Problem sa particijama

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Odgovori
sensation
Spol: M

Problem sa particijama

Post Postao/la sensation »

Imamo sam instaliran 10.10 i instalirao sam 10.04 ubuntu. Dok sam imao 10.10 imao sam /root, /home i swap particiju. Kad sam instalirao 11.04 i obrisao 10.10,stara /home particija mi se pokazuje kao filesystem u novom ubuntuu. Kao i win particija.
Ugl, sad imam tu /home particiju i jos svoj home folder u novom ubuntu. Kako da sad integriram /home u novi ubuntu, i da nemam tog novog home foldera?
Nadam se da me razumijete.Ovo sam jedva otipkao,na nogama sam 20 sati.
Hugo
Kontakt:

Re: Problem sa particijama

Post Postao/la Hugo »

Možeš ali to ti je puno zezancije oko toga, i pitanje je dali bi kasnije mogao pokrenuti uopće sustav..

Trebao bi prvo napraviti backup postojeće /home mape, pa nakon toga formatirati tu odvojenu particiju (koju želiš postaviti za /home) u ext4, pa saznati UUID te particije sa:

Kod: Označi sve

blkid /dev/sdaX
/dev/sdaX je oznaka te particije, koju možeš saznati sa:

sudo fdisk -l
Nakon toga otvoriti /etc/fstab sa root ovlastima, i dodati nešto slično ovome:

# /home was on /dev/sda7 during installation
UUID=90e0ec38-f802-415f-810d-c5abe23a4fd0 /home   ext4   defaults,user_xattr   0       2
gdje bi upisao odgovarajuću oznaku i UUID particije.

I nakon toga kopirati prethodno backupirani sadržaj /home mape, na novu /home particiju.

Sve ovo bi trebao napraviti prijavljen kao root, jer root ne ovisi o /home mapi. Jedino ne znam kako se prijaviti u grafičko sučelje kao root na Ubuntuu.. :)
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
jjj

Post Postao/la jjj »

@hugo

Zašto bi morao išta formatirati? Pa već ima zasebnu particiju za taj stari /home.

@op

Samo kopiraj datoteke iz novog /home u stari, preimenuj novi u nešto pedeseto (vjerojatno nije potrebno, no JIC) i onda dodaj liniju u fstab kako ti je hugo napisao, mijenjajući gdje je potrebno - UUID particije, filesystem (EXT3 vs. EXT4 vs. nešto treće).
Zadnja izmjena: jjj, dana/u 09 svi 2011, 21:53, ukupno mijenjano 1 put.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

jjj je napisao/la:@hugo

Zašto bi morao išta formatirati? Pa već ima zasebnu particiju za taj stari /home.
Mislio sam ako je ostalo kakvih mapa od prije na toj particiji, i ako koristi isti username kao i prije, pa da ne bi zbog toga došlo do problema..

Također, ne znam dali će možda stvarati problem ukoliko je /home particija enkriptirana ecryptfs-om, ukoliko je označio tu opciju tijekom instalacije..
jjj je napisao/la:Uostalom, samo izmijeni već postojeću liniju.
Mislim da nema nikakvog unosa za /home, jer ona trenutno nije na odvojenoj particiji..
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
jjj

Post Postao/la jjj »

Hugo je napisao/la: Mislio sam ako je ostalo kakvih mapa od prije na toj particiji, i ako koristi isti username kao i prije, pa da ne bi zbog toga došlo do problema..

Također, ne znam dali će možda stvarati problem ukoliko je /home particija enkriptirana ecryptfs-om, ukoliko je označio tu opciju tijekom instalacije..
Zašto bi mu zaostali direktoriji smetali? Ako kopira ove nove, prepisat će potrebne, a za ostale Ubuntu baš briga?
Podaci o korisniku nisu pohranjeni u /home. Za enkripciju ne znam, valjda će napomenuti kada se vrati ovdje.
Mislim da nema nikakvog unosa za /home, jer ona trenutno nije na odvojenoj particiji..
Good point, maknut ću to.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

Postoji GUI za podešavanje particija i mount pointa, a zove se disk-manager. Samo ne znam dali je u službenim Ubuntovim repozitorijima.

slika

Pa se ne moraš zezati s terminalom.. :)
sensation

Post Postao/la sensation »

Hugo je napisao/la:Postoji GUI za podešavanje particija i mount pointa, a zove se disk-manager. Samo ne znam dali je u službenim Ubuntovim repozitorijima.

slika

Pa se ne moraš zezati s terminalom.. :)
Sredio sam :)
Odgovori