Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Teme vezane za GNOME grafičko okruženje.

Moderator/ica: Moderatori/ce

DoDo
Spol: M

Re: Gnome - kritika, bugovi, ostalo

Post Postao/la DoDo »

fram je napisao/la:@DoDO

System Settings - Window Behavior - Advanced (tab)
onda pod Active Desktop Borders odaberes opciju Only when moving windows.
i naravno odredis zeljeni delay
Fala puno!
Ovo mi je jedino nedostajalo od kad ne koristim Compiz kao WM.
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
glaskoncILLa

Post Postao/la glaskoncILLa »

pingu je napisao/la: Manipulacija folderima mi je lakša i brža u GUI-u, nego da kucam po terminalu.
laksa mozda, odnosno sigurno s obzirom da su vecina ljudi vizualni tipovi, u krajnjoj liniji i sam zato imam gnome, a ne neki fluxbox ili bla.
brza, nemam pojma, ako imas shortcut do foldera onda mozda, ali tipkovnica je najbrzi input device dosad izmisljen.
pingu je napisao/la: Nije Microsoft izmislio GUI (ni Apple da se razumijemo), a niti njihov taskbar nije originalan. Taskbar se odavno pojavljuje kao dio CDE-a na Unix-ima, naravno drugačije funkcionalnosti nego Windows-ov. KDE-ov kicker, cjelokupan KDE i način upravljanja prozorima može podsječati na Windowse, i tu svaka sličnost prestaje. Ono što je dobro nema potrebe mijenjati. Zašto ne imitirati, iskopirati i unaprijediti ono što se pokazalo kao dobro rješenje? Zato, ako je način na koji se upravlja GUI-om intuitivan, bez hrvanja i zavrzlama, palac gore.
nisam ni rekao da ga je izmislio, samo da ms ili apple u tom dijelu nude nesto vise nego kde ili gnome.
domicius je napisao/la:
Nema sumnje da ima i KDE bugova. Ne ovakvih, ali zato svi ne koriste KDE nego neki baš GNOME. No moram priznati da uopće ne osjetim ovo da je KDE previše nalik na Windows pa niti ne razumijem ljude koji to kažu. Kad sam prije jedno 4-5 godina počeo koristiti Linux (Debian "Woody"), neko vrijeme sam koristio GNOME i onda prešao na KDE (ne znam kad al puno duže koristim KDE nego što sam GNOME) i podesio sam ga tako da meni odgovara (brzi snapshot: http://twitpic.com/ety75) i nitko moj desktop ne zamijeni za Windows niti mene podsjeća uopće na Windows. Možda default izgled? Ako je tako, to je varka jer mislim da je prava vrijednost KDE-a ispod površine, odnosno ono što nudi u vidu podešavanja desktopa do kraja. No naravno to ne treba svima. :)
o defaultu i pricam, mozes i windowse napraviti da ne lice na windowse. :)
a debian i kde, sorry, ali to je blasfemija i ne bi se smio hvaliti sa tim.. :mrgreen:
zezanje..
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
pingu

Post Postao/la pingu »

glaskoncILLa je napisao/la:brza, nemam pojma, ako imas shortcut do foldera onda mozda, ali tipkovnica je najbrzi input device dosad izmisljen.
To je istina. Ali sada kada imamo velike diskove i stotine foldera, ipak valjda i zato jer sam prije PC-a koristio Atari ST a ne MS-DOS, valjda sam po navici naviknut na GUI pa mi terminal ne leži baš najbolje za manipulaciju sa folderima. :D
glaskoncILLa je napisao/la:nisam ni rekao da ga je izmislio, samo da ms ili apple u tom dijelu nude nesto vise nego kde ili gnome.
Znam. Samo sam želio reči da neki koji nisu previše upućeni u GUI, vidjevši KDE ga znaju uspoređivati sa Windowsima, kao da prije njih nije postojao niti jedan drugi GUI.
glaskoncILLa je napisao/la: a debian i kde, sorry, ali to je blasfemija i ne bi se smio hvaliti sa tim.. :mrgreen:
zezanje..
Slažem se, još da je u pitanju Slackware, ajde. :D
ziko
Spol: M

Post Postao/la ziko »

neznam dal je bilo, nisam cito cijelu temu :oops:
al jedna od vecih kritika za gnome mi je sto se panel nemoze namjestiti da ga maksimizirani prozori prekriju, vec si uvjek rezervira mjesto ne desktopu, i da kad panel nije na expand, onda ima one crte sa strane koje nemogu postat prozirne ili se uklopit u temu
Software is like sex... it's better when it's free :D (Linus Torvalds quote)
:snoozer:
jjj

Post Postao/la jjj »

glaskoncILLa je napisao/la:
laksa mozda, odnosno sigurno s obzirom da su vecina ljudi vizualni tipovi, u krajnjoj liniji i sam zato imam gnome, a ne neki fluxbox ili bla.
Ne razumijem što bi bilo lakše ili brže pri brisanju tisuću JPEG fajlova koji imaju u imenu 'na' u direktoriju koji sadrži 5k slikovnih fajlova svih formata, npr. Možda će netko primjetiti da je to lako izvedivo u nekom od commandera, ali razlika je poništena činjenicom da je i tamo potrebno (znati što) otipkati.

No ono što me zbilja zanima jest ova usporedba GNOME-a i Fluxboxa, koju nalazim zbunjujućom. Care to elaborate?
glaskoncILLa

jjj je napisao/la: Ne razumijem što bi bilo lakše ili brže pri brisanju tisuću JPEG fajlova koji imaju u imenu 'na' u direktoriju koji sadrži 5k slikovnih fajlova svih formata, npr. Možda će netko primjetiti da je to lako izvedivo u nekom od commandera, ali razlika je poništena činjenicom da je i tamo potrebno (znati što) otipkati.
nisam bas skuzio sto ti zelis reci, ali ja sam zelio reci da vecina ljudi voli graficko sucelje zato jer im je udobnije od pamcenja ili smisljanja komandi za terminal, a terminal je najbrzi. a i najopasniji. :)
jjj je napisao/la: No ono što me zbilja zanima jest ova usporedba GNOME-a i Fluxboxa, koju nalazim zbunjujućom. Care to elaborate?
sukladno ovom gore, ja vise volim gnome od drugih mogucih opskurnijih sredstava baratanja kompom jer mogu vise klikati. :)
glaskoncILLa

jjj je napisao/la: Ne razumijem što bi bilo lakše ili brže pri brisanju tisuću JPEG fajlova koji imaju u imenu 'na' u direktoriju koji sadrži 5k slikovnih fajlova svih formata, npr. Možda će netko primjetiti da je to lako izvedivo u nekom od commandera, ali razlika je poništena činjenicom da je i tamo potrebno (znati što) otipkati.
nisam bas skuzio sto ti zelis reci, ali ja sam zelio reci da vecina ljudi voli graficko sucelje zato jer im je udobnije od pamcenja ili smisljanja komandi za terminal, a terminal je najbrzi. a i najopasniji. :)
jjj je napisao/la: No ono što me zbilja zanima jest ova usporedba GNOME-a i Fluxboxa, koju nalazim zbunjujućom. Care to elaborate?
sukladno ovom gore, ja vise volim gnome od drugih mogucih opskurnijih sredstava baratanja kompom jer mogu vise klikati. :)
jjj

Post Postao/la jjj »

Udobniji mogu prihvatiti, ali ne brži i lakši (primjer kao ilustracija - mislim da je lakše zapamtiti 'rm *ov*.jpg' nego li tražiti tisuću takvih među pet tisuća drugih i na svaki kliknuti, još pritom držeći Ctrl da zapamti prethodne....i onda još klikneš pogrešno, pa ispočetka...).
Fluxbox je WM, moguće ga je koristiti unutar GNOME-a?
glaskoncILLa

jjj je napisao/la:
Udobniji mogu prihvatiti, ali ne brži i lakši (primjer kao ilustracija - mislim da je lakše zapamtiti 'rm *ov*.jpg' nego li tražiti tisuću takvih među pet tisuća drugih i na svaki kliknuti, još pritom držeći Ctrl da zapamti prethodne....i onda još klikneš pogrešno, pa ispočetka...).
brzi nisam ni napisao, zapravo napisao sam skroz obrnuto, a sto je vecini ljudi lakse govori vec sama cinjenica o postotku ljudi koji koriste graficke sucevlja vs ljudi koji koriste iskljucivo ili barem u vecini slucajeva commannd line.

i to vise ulazi u domenu psihologije i nacina percepcije stvari nego na opipljive rezultate mjerenja i stvarne mogucnosti grafickog sucelja i terminala.
naravno da ces za svaku automatiku upotrijebiti terminal, ako se znas sa njim sluziti.
isto tako, vecina ljudi to ne zna i ne zeli nauciti, to je otprilike to.
jjj je napisao/la: Fluxbox je WM, moguće ga je koristiti unutar GNOME-a?
moguce ga je koristiti i bez icega, odnosilo se na fluxbox only instalaciju ili opcenito instalaciju bez DEa.
jjj

Post Postao/la jjj »

i to vise ulazi u domenu psihologije i nacina percepcije stvari nego na opipljive rezultate mjerenja i stvarne mogucnosti grafickog sucelja i terminala.
naravno da ces za svaku automatiku upotrijebiti terminal, ako se znas sa njim sluziti.
isto tako, vecina ljudi to ne zna i ne zeli nauciti, to je otprilike to.
No ipak se nije teško složiti da je za onakvu operaciju moguće dobiti opipljive rezultate tj. izmjeriti vrijeme potrebno za obavljanje. Eh sad, kad to imamo na umu, teško mi je shvatiti zašto netko ne bi želio naučiti nešto novo, pogotovo kad mali napor može rezultirati velikim poboljšanjem. Oh well.
moguce ga je koristiti i bez icega, odnosilo se na fluxbox only instalaciju ili opcenito instalaciju bez DEa.
Pa da, tako i mišljah ali onda usporedba gubi na snazi - kad bi koristio samo Metacity (erm, GNOME još uvijek koristi Metacity, right?), više bi mogao klikati u Fluxboxu. A u prvom slučaju, nakon što dodaš panel, razne widgete, launchere, barove, itd. - ponovno možeš dušu ispustiti klikajući :)
Odgovori