Distre

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Frula

Re: Distre

Post Postao/la Frula »

ne brini kralju birao sam samo te opcije sto se tice LiveCd :mrgreen:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Frula je napisao/la:ne brini kralju birao sam samo te opcije sto se tice LiveCd :mrgreen:
Samo ti isprobavaj distre...dobro je to! Tako se čeliči novi Linuxaš :D i uočiš ćeš razlike u finesama i sebi odabrati onu koja ti najbolje "leži"
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Nisam siguran, ali misli mda je live debian samo to - live. Ne znam da li se može instalirati debian sa te distre. Uostlaom ,to je svega šačica distri. Sveukupno ih ima preko 400 :shock: , tak oda ih nisi skinuo sve! :ugeek:
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Frula

Post Postao/la Frula »

haha, ma ispricavam se ako je to izgledalo preteciozno i bahato ;)

Mislio sam na ove najpoznatije :) (naravno mozda ne najbolje)

Nemoj shrike mi zamjerit jos sam ja :

slika
Tux Slave
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Grof je napisao/la:
iv@n je napisao/la:Ne znam, ali imam kući LiveCD Gentoo... nisam siguran da je to klasični LiveCD, ali uglavnom digne sustav sa njega. Za instalaciju ne znam jer nisam probao.
Bože! :D
To vam je glupost. Nisam ni jednom uspio dici LiveCD od Gentoo-a. Stalno neke error-e baca. Vecinom X-i se nezele dici. A instalacija preko LiveCD-a uspjeva svaki 3 put. To nebih ni u ludilu koristio.
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Tux Slave je napisao/la:
Grof je napisao/la:
iv@n je napisao/la:Ne znam, ali imam kući LiveCD Gentoo... nisam siguran da je to klasični LiveCD, ali uglavnom digne sustav sa njega. Za instalaciju ne znam jer nisam probao.
Bože! :D
To vam je glupost. Nisam ni jednom uspio dici LiveCD od Gentoo-a. Stalno neke error-e baca. Vecinom X-i se nezele dici. A instalacija preko LiveCD-a uspjeva svaki 3 put. To nebih ni u ludilu koristio.
Imam i ja jednu stariju verziju, koja je bila dodatak za jedno pc novine i bez probleme podigne live cd. Mada nisam nista radio u njemu, samo sam nabrzake pogledao da kako izgleda to. I da ne bude samo off.

Pogledaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_LiveDistros. Vecina linka radi.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
iv@n
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la iv@n »

shrike je napisao/la:Nisam siguran, ali misli mda je live debian samo to - live. Ne znam da li se može instalirati debian sa te distre.
Vjerovatno. Imam i LiveCD CentOS-a, isto tako se ne može instalirati.
To avoid criticism ~ do nothing, say nothing, be nothing.
NELE86

Post Postao/la NELE86 »

mandriva je odlicna za pocetnika kad je dignes sa cd-a mozes birat koje ces deskop efekte koristit instalacija traje 10-ak minuta vrlo je jednostavna ima odlican control centar takoder ima sluzbene drivere ati i nvidia ja sam je vrtio instaliranu sa full efektima na p3 1000mhz 512 ram grafa 32 mb uglavnom odlican linux preporuka :sretno
zlatkoA

Post Postao/la zlatkoA »

To Neele omlečivanje motke na Mandrivi je fakat jednostavno kava
I moja preporuka je Mandriva :thumbs
I am the one and only....
tuxi

Post Postao/la tuxi »

NELE86 je napisao/la:mandriva je odlicna za pocetnika kad je dignes sa cd-a mozes birat koje ces deskop efekte koristit instalacija traje 10-ak minuta vrlo je jednostavna ima odlican control centar takoder ima sluzbene drivere ati i nvidia ja sam je vrtio instaliranu sa full efektima na p3 1000mhz 512 ram grafa 32 mb uglavnom odlican linux preporuka :sretno
Hehe, nisam probao ali po ovome zvuči prelako, idealan za početnike. Mada ja i dalje kažem ubuntu, eventualno mint.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
Odgovori