Boot problem
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- glaskoncILLa
Re: Boot problem
ma ono, profesionalna deformacija.. 
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
Jos me niste uvjerili zbog cega to radite... zbog tih 300-400Mb? Na windowsima sam to radio samo da mi se registry ne poveca toliko da sve uspori a zasto na linuxu? Zasto bi to radili pocetnici koji su tek instalirali os ili ga koriste mjesec dva? Sta nije najbolje da pocetnici zaborave na to pa jednog dana kada malo nauce mogu ici brisati jer ce znati sto rade. Zasto bi to radila moja sestra kojoj ti megabajti ne koriste nista. Da su u pitanju gigabajti ajde...
Bit je ovdje da pocetniku koji je tek usao u linux (i usrao os) objasnimo a ne da samo 'profici' medjusobno razglabaju sta oni rade...
Bit je ovdje da pocetniku koji je tek usao u linux (i usrao os) objasnimo a ne da samo 'profici' medjusobno razglabaju sta oni rade...
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Nakupi se tu nekoliko GB svega toga ukoliko se ne očisti nekoliko tjedana. Ja sam jednom imao oko 700 MB apt cache-a, 250 MB nautilus cache-a, 3 nekorištena kernela - 450 MB i 300 MB chrome internet cache-a. Pa sam sve to pobrisao i oslobodio preko GB prostora na particiji od 13 GB.zole052 je napisao/la:Jos me niste uvjerili zbog cega to radite... zbog tih 300-400Mb? Na windowsima sam to radio samo da mi se registry ne poveca toliko da sve uspori a zasto na linuxu? Zasto bi to radili pocetnici koji su tek instalirali os ili ga koriste mjesec dva? Sta nije najbolje da pocetnici zaborave na to pa jednog dana kada malo nauce mogu ici brisati jer ce znati sto rade. Zasto bi to radila moja sestra kojoj ti megabajti ne koriste nista. Da su u pitanju gigabajti ajde...
Naravno, treba dobro čitati što se sve uklanja, a ne srljati.
One definition of the word mean is "small." Mean people live small, think small, and feel small—the smaller, the meaner.
Ajde opet ja... cache internet preglednika i tako praznis u njemu a sto se tice ovoga ostaloga, pa cak da ti je / particija samo 13Gb sigurno nitko od ovih ljudi koji su zasrali os brisuci to smece nisu napunili / particiju toliko da nisu mogli instalirati program koji im je trebo tako da su zasrali os bezveze a ne iz nekog razloga.Hugo je napisao/la: Nakupi se tu nekoliko GB svega toga ukoliko se ne očisti nekoliko tjedana. Ja sam jednom imao oko 700 MB apt cache-a, 250 MB nautilus cache-a, 3 nekorištena kernela - 450 MB i 300 MB chrome internet cache-a. Pa sam sve to pobrisao i oslobodio preko GB prostora na particiji od 13 GB.
Naravno, treba dobro čitati što se sve uklanja, a ne srljati.
Ali posteno, ako ti se root napuni i nemozes vise instalirati sto trebas onda ga treba isprazniti samo sto do onda ces stogod nauciti i neces zasrati sve... problem je sto pocetnici idu cistiti tek instalirani os jer su tako navikli sa windowsa pa onda jos neznaju sto rade i zaseru sve a bilo im je totalno nepotrebno
Nije teško biti toliko nesrećan da bi čovek počeo da pije. Ljude treba odvikavati od nesreće, a ne od alkohola. Nesreća je veći porok.
Slažem se sa vama koji kažete da je to glupa navika koja je ostala od windowsa. Tamo sam ima Antivirus, Firewall, Reg Cleaner, Defragmenter, Spybot i možda sam još kojeg zaboravia, a ovde nema ništa...
Iz čiste gluposti sam to iša radit iako sam ima osjećaj da ću nešto zajebat jer nisam ni zna šta radim.
Sad malo o reinstalaciji:
-meni radi onaj "recovery console" jel se da išta napravit od tamo?
-kad radim reinstalaciju moram li formatirat ili mogu "preko" ovog pokvarenog jer imam dosta stvari koje sam prebacio sa windowsa na Ubuntu i sad ako formatiram sve to će mi se izgubit...
-ima li koji program da iz windowsa kopiram stvari koje su mi na Ubuntu.
Inače, instalirani su mi "side by side" (tako je tamo pisalo kad me pita kako želim instalirat".
Iz čiste gluposti sam to iša radit iako sam ima osjećaj da ću nešto zajebat jer nisam ni zna šta radim.
Sad malo o reinstalaciji:
-meni radi onaj "recovery console" jel se da išta napravit od tamo?
-kad radim reinstalaciju moram li formatirat ili mogu "preko" ovog pokvarenog jer imam dosta stvari koje sam prebacio sa windowsa na Ubuntu i sad ako formatiram sve to će mi se izgubit...
-ima li koji program da iz windowsa kopiram stvari koje su mi na Ubuntu.
Inače, instalirani su mi "side by side" (tako je tamo pisalo kad me pita kako želim instalirat".
E vidiš, zato ti je u Linuxu mudro (gotovo uobičajeno) da si jednu particiju napraviš za OS (root particija oznake /), a drugu, korisničku koja se montira kao /home, onda nemaš problema sa reinstalacijom OS-a. Ovako, ako si imao jednu particiju za sve, morati ćeš spašavati svoje podatke prije reinstalacije 
A kako da provjerim to? Mislim da imam tu bolju opciju, ali nisam siguran...
Jel mogu to od nekud vidit?
Ako je gora opcija, kojim ću programom spašavat ono šta imam na Linuxu???
Pa samo pokrenes sa live cd-a ubuntu i sve sto ti je bitno podataka sa /home particije prebacis na windowsovu ntfs particiju, napravis reinstall i vratis natrag di treba biti ali ako ti je odvojena /home particija onda si miran. Ma dva tri reinstalla i biti ces majstor, na greskama se uci najboljeSTmateo je napisao/la:A kako da provjerim to? Mislim da imam tu bolju opciju, ali nisam siguran...
Aj dobro, snać ću se za pribacit podatke, ali kako da provjerim imam li odvojenu /home particiju???
Upravo stavljam .iso na stick pa ću ga instalirat sa USBa... To još nisam proba, a čini bi se bolje od prženja na CD.
Upravo stavljam .iso na stick pa ću ga instalirat sa USBa... To još nisam proba, a čini bi se bolje od prženja na CD.
Pa samo pokreni gparted, ako ga nemas instaliraj ga i u njemu kada pokrenes vidjeti ces sve particije na disku, kako se zovu i koje su, koji je file system i gdje su mountane. (nemoj se u gpartedu igrati za sada, samo pogledaj sto kaze kada ga pokrenes
) One ntfs su ti sve od windowsa a od linuxa su ti ext4 i linux-swap. Ona glavna od linuxa ti je '/' iliti root a ako imas koju drugu biti ce ti /home.
Zadnja izmjena: zole052, dana/u 28 lis 2010, 22:19, ukupno mijenjano 1 put.