Grof je napisao/la:Pitanje, da li je u Arch-u hot unplugging USB stickova riješen kao i u ostalim distrama (sa flush kerel opcijom) ili ga je potrebno ručno unmountati prije vađenja iz kante?
Nakon instalacije KDE 4.1, dovoljno je bilo instalisati HAL i normalno stavljaš i skidaš usb stick. Vjerujem da i GNOME podržava opciju desni klik i umount.
Neophodno je korisniku omoguciti pristup HAL-u (pokušaj se sjetiti kad si instalirao ALSA podršku i tu si morao uraditi isto).
Grof je napisao/la:Pitanje, da li je u Arch-u hot unplugging USB stickova riješen kao i u ostalim distrama (sa flush kerel opcijom) ili ga je potrebno ručno unmountati prije vađenja iz kante?
Nakon instalacije KDE 4.1, dovoljno je bilo instalisati HAL i normalno stavljaš i skidaš usb stick. Vjerujem da i GNOME podržava opciju desni klik i umount.
Neophodno je korisniku omoguciti pristup HAL-u (pokušaj se sjetiti kad si instalirao ALSA podršku i tu si morao uraditi isto).
Stvar je u tome da NE upotrebljavaš opciju unmount desnim klikom, nego da stick koristi kernelovu flush opciju, da odmah sve prebacuje na stick, pa unmount ne treba (isto kao u windozama) ubuntu 8.04 pod GNOME-om, tako radi...
Evo ga, biti će izdvojen neko vrijeme a sada mi trebaju screenshotovi i opis.
evo što se opisa tiče skinut sa sk foruma od Covenanta ni sam nebi mogao bolje
Linux distribucija za malo naprednije korisnike ili one koji žele da bolje upoznaju funkcionisanje linuxa. Optimizovana je za i686 arhitekturu u 32 i 64 bitnoj varijanti i drži se KISS principa prezentovanog kroz "Arch način" (The Arch way).
Karakteristike:
- jednostavnost, iako se sve radi iz konzole, a sam distro instalira preko txt instalera (koji je pak vrlo jednostavan za upotrebu) skoro kompletna administracija se obavlja editovanjem konfiguracionih fajlova.
Za centralno podešavanje sistema se koristi /etc/rc.conf fajl, a sve potrebne skripte i servisi nalaze se, po BSD maniru, u /etc/rc.d
- distro koristi ne-pačovane vanilla binarne pakete, a za manipulaciju istim se koristi jedan od najboljih package manager-a za linux Pacman koga karakteriše izrazita jednostavnost, te brzina korišćenja i komfor iako je isti konzolna aplikacija
- broj paketa na zvaničnim repoima iznosi nekih 10-ak hiljada a valja napomenuti da se koristi "cutting edge" softver koji se osvežava na dnevnoj bazi
Pored zvaničnih repoa postoji AUR repo koga održava zajednica i koji sadrži source aplikacija (pri čemu možete koristiti yaourt aplikaciju koja omogućava da sa AUR repoom manipulišete kao sa pacmanom, tj. sve zavisnosti se automatski regulišu). Tu je i ABS (The Arch Build System) koji funkcioniše slično kao portage kod Gentoo-a ili port sistem kod FreeBSD-a, pa je korisnik slobodan da pored binarnih paketa koristi i source
- Arch community je odličan, a broj korisnika ovog distroa ogroman, na raspolagnju je sjajan forum i odlično sređen wiki
- Arch je tzv. "rolling release" distribucija
- Eventualni problemi mogu da nastanu sa paketima koji nedovoljno testirani dospeju u repozitorijum, ali to su uglavnom sitnice. Većina takvih problema može da se reši preko pacmana, a sama filozofija distribucije podrazumeva da korisnik ima dovoljno znanja da sam administrira sistem (uz pomoć online zajednice).
- Arch je poznat i po posebnoj verziji KDE okruženja pod nazivom KDEmod koji predstavlja optimizovanu, modularnu i unapređenu varijantu KDE-a za Arch distribuciju.
iv@n je napisao/la:Dajte ljudi neka netko poslika pa da možemo stavi screenshotove. Treba 4 "fotke".
Problem je u tome što nema nekih screenova... Arch je izvorno u CLI-ju, pa se tu nema što slikati. Eventualno dignuti GNOME, KDE, lxde i sl, pa to slikati...
trebal bi pomoć oko zvuka... krenio sam instalirati PulseAudio prema ovim uputama (http://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio) ali nikak da dobijem zvuk... pa ako netko zna gdje bi mogao biti problem...
csx je napisao/la:trebal bi pomoć oko zvuka... krenio sam instalirati PulseAudio prema ovim uputama (http://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio) ali nikak da dobijem zvuk... pa ako netko zna gdje bi mogao biti problem...