Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

nicky
Site Admin
Spol: Ž

Re: Ubuntu (ni)je Linux [CHAT tema 100%]

Post Postao/la nicky »

4ndY je napisao/la: - spajanje na mrežu (NetworkManager još uvijek boluje od razno-raznog random ponašanja i nisu sve vrste mreža dobro podržane)
U kojim se situacijama ruši? Mi u firmi instaliravamo Kubuntu na servere korisnika i za sad (cca godinu dana) nemamo nikakvih problema pa bi mi puno značilo da znam što tražim ako se počnu pojavljivati problemi. Thnx unaprijed.
4ndY
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

nicky je napisao/la: U kojim se situacijama ruši? Mi u firmi instaliravamo Kubuntu na servere korisnika i za sad (cca godinu dana) nemamo nikakvih problema pa bi mi puno značilo da znam što tražim ako se počnu pojavljivati problemi. Thnx unaprijed.
Konfiguriranje mreže ručno je pouzadno - do sada nisam imao nikakvih problema kad se koristi iwconfig, ifconfig, route i ostalo. Međutim NetworkManager - koji je zadužen da se sve to automatizira nekad se i ne ponaša najpamentije (recimo, osim s wirelessom gdje često ne izabire točan AP, ne može se spojit na pptp VPN, nema out-of-box podršku za neke naprednije enkripcije itd), te još nisu implementirane sve funkcije koje omogućuje ručno podešavanje. Sve u svemu, smatram da je za običnog korisnika, koji ne želi učiti puno o mrežnim alatima u Linuxu, potrebno još dosta rada da se dostigne dobra kompatibilnost, pouzdanost i jednostavnost korištenja.
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

Evo jedna zanimliva vijest
http://www.linux.hr/modules/news/articl ... oryid=2704
Microsoft se počeo bojati linuxa
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Danas sam klasičnom metodom (LiveCD/USB) instalirao Linux na 10 računala: 5 Ubuntu, 5 Fedora.
Zavrti vam se u glavi od toliko instalacija u cca 1.5h. Svih 10 računala su identične, ali jake mašine (~2GB rama, C2D, GF8600GT).

Ubuntu me bome razočarao (cijelo vrijeme sam mislio da je bolji nego što se pokazao), no evo kratak izvještaj:
- Ubuntu u instalaciji nema ništa za podešavat GRUB, tako da GRUB uopće nema šifre (što omogućuje lako dobivanje admin ovlasti), Ubuntu se postavlja automatski kao defaultna boot opcija, ne mogu ostavit npr. Windows kao default -> vrlo napasno.
- Ubuntu po "preporučenim" postavkama shrinka NTFS particiju na onaj dio koji je pun, tako da Windowsi na svojoj particiji imaju manje od 1GB slobonog prostora (nema smisla?!)
- Ubuntu se barem duplo duže instalira od Fedore (15 min naprema 7-8 min, 3-4 min su USB stickom), koristi Internet tokom instalacije ako ga omogući (WTF?)
- Fedora ima ružniji alat u instalaciji za particioniranje diska (i nekonzistentniji: dvoklik na pravokutnik particije otvara jednu vrstu dijaloga, a označavanje pravokutnika i Edit drugu vrste dijaloga (?!)
- Ukoliko yum zapne za spori mirror, moguće je stisnuti jednom Ctrl+C da traži drugi mirror, isto nije moguće u apt-getu?
- Prednost Ubuntua su definitivno Restricted driveri - par klikova i problematičan hardver radi
- Ubuntu ne upozorava korisnika ukoliko stavi loš password

Sve u svemu, žrtvovali su mnogo bitnih stvari (i što se sigurnosti tiče) samo da bi što više pojednostavnili korištenje, što me neodoljivo podsjeća na ... (dopunite sami). Šteta :-(
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'
Markec

Post Postao/la Markec »

Meni su stvari pozitivne za ubuntu, recimo
-nadogradnja nečega naprimjer kde4 http://wiki.open.hr/index.php/KDE_Desktop pogledaj sad koliko toga kompliciranog treba dopisati da bi instalirao kde4, na ubuntu su sve te naredbe povezali u jednu jednostavnu, ovo je bio sam primjer.

-na fedori mi nerade opensource driveri za ati, dri2, neznam zbog ćega, nemogu uživati u ničemu sto je 3d

-ja sam htio srediti tv karticu da radi, recimo na fedori mi je kaffeine javio da gresku nesto u vezi xine itd, a na ubuntu je pokazao gresku s tim da mi je pokazao da trebam skinuti xine plugin, i kodek. Da nisam upoznao ubuntu, onda bi googlao googlao, do ne otkrijem zasto izbacuje onaj error.

- tebi se duže ubuntu instalira od fedore, no ja imam osječaj da se fedora duže instalira, (testirao na istom kompu)

-neznam zašto, fedora i opensuse su mi uvjek pokrivali druge linuxe, ne stavljaju ih u grub menu, nego sam ja morao ručno pridodavati ubuntu i druge linuxe u grub menu , a ono sto si rekel da nemožeš staviti windowse kao defautl, možeš editirati /boot/grub/menu.lst i staviti one djelove pod windows prije ubuntu, ili koristiti program qgrubeditor.

Ovo su razlozi zasto radije koristim ubuntu nego fedoru,
Tux Slave
Kontakt:

Post Postao/la Tux Slave »

Markec je napisao/la:Meni su stvari pozitivne za ubuntu, recimo
-nadogradnja nečega naprimjer kde4 http://wiki.open.hr/index.php/KDE_Desktop pogledaj sad koliko toga kompliciranog treba dopisati da bi instalirao kde4, na ubuntu su sve te naredbe povezali u jednu jednostavnu, ovo je bio sam primjer.
Šta je tu komplicirano? Isto je kao i na Ubuntu-u. S time da to na Fedori ima smisleniji naslov.
Markec je napisao/la: -na fedori mi nerade opensource driveri za ati, dri2, neznam zbog ćega, nemogu uživati u ničemu sto je 3d
To si jedan od onih sretnika kome ti driver rade. Nije to ništa do Fedore ili Ubuntua.
Markec je napisao/la: -ja sam htio srediti tv karticu da radi, recimo na fedori mi je kaffeine javio da gresku nesto u vezi xine itd, a na ubuntu je pokazao gresku s tim da mi je pokazao da trebam skinuti xine plugin, i kodek. Da nisam upoznao ubuntu, onda bi googlao googlao, do ne otkrijem zasto izbacuje onaj error.
Na svakoj distri trebaš Xine. To je klasika od stoljeća sedmog.
Markec je napisao/la: -neznam zašto, fedora i opensuse su mi uvjek pokrivali druge linuxe, ne stavljaju ih u grub menu, nego sam ja morao ručno pridodavati ubuntu i druge linuxe u grub menu , a ono sto si rekel da nemožeš staviti windowse kao defautl, možeš editirati /boot/grub/menu.lst i staviti one djelove pod windows prije ubuntu, ili koristiti program qgrubeditor.
Pokrivali su ti ih jer nisi dobro particionirao diskove i nisi gledao što radiš. Ja sam instalirao i Ubuntu i Fedoru i openSuse i Slackware i Gentoo i Vector i neznam-ni-ja Linux i svi su mi dodali sve prisutne sisteme u Grub meni.

p.s. Možeš li, molim te, koristiti velika-mala slova i interpunkcijske znakove jer mi je tako lakše čitati(a, i ostalima), a i pridonosi čistoći i urednosti foruma.
4ndY
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la 4ndY »

Da se razumijemo:
Nisam ja nigdje rekao da je Fedora više prilaođena početnicima nego Ubuntu. Ubuntu je još uvijek (a tako će i ostati) prvak u tome. Problem je što Ubuntu žrtvuje bitne stvari da bi se "približio" početnicima, a to je u načelu loše ("svaki korisnik je admin"). Po meni bi trebali natjerati korisnika da malo razmisli, a ne samo Next>Next>Next (doduše, uvijek se može i to), ali Ubuntu u ovom slučaju ne daje nikakve opcije.

Fedora nema isti cilj kao Ubuntu, tako da ih nema smisla uspoređivat u nekim segmentima. I dakako da je u nekim stvarima Ubuntu bolji, pogotovo za početnike.

p.s. Nije da svaki početnik odmah ide editirati GRUB configuracijsku datoteku :misli
DoDo

Post Postao/la DoDo »

Markec je napisao/la:Da nisam upoznao ubuntu, onda bi googlao googlao, do ne otkrijem zasto izbacuje onaj error.
Ali bi onda jednom za svagda naučio u čem je bio problem i znao bi ga riješiti na bilo kojoj distri. Ovako nemaš pojma šta je ubuntu u pozadini napravio - to me jako podsjeća na tipičnog windows korisnika (nije bitno kako nešto radi, nego da radi - što je u principu korektno i potrebno za sve normalne korisnike računala. No za g33kove, to je fuj bljak.)
:mrgreen: Smile! It makes people wonder what you're thinking about... :mrgreen:
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
tuxi

Post Postao/la tuxi »

"Ništa nije sveto, sve je bruto i neto, sve je zabava ..."
bj268dp

Post Postao/la bj268dp »

Grof je napisao/la: Kroz svoje jednogodišnje druženje sa Linuxom uvidjeh da nije toliko bitan period druženja s Linuxom koliko mogućnost da netko aceptira neku novu tehnologiju i nauči je korsititi.
Mogu bez srama reći da se sa Linuxom družim tako kratko, a ovdje sam pomogao hrpetini ljudi i nadam se da ću još 100-ko. I ne nemam sve to u glavi. Samo znam što treba raditi...
Bitna je logika i velika količina znatiželje, koja pak proizlazi iz velike ljubavi za nečim što volite. I kad jednom usvojite logiku rada OS-a + znate Engleski ništa vam nje problem. ;)

Bravo Grofe..osjecam se kao da smo na istoj frekvenciji, kao da pises o meni.
Po sto puta je vec bilo da nismo svi isti i da ne volimo iste stvari..inace bi svi auti bili zeleni :D
Naravno da Strijelci znaju vise od mene (o kolicini znanja uopce ne bih zelio raspravljati), ali ja sam sa svojim Ubuntuom ponosan sto sam clan jedne zajednice koju povezuje ista misao..misao Otvorenog.
Da, trazim se..isprobavam Ubuntu, Fedoru, Opensuse i Ubuntu pentest da bih nasao sta je za mene najbolje i mislim da sam sam nasao distru koja mi odgovara, a sto naravno nekom drugom nebi odgovaralo.
Da sam izabrao neku jacu distru (npr. Arch) mislim da bih se izgubio i da bi moje druzenje sa linuxom i ljubav prema istome brzo bila prekinuta.

Zato ljudi volite se i zabavljajte se..zivot je kratak.
Odgovori