Ubuntu 64

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Grof
Site Admin

Re: Ubuntu 64

Post Postao/la Grof »

kaiwan je napisao/la:
Grof je napisao/la:kod windoza ti efektivno za aplikacije možeš koristiti max 2 GB, jedino uz jedan sitni trik možeš 3 GB
Mozes mi molim te reci koji je to sitan trik? Jer ja imam 4GB i dobro bi mi doslo da mogu koristiti 3 ...

A kako nebih mogao... :D

Evo, desni gumb na my computer, pa Properties, pa kade se otvori prozor odeš na Advanced, pa na Startup & Recovery stisneš Settings... pa kad se otvori pod Startup sekcijom stisneš gumb Edit i kad se otvori notepad dodaš na kraju /3GB
ovako to treba izgledati:

Kod: Označi sve

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /3GB
i nakon restarta će ti aplikacije moći za sebe alocirati 3GB rama umjesto 2GB.
Ja sam probao tu stvar na poslu gdje isto imam 4 GB (u keksima od 2x2GB, tako da će jednog dana tamo zasjesti 8 GB RAM-a :) ) i radi uredno. Meni je to korisno zbog AutoCAD-a

Evo ti i link...
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Količina rama nije jedina razlika. Stvar je i u procesurianju velikih brojeva za koje nisu nužno više potrebni trikovi (ali opet do granice). Naime, na 32-bitnom kompu najveći broj koji se da u jedno mtrenutku napisati je 2^32-1, dok je na 64-bitnom 2^64-1 što je drastično povečanje. Skupa sa tim povečanjem ubrzavaju se i kalkulacije koje barataju sa golemim brojevima jer se sada mogu obraditi u jednom cyclu. Sve u svemu, ako nemate 4GB+ rama il ise ne bavite opskurnim računanjima za sada nema prednosti u 64 bita, jer koriste više memorije, binary fajlovi su veći, itd...
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
kaiwan
Spol: M

Post Postao/la kaiwan »

Grof je napisao/la:
kaiwan je napisao/la:
Grof je napisao/la:kod windoza ti efektivno za aplikacije možeš koristiti max 2 GB, jedino uz jedan sitni trik možeš 3 GB
Mozes mi molim te reci koji je to sitan trik? Jer ja imam 4GB i dobro bi mi doslo da mogu koristiti 3 ...

A kako nebih mogao... :D

Evo, desni gumb na my computer, pa Properties, pa kade se otvori prozor odeš na Advanced, pa na Startup & Recovery stisneš Settings... pa kad se otvori pod Startup sekcijom stisneš gumb Edit i kad se otvori notepad dodaš na kraju /3GB
ovako to treba izgledati:

Kod: Označi sve

[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer /3GB
i nakon restarta će ti aplikacije moći za sebe alocirati 3GB rama umjesto 2GB.
Ja sam probao tu stvar na poslu gdje isto imam 4 GB (u keksima od 2x2GB, tako da će jednog dana tamo zasjesti 8 GB RAM-a :) ) i radi uredno. Meni je to korisno zbog AutoCAD-a

Evo ti i link...
Jesam ... thanks .... :)
Meni ce to koristiti za Matlab...pozdrav
Be the change you want to see in the world! Dalai Lama.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Baš sa ms e sjetio da linux po defaultu koristi 3G/1G (user/kernel) kernel split. Ovo se može promijeniti ako se kani rekompajlirati kernel, ali onda neće sve raditi kako treba. Ne preporučuje se to mijenjati osim ako se točno nezna što se radi.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
tigarrr

Post Postao/la tigarrr »

da za 64bitni nema programa niš neradi...
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Instalirao bas ubuntu 64bit i dobrao radi...java....flash...codeci....skype....ide ok za sada...i bolje mi radi neko 32
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

kaiwan je napisao/la:Instalirao bas ubuntu 64bit i dobrao radi...java....flash...codeci....skype....ide ok za sada...i bolje mi radi neko 32

Definiraj - bolje. :)
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Grof je napisao/la:
kaiwan je napisao/la:Instalirao bas ubuntu 64bit i dobrao radi...java....flash...codeci....skype....ide ok za sada...i bolje mi radi neko 32

Definiraj - bolje. :)
ne zamrzava i crashira mi se nautilus...brze se boota i brze starta firefox....toliko sam primjetio za sada....
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Eh, da to nije samo zbog svježe instalacije??!

Malo mi je čudno da 64-bitni rade brže. Nema tu puno više pameti u odnosu na 32-bita osim u mapiranju memorije i računanju.

Ubrzanja se stoga mogu primjetiti ako imaš 4 GB i više RAM-a ili u aplikacijama koje koriste velike brojeve jer se takvi izračuni obavljaju u jednom stepu procesora, a ne dva (ne razbija se 64-bitni broj na dva 32-bitna pa nema potrebe za dva takta u računu).
kaiwan

Post Postao/la kaiwan »

Grof je napisao/la:Eh, da to nije samo zbog svježe instalacije??!

Malo mi je čudno da 64-bitni rade brže. Nema tu puno više pameti u odnosu na 32-bita osim u mapiranju memorije i računanju.

Ubrzanja se stoga mogu primjetiti ako imaš 4 GB i više RAM-a ili u aplikacijama koje koriste velike brojeve jer se takvi izračuni obavljaju u jednom stepu procesora, a ne dva (ne razbija se 64-bitni broj na dva 32-bitna pa nema potrebe za dva takta u računu).
pa imam 4GB RAM :)

Mozda je zbog svjeze instalacije, ne znam, ali dobro mi radi i za sada jos nisam naisao na neki problem povezan sa 64 da se neda rjesiti....
na ubuntuforums.org ima puno i 64 i kako ga podesiti da radi kako treba....

... a zar nebi linux trebao biti otporan na vrijeme ?
Znam da XPu perf opadaju s vremenom ako se ne brine jako za njega

Istina je da sam an prethodni ubuntu (32) instalirao svega vraga (programa) ali nisam nista puno prckao po sistemu, jer ni ne znam pa ni ne pokusavam radit perverzije neke...
Odgovori