčane etc. Da, generaliziram, kao i autor posta na koji odgovaram. Da, upravo razlike čine neka društva, i multikulturalnost je super i običaji su divni i krasni...no u Hrvatskoj takvo nešto očito ne funkcionira. Zašto? Dobro pitanje. Zanima me zna li itko odgovor.
jjj

Post Postao/la jjj »

Abzeenth je napisao/la: O ovom o studentima je već toliko toga rečeno da mi se ne da sad reciklirati
Toliko vode ispod mosta i sva je mutna. Iliti, uglavnom pričaju osobe koji nit su studenti nit pojma imaju o tim nekim tamo studentskim pokretima, sem onoga što vide na teveju i čitaju u klasicima hrvatske fikcije koji su dnevne novine.
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

pa da je nesto znacajno bi se vjerovatno vidjelo na tv-u.
nekako si mislim da ako pokazuju francuske studente, onda bi valjda pokazali i nase.
a da, nesto su i pokazali kad je bila bitka za besplatno skolovanje.

uopstalom, uvijek nas zaludjene mozes razuvjeriti sa nekim konkretnim argumentima, tipa ta i ta organizacija se borila/izborila za to. a da "to" nije koncert u ksetu. inace frende plivas u mutnoj vodi. :)
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Abzeenth
Site Admin

glaskoncILLa je napisao/la:pa da je nesto znacajno bi se vjerovatno vidjelo na tv-u.
Govoriš o istoj televiziji/istim televizijama kojima je glavna točka programa ovaj ili onaj reality show, traženje kojekakvih zvijezdi i talenata, a vijest dana je kad neki Turčin sleti u Zagreb jer eto, on je glavna zvijezda sapunice koju ista televizija prikazuje.
Drugim riječima: Sir, Your argument is invalid. kava
glaskoncILLa

to nije poanta i slazem se sa tobom sto se tive tv-a, poanta je da zelim da me prosvijetlite kako ne bih bio u zabludi sto se tice studentskih akcija.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Abzeenth je napisao/la:
glaskoncILLa je napisao/la:pa da je nesto znacajno bi se vjerovatno vidjelo na tv-u.
Govoriš o istoj televiziji/istim televizijama kojima je glavna točka programa ovaj ili onaj reality show, traženje kojekakvih zvijezdi i talenata, a vijest dana je kad neki Turčin sleti u Zagreb jer eto, on je glavna zvijezda sapunice koju ista televizija prikazuje.
Drugim riječima: Sir, Your argument is invalid. kava
Briljantno :thumbs2
Big like :D
Abzeenth
Site Admin

glaskoncILLa je napisao/la:to nije poanta i slazem se sa tobom sto se tive tv-a, poanta je da zelim da me prosvijetlite kako ne bih bio u zabludi sto se tice studentskih akcija.
Pa zapravo ne, originalna poanta jest da je hrvatsko društvo trulo, ovo o studentima je samo jedan segment toga na koji smo se mi, kao studenti, osvrnuli, što je i razumljivo. Sad ako dođe netko tko je zaposlen negdje i komentira loše poslovanje ili neučinkovit sindikat, fokus će se prebaciti na to, a time smo korak bliže prebacivanju odgovornosti. Hoćeš li onda da te prosvjetljuju i o svakom pojedinom sindikatu? Je li to zbilja relevantno? Kakve te točno akcije zanimaju? :?: :?:
glaskoncILLa

bilo kakve, mislim da je jjj dao naslutiti da on misli da postoje.
Abzeenth
Site Admin

Ne znam na što je on mislio niti što točno ti hoćeš, jer sad kažeš "bilo kakve", a meni se čini da zapravo ciljaš na političke; sumnjam da bi kao zadovoljavajuć odgovor priznao neke akcije sakupljanja i doniranja (dakle, nešto humanitarno) ili projekte studentskih udruga (radionice, sastanci, časopisi, predavanja/seminari). Ovo je donekle informativan tekst, a na našem fakultetu se raspravlja(lo) i radi(lo) na nacrtima prijedloga Zakona o znanosti, Zakona o visokom obrazovanju i Zakona o sveučilištu.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

4ndY je napisao/la: Najveći je problem shrikea što je on tu najkompetentnija osoba za pitanja o energetici (barem se drugi nisu izjašnjavali o tome) i dijeli lekcije šakom i kapom, dok se s druge strane misli obogatiti na alternativnim mehanizmima fuzije (čija je efikasnost vrlo upitna),
1. Ne. Ne znam zašto ali ti konzistentno mene krivo citiraš i krivo razumiješ. Probat ću ovo vrlo jednostavnim rječnikom reći. Ne kanim se obogatiti na ikakvim projektima fuzije ili bilo čime drugime što ima ikakve veze sa energetikom ili računalima. Ustvari, općenito ičime čega si se ikada sjetio ili čuo. Da, upravo tako.
Polywell možda neće nikada biti funkcionalan niti raditi, ali ostaje činjenica da polywell kao takav možde biti napravljen za par tisuća eura i onda kontinuirano imati fuzijsku reakciju u trajanju od nekoliko tjedana. ITER za 10 milijardi eura može fuziju održavati u sekundama. Činjenice govore za sebe. Primejrice, i onaj video koji si meni poslao koji je bio na vijestima di tip za kojih 10-ak tisuća dolara vrijednom fuzoru ima reakciju koja se može održavati danima ili tjednima isto tako tuče ITER.
Uostalom logika ti je kriva. Za razvoj polywella ti već treba 300 miliona dolara. Kako bi se onda ja trebao obogatiti na tome kada već trebam biti bogat da to razvijem? Ako išta, polywell će me osiromašit.
Andy, da bi napravio puno toga plemenitog i na velikoj skali, treba ti puno novaca. Nemožeš napraviti stvarne promjene sa sićom od plaćice.
4ndY je napisao/la: iako vjerojatno ne bi znao ni postaviti račun za poprečni presjek raspršenja deuterona na deuteronu. Eh... malo manje ku*čevitosti i više tolerancije i sve će biti ok :zvizdi ;)
Ne moram ja znati napraviti išta. na kraju krajeva, ja nisam fizičar da bi se time i bavio. Zato se financira onaj tko zna, a za što su potrebne pare. Ne znam da li shvaćaš ili da li češ ikada shvatiti, ali to je nešto što bih volio financirati ako bih ikada imao priliku zato jer je to jedan od projekata koji mislim da zavređuju veću financijsku potporu.
Što se kurčevitosti tiče, možeš doći na FER i pitati profesore kako bi sve izgledalo kada bi se prebacili na 100% vjetroelektrane i soalarne ploče i opće "zelene" tehnologije. Meni je uvijek ekstrazabavno kada ljudi koji nemaju pojma o temi A smatraju da su nakon čitanja wikipedije u trajanju od 10 minuta pametniji od ljudi koji su potrošili godine i desetljeća na tu temu.
Evo, jedna prijateljska: ja se ne kurčim, i jesam tolerantan. To što ti živiš u svijetu gdje se ne može uzdići od dna, u kojem se glorificira siromaštvo i sotonizira novac je tvoj problem.

PS
Čak i da se kurčim, da sam kompozitna ličnost Hitlera, Staljina i Pol Pota i da jedam malu djecu, i dalje bi bilo istinito sve što sam rekao o zelenima. Argumenti se ne pobijaju ad hominem napadima (to je ono kada mi kažeš da se kurčim i ismijavaš neke moje planove oko fuzije) ili čistim laganjem i izmišljanjem (to t i je ono kada tvrdiš da ismijavam druge struke ili da kanim gaziti druge i biti odvratna osoba).
Zadnja izmjena: shrike, dana/u 20 stu 2010, 01:08, ukupno mijenjano 1 put.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Zaključano