Abzeenth je napisao/la:
Znači, ako imaš neki program instaliran ručno, a želiš dobivati nadogradnje za njega, sve što trebaš je pronaći njegov PPA i dodati ga u Synaptic. Najjednostavnije bi bilo googlati ime programa + ppa, i pri odabiru rezultata paziti da uzmeš PPA koji je aktivan i u koji dolaze novi paketi.
Napomena: ako postoje neki nedostaci ove metode koji utječu na sigurnost/stabilnost sustava, ja za njih ne znam, pa se ispričavam. To radim već dugo i nikad nisam imala problema, zato i napisah ovaj savjet.
Da, samo prilično je interesantno kako zapravo PPA nastaje. U osnovi, svaka šuša može imati PPA. Zapravo, ne postoji ništa što bi na bilo koji način garantiralo stabilnost, kvalitet i nepostojanje zlonamjernog koda, osim word of mouth i popularnosti koja često daje određeni kredibilitet.
A mene prilično brinu šuše koje nešto znaju, jer i one isto tako mogu imati svoj PPA.
Većina korisnika instalira gotove pakete, jer su neusporedivo praktičniji, i ogromna većina korisnika apsolutno nikad ni ne gleda izvorni kod.
I još nešto interesantno - aptitude, dakle jedan od alata za rad s paketima, uopće ne nudi mogućnost povlačenja izvornog koda. Meni je ovo bilo prilično nevjerojatno kad sam otkrio, jer svi znaju da se
Linux i dostupnost izvornog koda uvijek spominju ruku pod ruku. Pa ipak, praksa je često malo drugačija od onoga što "svi znaju". Istina, apt-get to može napraviti (apt-get source), ali aptitude ne.
A i da ljudi imaju uvid u izvorni kod prije instalacije, ako ćemo realno - ogromnoj većini to ne bi pomoglo.
Tako da kad se zapravo pogleda praksa i način rada, mogućnost da netko napravi nešto zlonamjerno putem vlastitog
PPA, baš i nije mala...Čisto hipotetski - koliko dugo bi trebalo da se otkrije da je neki PPA zlonamjeran? Vjerojatno više nego dovoljno da se prije toga napravi puno štete.
Zato mislim da je dobro uvijek spomenuti što je PPA, kako nastaje i koji su rizici, jer to se nikad ne može dovoljno
naglasiti. Jednostavno, koliko god ima dobronamjernih ljudi/timova koji slažu pakete u najboljoj namjeri, i koliko
god smo svi skloni guglanju - dobro je malo razmisliti o prirodi PPA prije guglanja i slijepog upisivanja onoga što
google vrati.