Blogovi forumaša

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

goran_
Spol: M

Re: Blogovi forumaša

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la:Pretpostavljala sam da potencijalni budući bloger neće baš ići pisati o nečemu što mu je potpuno strano, već će se kretati u krugovima svoje niše, hence the name (niche blogging).

Nisam baš toliko poremećena da očekujem da je svatko upućen u sve ikad što je na svijetu napisano i objavljeno, i da se prema tome mora "mjeriti" što je zapravo "novo". U mom slučaju se podrazumijeva da ni ja ni moji sugovornici ne očekuju to. Nisam mislila da ću morati to posebno objašnjavati.
Pa ok, objasnila si što je niche bloging.

Samo ;) - vjerojatno nisi mislila da treba objasniti što je niche bloging (da si napisala "niša", shvatio bih, ovako sam preletio i pomislio da je neki opskurni pojam) ali si samo par postova iznad ipak mislila da je potrebno objasniti nešto što je zapravo puno očitije:

da se originalnost cijeni a copy/paste ne.

Vjerojatno dobro pokazuje koliko je naopak ovaj copy/paste svijet...
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Dobro, vjerojatno nije samo tvoj potpis kriv, ali ...NETIQUETTE
gMajstor

Post Postao/la gMajstor »

Abzeenth je napisao/la:Da, problem je što imam jako malo vremena za išta što nije posao ili pisanje diplomskih. Pokušavam manje "visiti" i na forumu. A i sad smo već skrenuli u offtopic.

@gMajstor
Ako ti nije jako hitno, možeš mi se javiti nekad u drugom mjesecu. Dotad ću već morati biti gotova s barem jednim diplomskim pa ću imati više vremena za humanitarne poslove. Sorry ako to sad zvuči bezobrazno, ali meni život gotovo doslovno ovisi o završavanju tog diplomskog na vrijeme, jer ako to ne napravim, neću imati novca da si platim produženje roka, a neću imati ni diplomu s kojom bih mogla tražiti posao. :place Tako da mi je ipak to na prvom mjestu.
Naravno da zvuči bezobrazno (nadam se da si takva i u drugim stvarima ) :-D
Šalu na stranu, trebaće mi prevod, a sad kad tačno, prvo moram da uradim tekst kako valja pa tek onda, a kad će to biti ... zaista ne znam. Najverovatnije bi bile u pitanju neke 4 strane kucanog teksta. Dakle za nekoga ko tečno prevodi oko 2 sata posla uz kafic. Ma nebitno, odavno sam navikao da ne mogu da se oslonim ninakoga a da ne platim, pa i tad je pitanje kako će biti odrađeno.
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

goran_ je napisao/la: Pa ok, objasnila si što je niche bloging.

Samo ;) - vjerojatno nisi mislila da treba objasniti što je niche bloging (da si napisala "niša", shvatio bih, ovako sam preletio i pomislio da je neki opskurni pojam) ali si samo par postova iznad ipak mislila da je potrebno objasniti nešto što je zapravo puno očitije:

da se originalnost cijeni a copy/paste ne.

Vjerojatno dobro pokazuje koliko je naopak ovaj copy/paste svijet...
Stvarno ne kužim u čemu je sad problem.

Napisala sam (ili, ako hoćeš, objasnila) tek neka svoja zapažanja i stavove o blogerskom svijetu. Radi se o tome da ja više cijenim originalnost od kopiranja. Koliko se sjećam, nigdje nisam prisiljavala ostale da tako misle :D Ako jesam, ispričavam se.

Eto, netko možda misli da je copy/paste bolji način, jer se tako ideje brže šire, ostaju zapisane na više mjesta i uočljivije su od one-hit-wonder originalnih ideja koje su zabilježene samo jednom na nekom opskurnom blogu :D I ja nemam nikakav problem s tim što netko tako misli. Neka mu. Možda je i u pravu, a ja nisam. Ali valjda imam pravo biti u krivu :D i misliti da je šteta što je tako, i da bi bilo možda bolje kad bi novopečeni blogeri odlučili ne ići linijom manjeg otpora.
Abzeenth
Site Admin

gMajstor je napisao/la: Šalu na stranu, trebaće mi prevod, a sad kad tačno, prvo moram da uradim tekst kako valja pa tek onda, a kad će to biti ... zaista ne znam. Najverovatnije bi bile u pitanju neke 4 strane kucanog teksta. Dakle za nekoga ko tečno prevodi oko 2 sata posla uz kafic. Ma nebitno, odavno sam navikao da ne mogu da se oslonim ninakoga a da ne platim, pa i tad je pitanje kako će biti odrađeno.
Pa OK; možeš ti meni poslati tekst kad bude gotov. Ako budem imala vremena, prevest ću ti ga. Inače, tekst mjerimo u prevoditeljskim karticama, puno je pouzdanije naplaćivati po kartici nego po satu :D Netko može prevesti tekst za pola sata a ostalih sat i pol ljenčariti, i naplatiti ti puna 2 sata rada :D
goran_

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la: Stvarno ne kužim u čemu je sad problem.
Napisala sam (ili, ako hoćeš, objasnila) tek neka svoja zapažanja i stavove o blogerskom svijetu. Radi se o tome da ja više cijenim originalnost od kopiranja. Koliko se sjećam, nigdje nisam prisiljavala ostale da tako misle :D Ako jesam, ispričavam se.

Eto, netko možda misli da je copy/paste bolji način, jer se tako ideje brže šire, ostaju zapisane na više mjesta i uočljivije su od one-hit-wonder originalnih ideja koje su zabilježene samo jednom na nekom opskurnom blogu :D I ja nemam nikakav problem s tim što netko tako misli. Neka mu. Možda je i u pravu, a ja nisam. Ali valjda imam pravo biti u krivu :D i misliti da je šteta što je tako, i da bi bilo možda bolje kad bi novopečeni blogeri odlučili ne ići linijom manjeg otpora.
Ma :), samo sam htio reći da očito svi skupa živimo u (naopakom) svijetu u kojem izgleda treba posebno objašnjavati da se originalnost cijeni. Vjerojatno zato što je omjer izvornog/kopiranog katastrofalan.

A to, da bi trebalo manje kopirati, ili barem - ne predstavljati kopiranje kao nešto svoje - to bi trebalo biti očitije nego pojmovi koji su prilično specifični - kao npr. niche blogging. Na to sam mislio kad sam rekao "naopaki svijet".

Jer da si napisala "niša" vjerojatno bih te prije shvatio. Ja otvoreno priznajem da prvi put čujem za niche blogging.

Iako, sad baš mislim... btw - kako bi prevela niche blogging? Možda "tematski blog"?
Zato se i gubim u diskusijama. Ovaj tvoj potpis mi svaki put razbije koncentraciju.
Neuroni stvore nove veze i onda ih je teško "prežičiti". Cijele generacije su danas takve.
Abzeenth
Site Admin

Svaki blog je tematski, nije li? 8-) (Iako sigurno postoje iznimke.)

Jučer me shrike na IRC-u pitao da objasnim taj pojam i nije mi baš uspjelo :D pa se radije ne bih i ovdje sramotila. Ako već nisi, proguglaj malo - postoje odlična objašnjenja koja su napisali ljudi koji se time profesionalno bave, za razliku od mene koja samo čita o tome. Naravno, pod uvjetom da te uopće to zanima. Ukratko bih rekla da se radi o zaradi bloganjem o određenoj temi, odnosno za specifično tržište.

Što se tiče prijevoda, vidjela sam par oblika; spominjalo se "bloganje u niši" i "niša blogovi". Nijedan mi nije baš posve zadovoljavajuć, iako bih (da moram) izabrala ovaj prvi. Izmišljanje vlastitog prijevoda bi zahtijevalo puno više vremena i volje nego što sad želim uložiti u to. :D :kava
goran_

Post Postao/la goran_ »

Abzeenth je napisao/la:Svaki blog je tematski, nije li? 8-) (Iako sigurno postoje iznimke.)
Pa, drobe ljudi svašta - od politike do toga što su danas kuhali za ručak.
Abzeenth je napisao/la: Jučer me shrike na IRC-u pitao da objasnim taj pojam i nije mi baš uspjelo :D pa se radije ne bih i ovdje sramotila. Ako već nisi, proguglaj malo - postoje odlična objašnjenja koja su napisali ljudi koji se time profesionalno bave, za razliku od mene koja samo čita o tome. Naravno, pod uvjetom da te uopće to zanima. Ukratko bih rekla da se radi o zaradi bloganjem o određenoj temi, odnosno za specifično tržište.
Jesam, ali nisam našao nikakvu definiciju. Svi nešto idu naširoko, pokušavaju to objasniti ali kao da ni sami nisu sigurni :)

Pa ajmo probati to definirati. Jer meni to stvarno nije jasno. Recimo ovako:

1. Da li netko tko piše blog mora biti profesionalac u području o kojem piše da bi taj blog bio niche blog?
(Pretpostavljam da ne i da je dovoljno da netko ima veliki interes)

2. Da li mora imati formalno obrazovanje u području o kojem piše?
(Pretpostavljam da ne, puno ljudi radi nešto drugo od onoga što su završili i pokazali su se dobri u tome)

3. Da li mora zarađivati, ili barem, pokušati zarađivati putem tog bloga da bi to bio niche blog?
(Nemam pojma, ali gledao sam što wikipedija kaže o niche bloggingu i ispada da je zarada bitan element,
iako je danas možda i teže naći blog koji ni na koji način ne pokušava zaraditi novac od onoga koji to pokušava)

Možda nisam u pravu, ali ja bih dao ovakvu definiciju niche bloga:
To je blog koji može voditi amater, bez formalnog obrazovanja, koji pišući o stvarima iz točno određenog
područja zarađuje/pokušava zaraditi novac. Jesam blizu?

Ako jesam, onda je niche blog jednostavno tematski, specijalizirani blog kojim se pokušava zaraditi novac.
Ništa posebno novo, osim samog naziva - barem meni.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Kako opet odlazimo u off topic spram naslova teme, bit ću kratak.. definiciju niche bloga nećeš naći, odnosno tumačenja si kako si i sam zaključio okolo-naokolo.

Niche blog bi po mom mišljenju bio najbliži onom što radi Zoran Šprajc (alias Crni Petar), evo ti link na njegov blog pa pogledaj o čemu i na koji način piše i onda tu usporedi s poslom kojim se bavi i znanjem o temama o kojima piše.
E sad, koliko i da li zarađuje od pisanja bloga ili ne, nemam pojma no indirektno možda i da.

Usput, njegov blog mi je u top deset blogova u Hr. :thmb-up
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

Gogy je napisao/la:Mali redizajn bloga i jedan post za kojeg me zanima što vi mislite.

Učenje programiranja – od kuda početi?
Ne znam kakav je bio prije, ali ovaj mi se jako sviđa! :thumbs
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
Odgovori