Problemčić kod dizanja :)

Diskusije usko vezane uz Ubuntu i srodne distribucije (Kubuntu, Xubuntu, Lubuntu, LinuxMint...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: Problemčić kod dizanja :)

Post Postao/la rudar »

Pitam se je li moguće dodatno zaštititi podatke u računalu instalacijom dodatnog OS-a na pomoćni disk.

Konkretno, u računalu imam SSD od 480 GB i HDD od 2 TB. Na SSD-u je Debian. To mi je butabilni disk i trenutno jedini OS koji imam u tom računalu.

Zasebni HDD trenutno mi služi za back-up, iako svoje podatke čuvam i na vanjskom disku.

Budući da svojih "bitnih" podataka nemam puno, približno 150 GB ukupno, pomislio sam na taj golemi i gotovo prazni HDD instalirati još jedan OS (vjerojatno Mint), koji bih podigao ako bi se SSD srušio. To bih učinio isključivo zbog dodatne sigurnosti računala, iako mi zasad ništa ne govori da bi se SSD mogao srušiti.

Zamislio sam jednostavan postupak: skinuti Mint, pripremiti butabilni USB stick i zatim ga instalirati na HDD. Ovom prilikom SSD ne diram. Međutim, ne znam je li postupak odviše jednostavan; ne želim poremetiti nešto zbog čega bih izgubio nekoliko sati rada dok sve ne posložim po svojem ukusu. Pitam se također da li bi se pojavili neki problemi s Biosom (ne s Grubom, jer je zaseban disk, nego s Biosom): ako je Bios na SSD-u i ako se SSD jednom sruši, onda bi trebalo postaviti (učitati) Bios na HDD?

Ostajem pomalo skeptičan prema SSD-u jer mi služi samo tri godine, a HDD na jednom drugom računalu već petnaest, besprijekorno.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Ovaj dio s "Biosom" na HDD-u i SSD-u nisam skužio.. osim ako ne misliš na boot(able) flag, no za ostatak, evo moja 2-3 centa:

Na tvom mjestu, bitnih 150 GB bih backupirao na neki vanjski disk (što vjerojatno već jesi), preformatirao taj 2 TB interni disk tako da ima dvije ili tri particije (ovisno o tome particioniraš li disk kao MBR ili GPT) od čega bih jednu particiju enkriptirao i na nju spremio što mi je bitno.
Dalje kao što si i napisao; instaliraš dodatni OS na taj 2 TB disk na preostalu/e particiju/e i možeš donekle biti miran što se tiče rada PC-a.

Zapravo, imam gotovo identično stanje za svoje potrebe. Kupio sam vanjsku USB ladicu za HDD i na jedan ispravan ali rashodovan Enterprise disk sam backupirao sve što mi je bitno s oba PC-a (na laptopu nemam ništa bitno pa ga nisam ni backupirao) te preko QEMU-a na taj disk sam instalirao Arch s Xfceom (GPT i UEFI+BIOS boot), a dodatna kopija tih podataka je i na drugom, klasičnom USB disku (bez enkripcije, nažalost).

Zgodna stvar kod instalacije OS-a preko QEMU-a na disk je u tome što sigurno nećeš ništa poremetiti na drugom disku jer ga QEMU ni ne vidi, a boot radi normalno i s host PC-a ako prilikom GPT/UEFI instalacije GRUB-a dodaš parametar --removable umjesto --bootloader-id. ;)
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
rudar

Post Postao/la rudar »

Hvala, majstore s mora!

Što se BIOSa tiče, evo jednostavnog upita i Google odgovora na moje "mudro" pitanje pface
Is the BIOS located on the hard drive?
BIOS: Basic Input-Output System. This basic software is stored on a chip on your motherboard. You can even boot your pc without a hard drive. So, yes, if you damage the hard disk, you can still access the BIOS.

Ne osjećam se sjajno u zadnje vrijeme, eto posljedica... ali barem je sad jasno, ide instalacija Minta na HDD, BIOS nema veze.
Cooleech
Moderator

Haha, pomalo. Riješi novi OS na HDD-u, lako ćemo za BIOSe i ostale điđe-miđe. :-D

Inače, ako te zanima ovaj dio s instalacijom na HDD preko QEMU-a:

Kod: Označi sve

lsblk # Da vidiš što ti je koji disk (vjerojatno /dev/sda i /dev/sdb, disk na koji radiš instalaciju ne smije biti mountan!)
Zatim, kad shvatiš koji disk je koji (po veličini diska je najlakše skužiti, zamijeni X u /dev/sdX slovom svog HDD-a):

GPT/EFI instalacija:

sudo qemu-system-x86_64 -enable-kvm -bios /usr/share/ovmf/x64/OVMF.4m.fd -cpu host -drive file=/dev/sdX,format=raw -cdrom=/putanja/do/iso/datoteke.iso -vga qxl -m 4096 -rtc base=localtime
MBR instalacija:

sudo qemu-system-x86_64 -enable-kvm -cpu host -drive file=/dev/sdX,format=raw -cdrom=/putanja/do/iso/datoteke.iso -vga qxl -m 4096 -rtc base=localtime
Dalje ti je sve kao da radiš na normalnom računalu.
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Jeremija

Post Postao/la Jeremija »

Pa nije loše imati dva diska , još bolje i dva OSa tj. na svakom disku po OS, ali u istom računalu i nije neka sreća. Bitno je imati svoje važne podatke na dva mjesta ili na dva računala ili na vanjskom disku kopiju jel.

Evo crče ženi SSD na lenovo thinkbooku prošli tjedan. Laptop kupljen 2021.
U pitanju je naravno WD ssd. Od jednom u po rada se pojavio BSOD s onim retardiranim opcijama i ode windows11.
Tko živi u nadi umire u gov....
Cooleech
Moderator

Nemam iskustva s WD-ovim SSD-ima, ali imam s Kingfastima.
E, TO je loš SSD, ne WD.
Malo koji Kingfast (ne Kingston) je izdržao duže od mjesec dana. Svi su bili potpuno novi kad smo ih nabavili u firmi, a nažalost nabavljeno je preko 50-tak komada.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Jeremija je napisao/la: 17 vel 2025, 22:54...
U pitanju je naravno WD ssd...
1TB WD Blue SSD u jednom od ThikPada radi već 5+ godina, jedno vrijeme je taj laptop (i SSD) služio kao testni laptop pa sam znao na dnevnoj razini 2-3-4 puta pregaziti OS tak da nije do proizvođača već se ili pregrijavao ili je jednostavno imao grešku.

PS: Nije to jedini WD SSD kojeg imam ali je taj najstariji
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Dugujem odgovor @Cooleechu i ostalima zainteresiranima za moju teškoću: kvar je definitivno hardverske prirode. Odnio sam računalo na kraju u servis i ustanovili su da je otišla matična. Devet godina star, kod mene bio tri... otpisujem ga. Kupit ću novi PC, u perspektivi.
Cooleech
Moderator

Ne vjerujem da te muči matična ploča, to je, nažalost, defaultni odgovor kod neznalica.
Bojim se da imaš isti problem kao što sam tek prije par dana skužio da imam i ja - sa SSD-om.
Naime, relativno nedavno (oko godine, dvije max) kupio sam SP-ov A55 SSD od 1 TB. Na taj sam SSD instalirao Arch Linux s KDE-om na malom HP-u 800 G1.
Prvih mjesec dana radio je skroz pristojno, a onda je krenulo povremeno zamrzavanje uz aktivnost diska na 100%.
Problem se iz mjeseca u mjesec sve češće događao, čitajući probleme po netu vezano uz KDE, negdje sam našao da akonadi (mislim da je bio taj) zna raditi probleme i da je dobro zaustaviti taj servis. Zaustavljanjem tog servisa nisam dobio apsolutno ništa.
Prije toga, znao sam da se Windowsi 10 na tom računalu ponašaju identično, te su ta mala računala i rashodovana iz firme u kojoj radim (neću ih reklamirat :-D) iz tog razloga (zamrzavanje u radu).
Uglavnom, da skratim priču, bio sam uvjeren da je problem u KDE-u na tom kompu.
Kad sam na drugom, manjem SSD-u instalirao Arch sa Cinnamonom, komp je odjednom postao munjevito brz. Na poslu sam na druga dva ista takva PC-a isprobao ovaj SP-ov SSD i isto su se ponašali. Naivno nisam ni na tren posumnjao na SSD.
Razlog zašto nisam s tog SSD-a micao KDE je što na toj instalaciji sam imao oko 55 GB enkriptiranih, osobno mi važnih podataka u Vaultu.
U međuvremenu sam došao do par Enterprise HDD-ova i 2 WD Black HDD-a od 2 TB (hvala firmo :-D). I ti su diskovi rashodovani, a svaki od njih je potpuno ispravan.. doduše najmlađi po radnim satima ima oko 2 godine rada.
Na jedan Enterprise i jedan Black WD disk sam backupirao oba svoja računala; taj mali HP i novu makinju s AMD-ovim 5700X procesorom, 2 TB KC3000 Kingstonom i 32 GB RAM-a.
Ovo novo računalo gotovo da ni ne palim otkako imam Cinnamon na HP-iću.
No, da se vratim na nesretni SP-ov SSD. Pošto sam sad imao dodatan backup tih 55 GB, odlučio sam napraviti novu instalaciju na taj disk. Instalacija je prošla relativno uredno, sustav se podigao normalnom brzinom do logina, a prvi login je potrajao mrvicu duže od očekivanog. Nakon drugog boota, login je trajao primjetno duže. Tad sam bio siguran da nije problem u KDE-u već u tom SSD-u.
I prije sam gledao status tog SSD-a, kao i ti (doduše samo na Linuxu) i nisam našao nikakve probleme. Nakon nove instalacije, ponovo sam pogledao stanje tog SSD-a i vidio 1 (slovima: JEDAN) loš sektor.
Pošto je friško instalirani OS radio očajno, odlučih iz /home particije sačuvati bitno (home nisam formatirao, uvijek mi je na zasebnoj particiji), par skripti i slično, koristeći SATA2USB kabel. Kopiranje skripti od svega par kB trajalo je preko 2 minute! Veće datoteke (1-10 MB) kopirale su se preko pola sata!
Pokušao sam formatirati cijeli SSD tako da ima novu particijsku tablicu - to je trajalo više od 20 minuta!
Toliko o SP SSD-u. Nikad više to jeftino go**o u moje mašine.
Iz tog razloga vjerujem da imaš isti problem kao i ja s ovim SP-om.

Sorry for long post.
rudar

Post Postao/la rudar »

Zbog teške bolesti bliskog člana obitelji trenutno mi je život u kaosu, pa se ne mogu i ne želim pobliže posvetiti ovom problemu.

Najbliže nekom suvislom rješenju mojeg problema učinio mi se ovaj link https://askubuntu.com/questions/1529874 ... ter-update

Bilo kako bilo, do daljnjega se ovim neću baviti, a JAKO sam sklon tresnuti ovaj PC u smeće, boreći se trenutno protiv svega što je u nekom kvaru.
Odgovori