Težave z zmogljivostjo Gzip pri uporabi Linuxa v VirtualBoxu

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Rhin0
Spol: M

Težave z zmogljivostjo Gzip pri uporabi Linuxa v VirtualBoxu

Post Postao/la Rhin0 »

Pozdravljeni vsi,

Imam težavo z zmogljivostjo pri uporabi kompresije Gzip v okolju Linux, ki je nameščeno na VirtualBoxu. Delam na projektu, ki vključuje obdelavo velikih količin podatkov, zato uporabljam Gzip za zmanjšanje velikosti datotek. Vendar sem opazil, da proces kompresije v mojem virtualnem stroju traja veliko dlje kot na sistemu Linux, ki je nameščen neposredno na računalniku.

Moja konfiguracija je naslednja:

Gostitelj: Windows 10, 16 GB RAM, procesor Intel Core i7
Virtualni stroj: Ubuntu 22.04 z dodeljenimi 4 GB RAM-a in 2 jedri CPU
Omrežna konfiguracija: omrežni adapter v načinu NAT
Datoteke, ki jih kompresiram, so shranjene na skupni diskovni pogon med gostiteljem in virtualnim strojem. Preizkusil sem tudi omrežni način "Bridge", v upanju, da bi to skrajšalo čase dostopa, vendar ni bilo izboljšanja. Vključil sem tudi napredne možnosti kompresije Gzip (na primer možnost -9 za maksimalno kompresijo), vendar je bil napredek minimalen v tem virtualiziranem okolju.

Na fizičnem računalniku s sistemom Linux je isti postopek precej hitrejši. Zato me zanima, kako VirtualBox upravlja vire za virtualni stroj, zlasti pasovno širino omrežja, dostop do diska ali CPU za intenzivne kompresijske operacije.

Ali ima kdo kakšen nasvet, kako optimizirati uporabo Gzip v VirtualBoxu? Obstajajo morda napredne nastavitve (v VirtualBoxu ali v sami VM), ki bi lahko izboljšale zmogljivost? Ali pa poznate alternativne rešitve za skupne diskovne pogone, ki bi zmanjšale vpliv na čas kompresije?

Najlepša hvala za kakršno koli pomoč ali izkušnje, ki bi jih lahko delili!
bertone
Site Admin
Spol: M

Re: Težave z zmogljivostjo Gzip pri uporabi Linuxa v VirtualBoxu

Post Postao/la bertone »

szbunjen
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)