Clonezilla backup & restore
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
Re: Clonezilla backup & restore
Brasero nemoj koristiti jer je skroz nepouzdan. Odaberi između K3B, Xfburn ili GnomeBaker
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
- drone
- Moderator
Bio sam napisao odgovor, ali ne znam što sam učinio pa mi je nestao. Uživio sam se u brisanje postova valjda 
Uglavnom, pokušaj skinuti Clonezilla live cd, pa onda probaj ponovo. Znači ne Parted Magic, nego baš Clonezilla medij.
http://clonezilla.org/downloads.php
Uglavnom, pokušaj skinuti Clonezilla live cd, pa onda probaj ponovo. Znači ne Parted Magic, nego baš Clonezilla medij.
http://clonezilla.org/downloads.php
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
- Abzeenth
- Site Admin
Da ne otvaram novu temu, imam samo jedno pitanje vezano uz Clonezillu.
Kupila sam novi HDD za laptop jer se stari jedva drži i mogao bi umrijeti svaki čas. Zanima me je li bolje/sigurnije/pametnije napraviti ghost postojećeg sustava i samo ga Clonezillom prebaciti na novi disk, ili je ipak preporučljivije sve ponovno instalirati na novom disku, from scratch?
Unaprijed hvala na svim argumentiranim savjetima, objašnjenjima i odgovorima.
Kupila sam novi HDD za laptop jer se stari jedva drži i mogao bi umrijeti svaki čas. Zanima me je li bolje/sigurnije/pametnije napraviti ghost postojećeg sustava i samo ga Clonezillom prebaciti na novi disk, ili je ipak preporučljivije sve ponovno instalirati na novom disku, from scratch?
Unaprijed hvala na svim argumentiranim savjetima, objašnjenjima i odgovorima.

- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Ja bi radila backup/restore postojećeg sustava jer je reinstalacija meni najomraženija radnja.
Al to sam samo ja...
Inaće, prilikom instalacije os-a radim klonove u ključnim fazama, npr:
1. inst win7 -> kloniraj
2. inst drivera + podesi sustav -> kloniraj
3. inst dual boot -> kloniraj
4. podesi linux -> kloniraj
Al to sam samo ja...
Inaće, prilikom instalacije os-a radim klonove u ključnim fazama, npr:
1. inst win7 -> kloniraj
2. inst drivera + podesi sustav -> kloniraj
3. inst dual boot -> kloniraj
4. podesi linux -> kloniraj
- Abzeenth
- Site Admin
I meni je...ali ako je rizik da nešto krene po zlu prevelik, onda ću radije ponovno instalirati.nicky je napisao/la:Ja bi radila backup/restore postojećeg sustava jer je reinstalacija meni najomraženija radnja.
Ne znam...nikad nisam koristila Clonezillu, backupe uvijek radim ručno tj. selektivno.
- drone
- Moderator
Jesu ti diskovi iste veličine? Za Clonezillu novi disk (ili particija) bi trebao biti jednak ili veći. Ako je tako napravi kloniranje cijelog diska. To ti je najjednostavnije i najbrže. Nedavno sam kupio SSD i uspješno klonirao jednu particiju sa starog diska (Arch) na cijeli SSD. Jest da sam potom morao malo u chroot u klonirani sustav iz starog sustava da neke stvarčice dotjeram, ali opet je to bilo puno brže nego nova instalacija i štelanje svega skupa.
Ako su particije različite, pogotovo ako je nova manja od stare, onda Clonezilla nije baš najbolji izbor. Moguće je i to riješiti, ali za takve slučajeve postoje bolji alati.
Ako su particije različite, pogotovo ako je nova manja od stare, onda Clonezilla nije baš najbolji izbor. Moguće je i to riješiti, ali za takve slučajeve postoje bolji alati.
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2010-... Arch
2010-... Arch
- Abzeenth
- Site Admin
Novi disk je puno veći od starog, ali nije još particioniran...zapravo, nije još ni raspakirandrone je napisao/la:Jesu ti diskovi iste veličine? Za Clonezillu novi disk (ili particija) bi trebao biti jednak ili veći. Ako je tako napravi kloniranje cijelog diska. To ti je najjednostavnije i najbrže. Nedavno sam kupio SSD i uspješno klonirao jednu particiju sa starog diska (Arch) na cijeli SSD. Jest da sam potom morao malo u chroot u klonirani sustav iz starog sustava da neke stvarčice dotjeram, ali opet je to bilo puno brže nego nova instalacija i štelanje svega skupa.
Sa starog bi trebalo klonirati dvije particije - /home (nekih 1,2 GB) i root (oko 7 GB).
Ovaj dio sa chroot me plaši
- nicky
- Site Admin
- Spol: Ž
Pa mislim da nema rizikaAbzeenth je napisao/la:I meni je...ali ako je rizik da nešto krene po zlu prevelik, onda ću radije ponovno instalirati.nicky je napisao/la:Ja bi radila backup/restore postojećeg sustava jer je reinstalacija meni najomraženija radnja.![]()
Ne znam...nikad nisam koristila Clonezillu, backupe uvijek radim ručno tj. selektivno.
Backup sa clonezillom ne dira stari disk pa ćeš uvijek imati stari disk kakav je i bio. A ako restore i ne uspije,
uvijek možeš pokušati ponovo backup/restore ili raditi novu instalaciju na novom disku.
Clonezilla je izrazito jednostavna za korištenje, intenzivno ju koristim već par godina i nisam imala poteškoća sa bilo kojim djelom.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Da je u pitanju desktop, preporučio bih ti da koristiš samo Gparted uz oba diska priključena. U Gpartedu imaš opciju Copy partition koja radi sasvim pristojno. No, ako možeš postojeću particiju na disku dovoljno "smanjiti" da stane na USB stik, onda nemaš problema. I tako ti treba samo home, ostalo je lako instalirat. 
Edit: također, dosta uštede na prostoru možeš dobit izbjegavanjem kopiranja skrivene .mozilla mape.
Bookmarkse možeš backupirat iz samog Firefoxa ili štogod već koristiš kao browser. 
Edit: također, dosta uštede na prostoru možeš dobit izbjegavanjem kopiranja skrivene .mozilla mape.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
- Abzeenth
- Site Admin
Good point.nicky je napisao/la:Backup sa clonezillom ne dira stari disk pa ćeš uvijek imati stari disk kakav je i bio. A ako restore i ne uspije, uvijek možeš pokušati ponovo backup/restore ili raditi novu instalaciju na novom disku.
Ovdje je zapravo najveći problem što je to disk za laptop, a u laptop stane samo jedan, što znači da ili moram pržiti te klonove na DVD (fakat nepraktično
Mislim da ni Isus to ne bi uspio, jer je moj stick 1 GB; točnije 987 MBCooleech je napisao/la:No, ako možeš postojeću particiju na disku dovoljno "smanjiti" da je možeš iskopirati na USB stik, onda problema nemaš. I tako ti treba samo home, ostalo je lako instalirat.
I ne, ne treba mi samo home, važno mi je i sve ostalo jer sam napravila hrpu updatea sustava i ne želim sve ponovno morati nadograđivati. Mint 13 je izašao s KDE-om 4.8, a sad smo već na 4.10.3, ako se ne varam. Stvarno mi se ne da to sve ponovno skidati i instalirati.