Debian 12

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

bikerbj
Spol: M

Re: Debian 12

Post Postao/la bikerbj »

Cooleech je napisao/la: 29 pro 2024, 17:47
bikerbj je napisao/la: 29 pro 2024, 17:44 Pozdrav, ajde da samo priupitam nešto.....Debian testing za svakodnevnu upotrebu ...da ili ne...
Iz osobnog iskustva; gore od Archa u svakom pogledu.
Koristio sam ga oko 6 mjeseci, uletio je neki glupi bug (ubij me ne mogu se sjetit što), preko 2 mjeseca sam čekao rješenje i na koncu išao na stable. Drugi problem s testingom je što ima starije pakete od Archa. Iskreno, ne vidim svrhu testinga pored Archa/Debian stablea.
a ostat ću ja na Archu i D12....nemam baš više živaca za piz.....e....
rudar

Post Postao/la rudar »

Ni moja iskustva s ogrankom Testing nisu idealna, jer sam prilikom svake nadogradnje gubio driver za vrlo osjetljivu bežičnu web karticu u laptopu i zbog toga prolio puno znoja po stranicama ovog foruma. Doduše, bio sam zato najviše sam kriv, jer nisam shvaćao kako blokirati nadogradnju za baš taj jedan driver i bojao sam se da ne srušim cijeli sustav prije izrade zaštitnog snimka. Zato već godinama vozim Stable, a imam pri ruci i Debian Backports ukoliko mi nešto novo zatreba (to se događa vrlo, vrlo rijetko). Debian mi se nikad nije srušio, a kad bi mi dosadio uklonio bih ga sam.

Arch nisam koristio nikad. Najbliže Archu kod mene bio je Manjaro, ali smetala mi je drukčija sintaksa naredaba u terminalu i još sam izgubio radno okruženje nakon jedne veće nadogradnje, pa sam ga uklonio nakon nekoliko mjeseci i nikad mu se više nisam vratio, niti želim. Zato ne mogu pouzdano reći je li istinita tvrdnja da je Arch svojevrsni Debian Testing, što sam negdje davno pročitao.

Na ovom forumu puno se pisalo o Debianu. Ozbiljni i upućeni korisnici hvalili su baš Testing, drugi su isticali Sid (tamo je bilo više grešaka nakon nadogradnji, ali brže su se i uklanjale), a ja sam se smirio uz Stable i poneki derivat, s vremena na vrijeme (eto, Kubuntu me dobro služi barem tri godine na starom desktopu).

Zaključno smatram da je Testing ipak dobar i za svakodnevnu uporabu, no traži nešto više truda. Budući da truda traži i Arch, onda iz moje perspektive svakako Debian :thmb-up
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Manjaro nije Arch! To je bitno istaknuti. Koristio sam Manjaro nekih par mjeseci paralelno s Archom na istoj mašini. Arch i dan danas radi bez greške uz svakodnevne nadogradnje, Manjaro se u tih par mjeseci dvaput skršio nakon nadogradnji.
Nije mi jasno tko normalan koristi Manjaro pored Archa.
Što se Debiana tiče, Sid nisam nikad probao, testing izbjegavat kao što sam već naveo, a stable je dosadno stabilan.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
rudar

Post Postao/la rudar »

Nisam ni rekao da je Manjaro = Arch, nego samo da je Manjaro od svih distri koje sam isprobao bio najbliži Archu. Slično kao što su Ubuntuoidi i Mint bliski Debianu, ili kao što je nekoć Sabayon bio blizak Gentoou.

Ne mislim ni da je Manjaro loš, jer ipak ima već višegodišnju tradiciju i relativno brojnu zajednicu korisnika. Samo, eto, meni nije odgovarao i napustio sam ga nakon možda šest mjeseci rada. Davno je to bilo.

A, govoreći o davnini iz našeg foruma, sjećam se da je @Shicy rabio baš Debian Sid i znao je duhovito prokomentirati kako je vožnja ponekad bila oštra i neravna, no čvrsto je držao volan i svladavao povremene prepreke. Osobno mi puno više na ovim stranicama nedostaju @Shicy i ostalo drago društvo, nego opiti s raznim distrama (ili varijantama unutar pojedinih velikih distri). Ovo je nezgodno doba, hvata me nostalgija :(
Odgovori