Pomoć oko odabira instalacije Linuxa

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Grof
Site Admin

Re: Pomoć oko odabira instalacije Linuxa

Post Postao/la Grof »

DracoST je napisao/la:Počeo sam da čitam ovu temu poznavanje linuxa...uglavnom shvatio sam nako 4-5 teksta da ja blage veze nemam o linuxu jer ne razumijem ni što je to terminal ni što je to KDE ni GNOME...a kamo li ostalo da govorim...ali pročitao sam da se spominju neke knjige u kojima se može naučiti o linux-u. Je li ti Grofe možda znaš da li postoji neka On-line verzija koja bi meni kao početniku mogla pomoč što se tiće upoznavanja općenito sa linux-om?
Pokušaj početi od ovog linka... I sve pročitaj...pa onda možeš malo čitati i o distribucijama i o programima.... Sve ti je na portalu.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Grof je napisao/la: Pokušaj početi od ovog linka... I sve pročitaj...pa onda možeš malo čitati i o distribucijama i o programima.... Sve ti je na portalu.
Točno.
Polako to pročitaj.
Tamo imaš i upute za instalaciju.
Upute su za Ubuntu 7.10, ali skoro ( 95%) su identične za 8.10.
DracoST

Post Postao/la DracoST »

Jedno malo pitanje...kad przim ovaj cd od ubuntua...da li ga u neru trebam pziti kao boot cd ili kako da ga sprzim jer sam mountao img i prekopirao file-ove na komp...ali kad sam ga sprzio kao data cd nije htjelo da ga digne pri boot-anju kompa ???? :misli
slika
tuxi

Post Postao/la tuxi »

Ne trebas dirat taj iso, to ostavi tako i u nero ides na opciju burn cd image.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
DracoST

Post Postao/la DracoST »

Tribala bi mi pomoc oko instalacije...koliko sam razumio linux mora biti prva particija na hdd...pa da mi neko objasni kako da sve to poslozim da bi sve radilo kako treba...jer ne bi tija opet se izludit sa instalacijom...hvala svima na pomoci...grofe wiki.open je prva liga...svaka vam cast napravili ste posal samo tako... sroker
slika
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

DracoST je napisao/la:Tribala bi mi pomoc oko instalacije...koliko sam razumio linux mora biti prva particija na hdd...pa da mi neko objasni kako da sve to poslozim da bi sve radilo kako treba...jer ne bi tija opet se izludit sa instalacijom...hvala svima na pomoci...grofe wiki.open je prva liga...svaka vam cast napravili ste posal samo tako... sroker
Meni nije prva particija i nemam problema sa GRUB-om...

Hvala za Wiki, želimo samo pomoći novacima.....
dino__

Post Postao/la dino__ »

HDD od 40Gb sa 2 particije,prva NTFS (C:) na kojoj je Windows XP a druga FAT32 (D:) koja mi je sluzila za muziku,slike i slicno.... al sad sam je oslobodio jer mislim Linux na njoj podici ako je ikako moguce :? ...Mozete li mi preporucit neki program (da je free) s kojim bi mogao formatirat tu D particiju,kolko znam treba je formatirat u EXT3.
Kapacitet te particije je 12Gb..
Planiram napraviti samo root i swap bez home particije jer mi uopste nije potrebna..

Koristio sam PartitionMagic al nije moglo(100% zat sto je demo) :twisted:
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

dino__ je napisao/la: Planiram napraviti samo root i swap bez home particije jer mi uopste nije potrebna..

Koristio sam PartitionMagic al nije moglo(100% zat sto je demo) :twisted:
Uzmi neki LiveCD (npr Ubuntu) i u njemu imašGparted program za raditi particije i datotečne sustave....
tuxi

Post Postao/la tuxi »

A tu je i parted magic.
"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
fritz62s

Post Postao/la fritz62s »

partedmagic 3.3 je super, ja ga isto koristim za takve stvari. Napravi prazan prostor bez file sistema, tj. samo obrishi tu particiju. Pri instalaciji izaberi manuelnu metodu i napravi tu File System / i Swap, koliko imash RAMa, ako vec necesh /home
Resistance is futile, you will be asimilated!
Il' si Lindža, il' si mindža! :shock: apt-get moo
Registrovani Linux korisnik #465156 / Ubuntu korisnik #20700
Odgovori