Boot problem

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
shicy
Spol: M

Re: Boot problem

Post Postao/la shicy »

odaberi kernel koji bi htio instalirat, downloadaj ga, downloadaj pripadajuće headerse, instaliraj i jedno i drugo i trebalo bi šljakat...
STmateo

Post Postao/la STmateo »

Ma dobri moj suside, razumin ja šta trebam napravit, ali pogledaj oni link i vidit ćeš da tamo ima pun k.... njih koje mogu instalirat... Ja ne znam kojeg od njih bi odabra - ka kad sam neki dan tražia prašak za robu u onom novom konzumu na sirobuji - sta sam isprid police i mislia "je li moguće da na svitu postoji toliko praška za robu?! Na kraju sam kupia onaj zeleni sa reklame.
Evo sad cu ja skinit neki od onih, ali vec imam osjecaj da ce to bit neki krivi.
madone

Post Postao/la madone »

Daj one headerse prvo probaj kao što sam ti rekao i napiši tu šta kaže.
STmateo

Post Postao/la STmateo »

Kaže mi svašta toga šta ja ne razumin.
Cili dan nešto probajem i ne da mi se više.
Pun mi K.... ovog linuxa - vraćam se na windows.
Ma salim se, ne wracam se na W ali mi je stvarno pun K linuxa.
Skinia sam s interneta LinuxMint 9, instalira ga sa USB sticka, radi mi zvuk i sve drugo, nema nikakvih problema.
Sve mi izgleda slično ka ubuntu.
Eto, problem riješen (na glup način, ali stvarno sam dobia slom živaca danas i nije mi se dalo više bezuspješno pokušavat)
shicy

Post Postao/la shicy »

dok god je rješenje, ne može bit glupo ;)
STmateo

Post Postao/la STmateo »

Shicy je napisao/la:dok god je rješenje, ne može bit glupo ;)
Mudro zboriš, dobri suside :mrgreen:
croatianchemist

Post Postao/la croatianchemist »

Probaj sa 2.6.35.8, taj ja imam trenutno i radi lijepo....
Mutikasa

Post Postao/la Mutikasa »

vidio sam da pričate o particijama, jel ovo znači da ja imam home particiju?
http://tinypic.com/r/6eg2vq/7

i kad već pričamo o čišćenju, da li se updatenjam ubuntua samo dodaju fajlovi ili se oni stari zamjenjuju i tako čuva prostor na disku?

btw, što je ova "svašta" particija za koju mislim da je trebala bit ntfs, a što unallocated?
croatianchemist

Post Postao/la croatianchemist »

Da, imaš zasebnu home particiju od 270 GB.

/svasta je obična particija koju si vjerojatno kreirao tokom instalacije, ili kasnije. Ona je ext4, a ne ntfs. Moraš ju formatirati na ntfs ako ti on treba. No to si ti sam napravio nekako...nije ubuntu sam...bar on to ne radi sam koliko ja znam.

Unallocated je dio prostora na disku koji je neiskorišten, uvijek ostane malo nakon pravljanja particija. Netko ti možda bude znao i tehnički objasniti zašto, ja ne znam :) Možda radi zaokruživanja megabajta kada se određuje koliko dobiva svaka particija...ali kažem, ne znam :)

Kod updatanja koliko ja znam stari fileovi koji se updataju zamjenjuju se novima, koji pretpostavljam mogu biti veći ako su programeri ugradili nove mogućnosti koje prije program nije imao. U tom slučaju zauzimaju više, ali ne puno. Ako se samo ispravljaju bugovi, onda bi zauzeće trebalo ostati isto.
Hugo
Kontakt:

Post Postao/la Hugo »

croatianchemist je napisao/la:Unallocated je dio prostora na disku koji je neiskorišten, uvijek ostane malo nakon pravljanja particija. Netko ti možda bude znao i tehnički objasniti zašto, ja ne znam :) Možda radi zaokruživanja megabajta kada se određuje koliko dobiva svaka particija...ali kažem, ne znam :)
Ja mislim da se taj unlocated prostor stvori kako bi particija završila na tzv. "cylinder boundary", odn. granici cilindra. Ja između svake particije imam 1 MB neparticioniranog prostora.
croatianchemist je napisao/la:Kod updatanja koliko ja znam stari fileovi koji se updataju zamjenjuju se novima, koji pretpostavljam mogu biti veći ako su programeri ugradili nove mogućnosti koje prije program nije imao. U tom slučaju zauzimaju više, ali ne puno. Ako se samo ispravljaju bugovi, onda bi zauzeće trebalo ostati isto.
Pa da. Stare datoteke ne ostaju na sustavu, jer bi to bilo bespotrebno zauzimanje prostora. Jedino kod nadogradnje kernela ostaju i stari kerneli.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Odgovori