jpm_power je napisao/la:Mislim da uopće ne treba previše inzistirati na nekoj distribuciji, jer razlike među vodećim distribucijama nisu velike, iako ako će se inzistirati na standardizaciji, ne može se pogriješiti ni s Debianom, ni Ubuntuom (ili nekom izvedenicom), ni Fedorom, ni ... Također, spomenuo bih nekoliko matematičkih stvari koje bi trebalo raditi (maxima, geogebra), a čini mi se važnim, jer se često dešava da si ljudi već pri kraju faksa ne znaju grafove izraditi, analizirati podatke i slično. A kad svladaš minimum maxime, bez problema se prebaciš i na druge CAS-ove bez previše problema. I upravo što Radoslav kaže, treba učiti kako se prilagođavati različitim situacijama, na kraju moraš neku analizu podataka znati napraviti i u CAS programu i u Excel-u, OOo Spreadsheatu, a možda i sam napraviti program za to.
Da, ako podrazumijevaš da će svi ić na fakultete na kojima će trebati izrađivati grafove i na kojima će ti trebati "matematičke stvari".
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
A što se tiče našeg obrazovnog sustava, svaki naš ministar se voli slikati s genijalcima kad dođu od nekud, a stoka sitnog zuba to puši, ali radi se o ljudima s margina Gaussove raspodjele, jasno da su oni u biti stup (trebali bi biti) društva (ako ostanu u Rvackoj), ali mi se moramo moći hvaliti da je ogromni prosjek sposoban obavljati posao konkurentno na razvijenoj svjetskoj razini, a toga kod nas nema i teško da će biti u skoro vrijeme.
jpm_power je napisao/la:Mislim da uopće ne treba previše inzistirati na nekoj distribuciji, jer razlike među vodećim distribucijama nisu velike, iako ako će se inzistirati na standardizaciji, ne može se pogriješiti ni s Debianom, ni Ubuntuom (ili nekom izvedenicom), ni Fedorom, ni ... Također, spomenuo bih nekoliko matematičkih stvari koje bi trebalo raditi (maxima, geogebra), a čini mi se važnim, jer se često dešava da si ljudi već pri kraju faksa ne znaju grafove izraditi, analizirati podatke i slično. A kad svladaš minimum maxime, bez problema se prebaciš i na druge CAS-ove bez previše problema. I upravo što Radoslav kaže, treba učiti kako se prilagođavati različitim situacijama, na kraju moraš neku analizu podataka znati napraviti i u CAS programu i u Excel-u, OOo Spreadsheatu, a možda i sam napraviti program za to.
Da, ako podrazumijevaš da će svi ić na fakultete na kojima će trebati izrađivati grafove i na kojima će ti trebati "matematičke stvari".
Pa ne znam kome to ne treba matematika, najjači čovjekov alat, alat kojim se čovjek bori da podiže svoju spoznajnu nišu.
Pa ne znam kome to ne treba matematika, najjači čovjekov alat, alat kojim se čovjek bori da podiže svoju spoznajnu nišu.
filozofiji
Subdue the regret. Dust yourself off, proceed.
You'll get it in the next life, where you don't make mistakes.
Do what you can with this one, while you're alive.
Mislim da potpuni prijelaz s windoof-a na linuxe ne bi bio dobar: 1. razlog je: nestručni profesori( poznajem par profesora iz informatike - koji su odlični profesori, ali se jednostavno nebave linuxom, linux im nije primarna stvar već onako površno znaju o njemu - dakle i profesor bi trebalo obrazovati)
2. Razlike između distribucija npr. Ubuntu - gnome, package manager dpkg , Mandriva - KDE, package manager urpmi.
3. Nekreativnost i nezainteresiranost: profesora, ministarstva, vlade, države i svega ostalih čimbenika u ovom začaranom krugu.
ZAKLJUČAK(ne vičem već naglašavam): Tu migraciju je nemoguće provesti do kraja zbog gore navedenih uvjeta, razlika, velikih razlika u distribucijama (krajnjem juzer koji hoće na "fejs", chat i čita novine s te gore navedene distribucije dva različita OS-a ili kako sam znao čuti od prijatelja kad bi vijeli linux pitanje: "Koji je ovo Windows?" jer oni neznaju da GNU/linux funkcionira na tom linux kernel, neznaju ni što je kernel, a kamo li ih filati stvarima koje je tartagalia rekao, tipa: vi, gnupolt, ja sam malo googla pa vidim da tek uče programirati u Q-basicu i Logu - i to ono najosnovnije. Mada ako bi stavili linux u školam u dual-boot - što bi bilo najbolje,trebali bi se upoznnati s bash-om i teoretski što je gcc.
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Ove fore, tipa: nastati će košmar, to je nemoguće i sl. pustimo našem ministru športa i obrazovanja (bar dok ga Jaca ne napuca iz vlade). A za djecu je bolje da što prije migriraju na Linux u dobrom postotku.
Grof je napisao/la:Jednom se mora započeti. Što prije - to bolje!
Ove fore, tipa: nastati će košmar, to je nemoguće i sl. pustimo našem ministru športa i obrazovanja (bar dok ga Jaca ne napuca iz vlade). A za djecu je bolje da što prije migriraju na Linux u dobrom postotku.
Ne kažem da bi bilo loše prijeći na linux već da tu nema interesa, Koliko je već projekata HULK započe s tim ciljem(koliko sam čitao) već je trebao postojati moćni linux lobi i linux milje, ali kažem po mom mišljenju trenutno je stanje u Hrvatskoj takvo da nema prelazka na linux (sadly true) jer neko ima interesa od svega toga( ja to vidim ovako ako možeš proći s malo novca, a kvalitetno ti uzmeš opciju u kojoj daš puno novca, a kvaliteta upitna - tu je neko zgrnu lovu), a to se neće promjeniti ni s novim predsjednikom ni s novom vladom ni s oporbom
Ken Thompson je napisao/la:One of my most productive days was throwing away 1000 lines of code.
Pa zašto djecu ne bi učili nečem što je besplatno i ne zahtjeva da njihovi roditelji potroše četiri plaće na softver i najnovije računalo?
Nemaju svi novaca za to.
Uzmite to u obzir.
Neki roditelji se ne znaju snaći i skinuti piratski softver i os.
Svi mi nešto mudrujemo:Ne može se.Ima previše problema za Linux....
Pa, imaju i ti ljudi problema otplaćivati računalo i softver.
Linux svakako treba u škole!
Nema razloga da ne bude u školama.
Na njemu djeca mogu naučiti sve što im treba.
A ova rasprava bi trebala biti na nekim drugim forumima i trebalo bi se raspravljati o tome da li ubaciti Windowse u škole.
Samo što smo izokrenuli sustave vrednovanja i razmišljanja pa eto, podsvjesno tražimo ispriku za Windowse koji su na školskim računalima.
Ima netko od vas mozda klince pa da nam isprica kak oni zive s linuxom.
Ako je vjerovat onom tipu na helios blogu, klinci ga koriste bez ikakvih problema.
tartaglia je napisao/la:Ima netko od vas mozda klince pa da nam isprica kak oni zive s linuxom.
Ako je vjerovat onom tipu na helios blogu, klinci ga koriste bez ikakvih problema.
Moje dvije nećakinje. 9 i 11 godina.
Bez problema ga koriste.
Puno više vole koristiti Linux nego XP koji je u dual bootu na tom kompu.
(Što se ne bi moglo reći za njihove roditelje koji koriste XP).