Jadni Microsoft...

Novosti iz Linux svijeta. Komentiranje vijesti s portala.

Moderator/ica: Moderatori/ce

shabek
Spol: M

Re: Jadni Microsoft...

Post Postao/la shabek »

Imamo desktop računala i laptope, pametne telefone, televizore i tablete. Kako se čini auti i satovi isto postaju sve pametniji, a frižideri, mikrovalne i ostali uređaji vjerojatno slijede s vremenom, o stvarima kao info kiosci sl. da ne pričamo. A to je samo potrošački dio... dodamo tu raznorazne industrijske uređaje i sve što uz to ide i dobivamo poprilično veeeeliko tržište za unificirano sučelje.

Onaj koji uspije napraviti sustav za koji će moći reči 'naučite kako raditi s njim jednom (najbolje u školi) i moći ćete koristiti bilo koji uređaj bez dodatnog učenja' će u budućnosti zauzimati poziciju kakvu danas ima MS na desktop/laptop računalima. Korisnici u pravilu radije potpisuju ugovor s vragom nego da ulažu trud u učenje nečeg novog).
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

I to ce biti Google i njihov Android/Chrome OS. Nikako ne Windows sa svojim TIFKAM-om!
S tim da ce i dalje neki ljudi koristiti racunala za ozbiljan posao. Ti ce koristiti Mac/Windows/Linux.
shabek

Post Postao/la shabek »

Suko je napisao/la:I to ce biti Google i njihov Android/Chrome OS. Nikako ne Windows sa svojim TIFKAM-om!
S tim da ce i dalje neki ljudi koristiti racunala za ozbiljan posao. Ti ce koristiti Mac/Windows/Linux.
Google ima prednost u tome da je Android najvjerojatniji izbor za sve što nije desktop, Microsoft ima prednost u tome da ima desktop i da njegovi korisnici mogu preferirati isti OS na ostalim uređajima, Apple je zatvoren u svoj hardware i teško da može imati veći utjecaj... ostali daleko zaostaju, iako pokazuju neobiču živost.

Previše toga je još nepoznato da bi se moglo znati što će biti. Ali čini se da se svi oni nadaju da će preći granicu kod koje sve više korisnika rezultira većom proizvodnjom uređaja s njihovim OS-om, što opet rezultira većim interesom korisnika, što opet znači još više uređaja i tako dok OS ne istisne sve ostale (Android je tu zapeo jer nema desktop). Nešto slično kao što je sada Microsoft na desktopu.
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Ma da. Ko kaze da ce se to ujedinjenje desktopa ikad dogoditi?
Frizideri, tosteri i ves masine ce koristiti Android zajedno s tabletima i smartfonima.
A PC racunala ce i dalje postojati i na njima ce se po svoj prilici i dalje vrtiti Windowsi.
To je moje vidjenje buducnosti. I mislim da sam u pravu. :D
shabek

Post Postao/la shabek »

Pa vidjeti ćemo što će se dogoditi. Ali čini se da Microsoft ide naprijed u tom smjeru, tj. planira s tim da će se to dogoditi. U svakom slučaju, nema što izgubiti - u najgorem slučaju, postojati će samo na desktopu, u najboljem će svi uređaji imati windows logo. :)

U svakom slučaju, teško da bi se moglo reči da su 'jadni'. Iako vjerujem da bi svi mi više voljeli vidjeti Linux distribucije na tom mjestu, bojim se da trenutno stvari ne izgledaju baš dobro po tom pitanju... :(
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Svejedno mislim da je Microsoft teško fulao s tim Metrom. I da ih je koštao debelo taj propust.
Što ga se prije riješe i vrate na klasične Windowse, to će biti bolje za njih.
A da Linux neće zaživjeti na desktopima, to svi već odavno znamo.
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

GNU/Linux ce da zaživi na desktopima i to još kako. GNU/Linux tek sad je postao potpuno funkcionalan kao što je nekad bio XP. Veliki izbor programa, za debian bazirane distribucija veliki spektar .deb paketa uporedo sa .exe paketima na svim iole ozbiljnijim programima (sajtovima za download) itd itd. GNU/Linux trenutno može da izgubi trku, jedino ako se uskoro ne preorientiše na mogućnost rada na većim ekranima na dodir. Ali pošto se razvija ActivePlasma (i sasvim lepo napreduje) mislim, da nam se svetli lepa budućnost, plus ako je neko probao ActivePlasmu, složiće se da njoj i odgovaraju ekrani koji su veći od 13" pa na gore.
Metro je pokušaj uvođenja nečeg novog, i ko god da je do sad probao Metro na većem ekranu na dodir(ultrabook ili AllInOne računarima) taj zna kolko je to okruženje napredno i lako za upotrebu na takvim uređajima. Uskoro će izaći W9 (mada mislim da čekaju pravu priliku) doneće još bolje i potpunije Metro iskustvo.
S druge strane, kolko distribucija izađe za kojekakvim bugovima, i okruženjima koje je skroz nazadno ... čak mogu reći i beskorisno, pa opet se ne digne tolko prašine oko njega kao što se diže oko Metro okruženja. W8 je zato i napravljena, da se digne prašina, da se Microsoft okoristi, pustili su zeca da bi privukli lovce.
Ubuntu sa Unitiem radi sličnu stvar. A ubuntu sa Unitijem je na dobrom putu da pridobije popriličan broj računara (bilo vidljivo prošle godine i na sajmu).
Ukratko, kroz dve godine ćemo imati šta? :D : Metro, ActivePlasma (sa KDE), GNOME3 (ukoliko ga još malo prilagode na dodir) i Unity i naravno Android (ne znam kako se zove njihovo okruženje). Ostala okruženja, ili će kaskati za vremenom, ili će polako pasti u zaborav. Doduše OSX ima sigurno keca u rukavu, samo je pitanje kad će da ga izvuče.
Vremena se manjaju, računari se menjaju ... Ko god je bio u zadnje vreme na sajmu, svako je imao priliku da vidi da je sve veći izbor uređaja na dodir (ne mislim sad na tablete i mobilne, već na prave računare).
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

To i je točno ono. metro je suepr na uređajima na dodi, ali nije super na desktopu i upravo je tu ono gdje ga ljudi najviše pljuju.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Slažem se da OS koji dobro iskorištava ekrane na dodir "može" imati budućnost, ali tek kada hardver to bude podržavao.. do tada je bilo koji OS koji radi sa klasičnim oblikom hardvera koji danas poznajemo (osim tableta) je po meni promašen i nepotreban no s druge strane razumijem i da je nužno da postoji kako bi jednog dana (kad hardver stasa) bio barem 80-90% funkcionalan.

Za kraj, mislio sam na ovakvu simbiozu OS-a i hardvera:

slika

slika

PS. Sad koliko moj post ima veze s temom, otom-potom :D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
eQuivalent
Kontakt:

Post Postao/la eQuivalent »

POst iznad je budućnost. To se čeka. Ali zar te ne podseća na PlasmaActive desktop ? :D A ta buducnost je tu pred vratima. AllInOne (21-22") računari sa ekranom na dodir već sad koštaju oko 1000 evra i može na njima da se radi sve što i na klasičnom desktop računaru. A ovo što se vidi na slici, realno, kad bi postojao interes kupaca (a marketing čini čuda) a postojaće uskoro, biće naša svakodnevnica (možda ne ovakav sto) ali definitivno nešto približno tome.

mali primeri :
PlasmaActive

W8 Metro

GNOME3
Odgovori