Izbor distribucije

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

cegevara
Kontakt:

Izbor distribucije

Post Postao/la cegevara »

Pozdrav kolege.

Nije me dugo bilo,nisam trenutno update-ovan sa posljednjim zbivanjima pa zelim da pitam.

Sta mi predlazete da stavim sad na masinu, Ubuntu 10.10 ili 10.4 ? Kubuntu, Ubuntu ili neki treci distro ?
Treba mi dakle najbolja varijanta za uobicajeni dnevni rad,sa dobrom podrskom.

U godinama iza sam koristio Ubuntu, vrlo malo Kubuntu,Open Suse i Linux os.

Hvala na odgovorima.
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Re: Savjet

Post Postao/la shrike »

Pa, ako si do sada najviše imao Ubuntu, onda je mislim najbolje da nastaviš tradiciju.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
cegevara
Kontakt:

Znaci razvojem od verzije 8.04 ,KDE graficko okruzenje nije postalo bolja opcija ? Da li 10.10 verziju ili LTS 10.04 ,sta se pokazalo boljim ?
kvaju
Spol: M

Post Postao/la kvaju »

Linux Mint, svejedno koju verziju.
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
cegevara
Kontakt:

Razlog, ovako mi nista ne znaci.Dakle zasto mint naspram ubuntua ? I ne odgovori niko za ubuntu da li je bolja 10.04 verzija ili 10.10 ?
anthony

Post Postao/la anthony »

Meni je 10. 04. odlično radio, a kada je izašao 10. 10. prešao sam na 10. 10. sa kojim sam također zadovoljan tako da ne znam što bi ti preporučio.

Nema ti prevelike razlike između Ubuntua 10. 04. i 10. 10., ovdje su ti navedene razlike pa pogledaj sam http://www.makeuseof.com/tag/ubuntu-101 ... kat-linux/
kvaju

Post Postao/la kvaju »

neću priče da ti pričam, preporučujem ti Mint, jednostavno radi, jednostavno i fino.
al eto možda neko bolji review napravi.
Dropbox reg. se i dobivaš 2GB odmah, a +250MB dobivamo i ti i ja ako se regaš preko ovog linka
How to

LastFM grupa LINUXZASVE join us
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

cegevara je napisao/la:Razlog, ovako mi nista ne znaci.Dakle zasto mint naspram ubuntua ? I ne odgovori niko za ubuntu da li je bolja 10.04 verzija ili 10.10 ?
LTS verzije su UVIJEK stabilnije nego normalne 6-mjesečne verzije!

LTS se mijenja svake 2. godine, a u međuvremenu se rješavaju samo bugovi. Ako te ne zanimaju baš najnovije verzije programa, nego ti je stabilnost sustava bitnija, onda je LTS (dakle Ubuntu 10.04 ili Mint 9) definitivno bolje rješenje.

Mint je bolji jer je još malkice dorađeniji od Ubuntua i ima već ugrađene audio i video codece za pregledavanje raznih medijskih formata.
cegevara
Kontakt:

Hmm, zanimljivo da nema u ovoj sekciji mnogo pisanja o tom Mintu a kazete da je bolji i doradjeniji. Zasto,ako je popularan i dobar ? Jeli podrska za njega ista koliko i za Ubuntu,da li su repoi isti, i jeli gnome ili KDE okruzenje ? Hvala
zole052

Post Postao/la zole052 »

cegevara je napisao/la:Hmm, zanimljivo da nema u ovoj sekciji mnogo pisanja o tom Mintu a kazete da je bolji i doradjeniji. Zasto,ako je popularan i dobar ? Jeli podrska za njega ista koliko i za Ubuntu,da li su repoi isti, i jeli gnome ili KDE okruzenje ? Hvala
Zasto se manje pise neznam, Baza mu je ubuntu tako da dobis isterepozitorije + dodatni mint repozitorij sa medju ostalim mint specificnih aplikacija jos neke sa strane :)
Evo mint repozitorij od mint 10 main edition http://packages.linuxmint.com/list.php?release=Julia

A imas ga sa gnometom (main edition), kde, xfce, lxde, fluxbox. S time da izlazi sa zakasnjenjem, main edition izadje nekih mjesec dana nakon novog ubuntua na kojem je baziran a ostali okusi jos koji mjesec kasnije.

I novost zadnjih pola godine je mint debian edition (baziran na debianu). Nije za koristenje toliko jednostavan ko ubuntu ali nije daleko.
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Odgovori