Sabayon 10
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
-
gMajstor
Re: Sabayon 10
Dakle, ja čekam ali zaista neku ozbiljnu recenziju. Mislim zagrejan sam za ovu distribuciju, ali slabo nešto mogu da nađem o njoj. Dakle, zamolio bih nekoga ko je koristi, da malo više napiše o njoj, pogotovo ako neko koristi sa KDE.
-
Lutherus
Teško da ćeš dobiti neku ozbiljniju recenziju ili još bolje korisničko iskustvo jer ionako većina ljudi ga ne koristi za svakodnevan i ozbiljan rad već ga imaju možda koj mjesec i kod prvog problema pobjegnu dalje ili kad potrgaju portove pobjegnu i galame kako Sabayon neradi.
No ukratko, Sabayon je Gentoo za ljenčine. Zašto Gentoo? Jer je Sabayon ubiti Gentoo live cd sa grafičkom instalacijom i sa svom silinom korisnih, beskorisnih, potrebnih i nepotrebnih use flagova što je dobro za ciljanu skupinu i većinu korisnika. Repozitoriji su ubiti Gentoo overlayevi i paketi su nešto stariji nego ih ima sam Gentoo na svojim repozitorijima no izbor aplikacija je ogroman i reći da nešto nema može samo onaj koj nije ni tražio. Sabayon dolazi sa ponešto izmjenjenim kernelom, odnosno ima gentoo kernel sa pax i ck patch setovim što znaći da imaš čvrst, brz i prokleto siguran kernel.
No ukratko, Sabayon je Gentoo za ljenčine. Zašto Gentoo? Jer je Sabayon ubiti Gentoo live cd sa grafičkom instalacijom i sa svom silinom korisnih, beskorisnih, potrebnih i nepotrebnih use flagova što je dobro za ciljanu skupinu i većinu korisnika. Repozitoriji su ubiti Gentoo overlayevi i paketi su nešto stariji nego ih ima sam Gentoo na svojim repozitorijima no izbor aplikacija je ogroman i reći da nešto nema može samo onaj koj nije ni tražio. Sabayon dolazi sa ponešto izmjenjenim kernelom, odnosno ima gentoo kernel sa pax i ck patch setovim što znaći da imaš čvrst, brz i prokleto siguran kernel.
@ gMajstor
Potroši petnaestak minuta na instalaciju,pa se baci na istraživanje.Mislim da se nećeš pokajati.
Potroši petnaestak minuta na instalaciju,pa se baci na istraživanje.Mislim da se nećeš pokajati.
Nema veće religije od istine!
-
gMajstor
Da se razumemo, meni ne treba distribucija da bih se ja igrao s njom, meni treba distribucija koja ce biti sigurna i stabilna za svakodnevni rad. Ali ovde opet dolazi deo, da volim nove stvari
Imam Kubuntu 11.04 koji je stabilan, siguran, ekstra brz, radno sposoban ... ali sa KDE 4.6 a KDE 4.9 ima jako novih stvari koje mi se dopadaju. E zbog toga trazim drugu distribuciju koja ce mi godinama sluziti.
Slackware
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging siteLutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
-
Lutherus
Pa onda Sabayon i je za tebe kad su se već drugi igrali dali sve gotovo.
instaliraj si Debian ili Slackware
kad ih uštimaš, rade k'o sat 
-
gMajstor
Npr u uzu konkurenciju mi je usao OpenSuse 12.2 i Sabayon 10. E sad Suse mi je nekako blizi, sta znam s njim sam poceo pa se lakse snalazim, Ali opet Sabayon ima bolje integrisan Libre office. Zaista sam u teskoj nedoumici, plus toga za sabayon sam se načitao da je rolling release, a to mi u neku ruku odgovara, ali oept je pitanje kolko je to sve stabilno, dal nema problema kao Arch da se destabilizuje. Plus toga ne znam kako stoji sa hrvatskim ili srpskim prevodom ... ne znam ni sam sta da radim.
nebi trebalo biti problema ko kod archa jer je to distra namjenjena i pocetnicima...gMajstor je napisao/la:Npr u uzu konkurenciju mi je usao OpenSuse 12.2 i Sabayon 10. E sad Suse mi je nekako blizi, sta znam s njim sam poceo pa se lakse snalazim, Ali opet Sabayon ima bolje integrisan Libre office. Zaista sam u teskoj nedoumici, plus toga za sabayon sam se načitao da je rolling release, a to mi u neku ruku odgovara, ali oept je pitanje kolko je to sve stabilno, dal nema problema kao Arch da se destabilizuje. Plus toga ne znam kako stoji sa hrvatskim ili srpskim prevodom ... ne znam ni sam sta da radim.
kod updatea ako moze doci do problema javi ti kada pokrenes update sto se moze desiti i moguce rjesenje problema, skroz fora... pogledaj review devetke
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... PA#t=1689s
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
-
gMajstor
Dakle, probao sam je, ali mi se nije dopala. Isto se desava kao i sa LiveDVD. Radi brzo, pa se onda kao na trenutak smrzne (sekundu dve). plus jednom mi je pao Kwin (nakon podesavanja efekata) i nisam mogao da ga restartujem, morao sam da resetujem računar. Dakle ukratko ne uliva poverenje poput openSusea 12.2. Nekako mi je iskren da budem, pomalo početnička, kao da ne radi ozbiljan tim, već kao ... ne znam da objasnim. Jednostavna je, ima ok filozofiju, ali opet u nekim trenucima je jako komplikovana, zahteva znanje i ulazak u konzolu (za neke programe da bi se instalirali) kodeci i drajveri rade fenomenalno, zaista me iznenadila s ovim delom i mislim da bi sve ostale distribucije trebale da se ugledaju na Sabayon po tom pitanju, ili barem da stave mogućnost izbora u svojim repoima kvalitetne drajvere i kodeke poput Sabayona 10. Pokretanje određenih programa poput LIbreofficea traje nesto duze nego kod openSusea i Kubuntua, ali opet nekako se stice utisak da je bolje integrisano sve to u Sabayon.
Sve u svemu, odlična distribucija za igranje (čak i preporuka), ali ipak mislim da nije još zrela da bih mogao da imam puno poverenje u nju i da desktop računar prebacim u potpunosti na Sabayon 10. Eto to bi bilo ukratko to. Dakle opet se pokazala tačnim pretpostavka koju sam imao posle prvog pokretanja LiveDVD iste te boljke su se javile (čak i neke neočekivane) nakon prave instalacije.
Sve u svemu, odlična distribucija za igranje (čak i preporuka), ali ipak mislim da nije još zrela da bih mogao da imam puno poverenje u nju i da desktop računar prebacim u potpunosti na Sabayon 10. Eto to bi bilo ukratko to. Dakle opet se pokazala tačnim pretpostavka koju sam imao posle prvog pokretanja LiveDVD iste te boljke su se javile (čak i neke neočekivane) nakon prave instalacije.