Debian, gnome,... Što dalje?
Moderator/ica: Moderatori/ce
-
Lutherus
Re: Debian, gnome,... Što dalje?
E17 bi bil odličan izbor kad bi taj projek već jednom dobil i finall realise.
@šumski
zajednica? mislim,zakaj ne bi?
@šumski
paketi su 1.0.0 ili neki više. Dakle, nazivno je došla stabilna inačica. Problem je u tome što tastatura ne radi. Primejrice, strelice ne rade, ne možeš stisnuti više od 2 tipke od jednom.... totalno je neupotrebljivo u praktične svrhe. Druga stvar koja me živcira je to što neke aplikacije jednostavno neće raditi ispravno ili uopće unutar E17. Mislim da kada bi E17 postao glavno sučelje neke velike distribucije da bi se stanje E17 dosta poboljšalo vrlo brzo.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
-
Lutherus
više ljudi bi ga koristilo,lakše bi se uočili bugovi i greške i lakše se ispravili,..
odin je napisao/la:
@šumski
Listen, I gotta fight the lion. That's what that guy Scott's all about. I know. I've studied him already.
Ja sam mislio da će sa 1.0.0 verzijom ispraviti te probleme i čak sam planirao napraviti debian repozitorij sa konstantno up-to date izdanjima E17. Ovako nema smisla. Mislim da ću preći na xfce jer mi se dosta sviđa.odin je napisao/la:više ljudi bi ga koristilo,lakše bi se uočili bugovi i greške i lakše se ispravili,..
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Meni je teško zamisliti Debian bez GNOME-a. Za one kojima se ne sviđa GnomeShell mogu se prebaciti u fallback mode i koristiti stari izgled GNOME-a s Metacity-em.retsum je napisao/la:Ovo me već neko vrijeme zanima, a nisam uspio naći niti jedan suvisli članak na netuKakve daljnje planove debian ima naspram korištenja GNOME-a kao defaultnog sučelja, gnome je krenuo u potpuno drugom pravcu, glavni cilj im je nastaviti razvijati shell, maksimalno se prilagođavati krajnjem korisniku, ubuntu već koristi unity, a ni gnome 3 niti unity nisu posve stabiln, pa čak za mene niti funkcionalni. Hoće li debian prihvatiti gnome 3 i shel ili će koristiti gnome 3 bez shella , ostati na gnome 2 ili koristiti neko treće sučelje
poput xfce-a . U svakom slučaj mi je težko zamisliti debian s gnome-om 3 i shellom, pa čaki bez njega jer gnome iz svake verzije sve više osakaćen(gnome 2.16 je imao više opcija i bio je konfiguratibilniji nego gnome 2.30)
Priča se kako je fallback mode privremen i da će se u nekom vremenskom periodu ugasiti.
Osobno ne vjerujem da će se to dogoditi, jer 3D akceleracija i grafički driveri nisu toliko sazrijeli i korisnici znaju imati s tim problema a postoji i stariji hardver koji je dovoljno jak za pokretanje GNOME-a ali možda s ne toliko jakom grafičkom karticom ili slabim driverima. Osim ako se grafički driveri dovedu na tu razinu da bi svakodnevna 3D Akceleracija prolazila bez problema. Inače GNOME 3 + GnomeShell sasvim dobro radi i upotrebljiv je za svakodnevno korištenje.
GNOME 3 neće prolaziti KDE3->4 priču nego će postepeno dodavati neke od izgubljenih mogućnosti.U svakom slučaj mi je težko zamisliti debian s gnome-om 3 i shellom, pa čaki bez njega jer gnome iz svake verzije sve više osakaćen(gnome 2.16 je imao više opcija i bio je konfiguratibilniji nego gnome 2.30
Xfce neće usuđujem se reči nikada biti glavni desktop Debiana i Fedore. Bit će spin off kao i KDE4 SC koji je ipak za razliku od Xfce-a kompletan desktop environment.odin je napisao/la:a kaj se tiče razvoja gnoma i debiana,neznam kaj da velim.
većina gnome korisnika su fanboyevi.također je i većina i debianovaca i ubuntovaca zaražena fanboyizmom.i jako loše reagiraju na kritike.no iskreno mislim da bi debian trebal odbaciti kao defaultno sučelje te uzeti xfce a xfce ekipa nek počne malo odmicati o gnoma jer lagano postaju gnome sa pokojim depom manje.a to mi se ne sviđa.
Xfce nema čak ni svoj login manager uz ostalo i dosta ovisi o nekim GNOME komponentama. Prije ili kasnije će morati preći na GTK3 ili će preći na Qt.
Pretpostavljam radi povijesnih razloga oko pitanja licenci. A sudeći prema KDE developerskim hirovima u pogledu prelaska s KDE-a 3 na 4 i konstantnih promjena ne čudim se Debianovom izboru GNOME-a kao glavnog desktop sučelja. GNOME je stabilan i radi svoj posao.odin je napisao/la:zanima me odluka otkud baš gnome.i zašto to mora biti gnome
Slackware izbornik suxa big time iako je možda bio zadnji krik mode u 90-im. Tko ima volje rovati po izbornicima i selektirati pakete ručno ili interaktivno. Na kraju dobijem Qt i GTK aplikacije jer mi se nije dalo birati nego samo odaberem "everything" i vozi Miško. Usput, distribucija koja mi diktira KDE ili Xfce desktop radi developerskih (Patrickovih) fiks ideja a nemam mogućnost instalacije GNOME-a ponuđene u izborniku nije vrijedna spomena. To je jedna od rijetkih distribucija koja ima GNOME spin off za razliku od ostalih gdje su večinom KDE i Xfce spinovi a GNOME glavni desktop.odin je napisao/la:osobno bi mi bilo puno draže da na kraju instalacije debiana dobim meni kao što ima slackware sa nekoliko ponuđenih sučelja pa da sam odabereš koje ti odgovara.ili arch način,dobiješ konzolu i najosnovnije alate pa dalje sam slaži kaj ti treba.zaoravo po tom pitanju mi se arch jako sviđa i takaj način ima jednako smisla kao i slackware samo sa dovoljno ljen da mi pacman daleko više odgovara neko software installer
Ne znam koja distribucija ozbiljno shvaća desktop environment koji je u beta fazi već desetak godina.shrike je napisao/la:Mislim da kada bi E17 postao glavno sučelje neke velike distribucije da bi se stanje E17 dosta poboljšalo vrlo brzo.
Onaj Hong Jen Yee je oko PCManFM-a izgradio LXDE projekt a ova grupa E17 programera sto godina razvija E17
Zato se većina light distribucija vrti oko GTK+ programa.stefan je napisao/la:Dok KDE iz verzije u verziju radi brže i racionalnije raspolaže sa resursima..
Ne bi se začudio da za npr godinu dana KDE bude lighter od Unity-a i Gnome-a 3
KDE nije nikada bio racionalan sa resursima, a to bome nije baš ni GNOME. Što se tiče KDE vs. GNOME u potrošnji resursa, GNOME pobjeđuje i to se lagano očituje u potrošnji RAM-a tijekom normalnog rada, isto kao i u CPU utilizaciji. Na drugu stranu, KDE nudi puno više mogućnosti i konfigurabilnosti. Moj osobni problem sa jednim i drugim je u toem što DE današnjice, skupa evidentno sa unity i gnome shell, troše brdo resursa. Pa ne služi DE ili GUI općenito zato da bi ga ja vrtio kao takvog, već da mi olakša rad. Bilo kakav DE/GUI za bilo koji OS bi trebao biti moguće vrtiti doslovno na 486 i to da i tamo leti.
-
Lutherus
neznam zašto si toliko nastrojen protiv slackwarea*slackware je jedna i više nego divna distribucija i iskreno to da se Patrick i njegova žena drže svojih ideala i uvjerenja je zapravo pozitivno a ne negativno.isto tako je slackware nastal kao fork sls-a i nikad nije trebal postati distribucija kakva je danas,dapće čak nitko nije ni očekival popularnosti.a kaj se tiče gnoma,kaj je najbolje većem djelu korisnika nije ni falil kad su ga dropali 2005.a ako nekome fali i hoće imati baš gnome ima gnome slack build ima dropline.znam da je gnome dio GNU-a,da je rađen isključivo od slobodnih alata,da je od početka free za razliku od kde,...al brate nije ni savršen.ima gnome puno mana i ekipa oko gnome projekta zna napraviti dosta gluposti.recimo zamjene gconf sa dconf a sad već i za docnf rade zamjenu,pa na gnome 3 imaš i gconf i dconf kaj je poprilično zbunjujuće.a i kak jaže shrike,ni gnome ni kde nisu baš štedljivi sa ramom.