Tipkanje

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Suko
Site Admin
Spol: M

Re: Tipkanje

Post Postao/la Suko »

Markec je napisao/la: Da bi naučili tipkati potrebno je 3mj ako dnevno vjezbate recimo 1vremena a u početnim satima (prvi tjedan vjezbajte 2-3 sata dnevno )
Puno mi je to vremena.
Ne mogu si toliko odvojiti.
Morati ću laganijim tempom, pa kad naučim.
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Svih 10. Najbolje na M$ Natural Ergo 4000 - tipkovnica je nesto najbolje sto sam probao.(trenutno je imam) Mogu i na obicnim tipkovnicama, ali sam nesto sporiji. Negledam u tipkovnicu dok pisem. Naucio koristeci raznorazne programe za ucenje pisanja iz repoa. Prilikom ucenja sam si uzeo kuhinjsku krpu i prekrio ruke i tipkovnicu kako nebi bilo zabunom pogleda. Eto sad ide k'o raketa. :komp
Sokac
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la Sokac »

Pravilno, kako je po nekim udžbenicima, rijetko pišem iz prvenstvnog razloga što sam jednostavno navikao koristiti najbrže prste. Mogu normalno pisati sa 10 prstiju bez gledanja, i u stvarnosti ih koristim, ali ne po ovoj šabloni:
slika
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Koliko vam je trebalo da naučite ?
karibo

Post Postao/la karibo »

Tipke f i j imaju na sebi kvrzice. Posebno su oznachene da bi korisnik mogo na njih staviti kaziprste. Niko ne kuca sa svih 10 prstiju osim ako razmankicu tipka sa oba palca. Pretezno se koristi desni palac, dok ljevoruki koriste lijevi palac (nije pravilo, ali statistika tako pokazuje).
Dakle, kada na taster f postavish kaziprst, prirodno se poredaju prsti a s d f (za lijevu ruku) - j k l č (za desnu ruku). U tom polozaju je relativno jednostavno doci do sve jednog tastara.
Najbitnije je nauchiti prstomet, a to znachi koji prst pokriva koji taster. Za to postoje mnogi programi. No.. svako moze osjetiti shta je najprirodnije. Kada kucate jedno veliko slovo, nikada nekoristite Caps Lock, nego Shift taster i to uvijek onaj suprotni od strane na kojoj je taster koji kucate. Recimo R se kuca sa srednjim prstom lijeve ruke i malim prstom desne na lijevom Shift tasteru.
Gledanje zaista nije pozeljno.
Pokushajte sebi iskombinirati rijechi prvo iz srednjeg reda i dovesti taj red u rutinu. Prekrijte krpom ruke i tipkajte te rijechi. Brzina nije bitna. Ona dolazi sama po sebi.
Pravilno daktilografsko tipkanje ce prije nauchiti neko ko nikada nije prishao tipkovnici nego neko ko godinama koristi dva prsta.
Davor
Kontakt:

Post Postao/la Davor »

Tux Slave je napisao/la:Naucio koristeci raznorazne programe za ucenje pisanja iz repoa. Prilikom ucenja sam si uzeo kuhinjsku krpu i prekrio ruke i tipkovnicu kako nebi bilo zabunom pogleda. Eto sad ide k'o raketa. :komp
Koji programi su namjenjeni za učenje?
Tux Slave
Kontakt:

karibo je napisao/la:Recimo R se kuca sa srednjim prstom lijeve ruke i malim prstom desne na lijevom Shift tasteru.
A da nije lijevi kaziprst?
Tux Slave
Kontakt:

Davor je napisao/la:
Tux Slave je napisao/la:Naucio koristeci raznorazne programe za ucenje pisanja iz repoa. Prilikom ucenja sam si uzeo kuhinjsku krpu i prekrio ruke i tipkovnicu kako nebi bilo zabunom pogleda. Eto sad ide k'o raketa. :komp
Koji programi su namjenjeni za učenje?
Klavaro - njega samo na kratko. Ali i on je pomogao. KTouch - njemu pripadaju zasluge sto sad ovako pisem. TuxTyping - ovo je vise igrica nego program. Slova padaju, a ti moras pritiskati da nebi dosla do dna.
karibo

Post Postao/la karibo »

Tux Slave je napisao/la:
karibo je napisao/la:Recimo R se kuca sa srednjim prstom lijeve ruke i malim prstom desne na lijevom Shift tasteru.
A da nije lijevi kaziprst?
Po daktilografskim pravilima da. No moje iskustvo mi je dokazalo da je ovako kud i kamo jednostavnije. Pokushat cu objasniti.
Gledano na sliku koja je prikazana bi trebao biti lijevi kaziprst za taster R, ali, tipkovnica (bar njen alfanumerichki dio) nije simetrichno rasporedjena. Vishe naginje desnjacima. Tim hocu da kazem da ni polozaj shaka, a ni laktova nije identichan kod obje ruke. Lakat lijeve ruke je mnogo blize tijelu, dok je lakat desne ruke za blagu nijansu odmaknutiji. To dovodi prste desne ruke u jedan iskosheniji polozaj jer mali prst desne ruke pokiva mnogo vishe tipki. No, bilo kako bilo i lakat lijeve ruke nje priljubljen uz tijelo, jer tijelo pokushava samo po sebi zauzeti shto prirodniji stav. U tom sluchaju se pri kucanju tastera R kaziprstom, dolazi do sudaranja kaziprsta i srednjeg prsta. No, to su samo sada individualne finese. Mozda ce ti zvuchati chudno, ja taster Z (onaj izmedju T i U) pritiskam kaziprstom LIJEVE ruke. Probaj, vidi i necesh se pokajati, jer za razliku od desne, lijeva je kud i kamo rasterecenija od desne, a pri tome morash samo uravnoteziti tijelo tako da lakat lijeve bude isto odmakunt od tijela kao i lakat desne. Ergonomija je chudna stvar, tako i ta neka pravila, pogotovo zato shto se pokushava primijeniti pravilo tipkanja daktilografije sa pisaceg stroja na tipkovnicu, shto je apsurdno. Pogledaj samo koliko je desna strana tipkovnice bogatija za gomilu tastera u odnosu na pisaci stroj. U svakom sluchaju to nije ogromno odstupanje.
Postoji krasan free program Mavis Beacon istina za MS Windows. Ja sam imao verziju 9. Dijelio sam taj CD maximalno. CD u sebi sadrzi i video lekcije ergonomskih polozaja tijela, vjezbe prije i poslije tipkanja (da bi se izbjegle razno razne nezeljene posljedice poput okoshtavanja kichme i upale zglobova shaka). Imao je krasne igrice koje su se mogle korisiti posebno, a nakon svake vjezbe je pushtan dio neke od igara da bi se bolje utvrdila lekcija. Kompletan kurs je bio pokrivem opushtajucom muzichkom podlogom. Svaki korisnik (a to znachi da je vishekorisnichki program) mogao je postaviti sopstvene postavke. Prije pochetka prve lekcije postoji test brzine i tachnosti kojom tipkate. Samo suchelje je napravljeno dosta primamljivo (3D prsti na ekranu koji pritiskaju svijetleci taster koji je u skladu sa textom koji tipkate) i otlanja mogucnost posmatranja sopstvenih prstiju na tipkovnici, shto je i vishe nego pozeljno. Ma fenomenalno neshto. Upravo sam pogleda da postoje i nove verzije istog programa i valjda pokushati potjerati pod Wine da proradi. Ja cu potraziti svoju 9-ku i probat cu.
No... jako, jako, jako je bitno ne gledati tipkovnicu i prste!!! Ne zurite pri uchenju. U pochetku posmatrajte monitor, a onda i to izbjegavajte. Posmatrajte samo text koji prekucavate. Chat je izuzetno dobra vjezbanka, shto implicira da bi trebali vishe da se druzimo u realnom vremenu. Imamo svoj kanal.
Eto.. opet se ja raspisah.
Pozdrav svima
Odgovori