Ok jučer sam (nažalost oko ponoći) odučio rješit računalo ubunuta i stavit dualboot s win - baš Debian.
I pošto je glasKoncilla tako lijepo napravio članak o demistificiranju debiana, reko - pa ajde okušat ću se i ja... heh, a s obzirom da me privlači stabilnost o kojoj se toliko priča, naravno instalirao sam stable verziju.
Uh, na kraju sam išao spavati oko 6 ujutro jutros kava ...
Može li mi netko od ukućana pojasniti:
zašto je font rendering tako užasan na debianu? npr neki fontovi izgledaju čudno, kao da imaju prenaporan "smoothing", npr nema mog popularnog free sans medium koji koristim kao sistemski font u ubuntu-u, stoga sam ga morao iskopat negdje na netu i kako je ttf a ne otf, debian ga prikazuje dosta drugačije nego na ubuntuu, no ajde, fućkaj font, ima i drugih koji rade...
u synapticu sam instalirao podršku za flash i...užas
nek me neko upuca al meni su oni dockovi ok, prije sam koristio cairo-dock koji je bio nakrcan, spor i šugav, dok nisam otkrio docky koji je jednostavan, lagan, stabilan i na sreću nema hrpu stvari radi kojih mi drugi dockovi se ne sviđaju. Hm, nisam uspio instalirati na Debian Docky, čini mi se da ne mogu zadovoljiti dependancies-e sve, tj mislim da stabilna verzija Debiana nema uopće u synapticu te pakete jerbo nisu uključeni u stable izdanje, a nisam baš bio interesiran da vučem iz Sid-a il odnekud drugdje, kad je već bio naglasak da koristim "stable" distru. Instaliranje drajver za nVidije je bila opet avantura svoje vrste, ali mi je to čak bilo u redu jer je jednostavno objašnjeno ne nekom debian wikiju i nema problema s time, ako ništa naučio sam što se zbiva točno pri instalaciji drajvera, kakve promjene se dešavaju u sustavu/kernelu itd. Obično kad neš ne ide, onda gugl pomaže, no recimo Docky me izludio
Računalo je core duo 2.8, nvidija 8600 (čini mi se) - da'l je flash žgabav zbog starijih nvidija drajvera koje lenny koristi?
Network Manager je na moje čuđenje 0.6.6 verzija!
Uglavnom, može li mi netko pojasniti par sitnica:
koristiti root terminal i synaptic za instaliranje programa? ili uključiti usera u sudoers listu?
koja je razlika npr prilikom instaliranja preko root terminala i
Kod: Označi sve
apt-get install gimpKod: Označi sve
sudo apt-get install gimpNadalje, nažalost maknuo sam Debian
Za zajednički /home gogolj kaže:
"Be sure to have the first Linux installing grub on the MBR
The second installed Linux should install grub on its root partition
Use the UID and GUID for the users on both Linux distrosBe sure to have the first Linux installing grub on the MBR
The second installed Linux should install grub on its root partition
Use the UID and GUID for the users on both Linux distros"
Dal to znači da bi u mom slučaju grub2 ostao u MBR-u a na debian root particiji bi debian imao svoj grub, što bi značilo da prilikom butanja dobijam prvo grub2 u kojem imam izbor ubuntu 10.04/debian/win7, te nakon odabiranja debiana, diže se grub1 sa root particije debiana gdje imam pak izbor boot opcija za deibna (kernel verzija/memtest šta već ide) ? Jesam li taj dio shvatio dobro? I kako to postići da ne uništim grub2 od tutuntua?
Što je to UID, GUID i kak se to konfigurira kod Debiana.
HVala na čitanju i strpljenju, htio bih koristiti Debian stoga bih molio vašu pomoć, komentare, incijaciju u kult i slično, hvala