[RIJEŠENO] Linux Mint 22 + Windows 11

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Tribanj
Spol: M

[RIJEŠENO] Linux Mint 22 + Windows 11

Post Postao/la Tribanj »

Imao sam instaliran samo Linux Mint 22. Kasnije sam, jer sam imao slobodnog prostora na SSD, instalirao Windows 11. S obzirom da nisam prvo instalirao Windows 11 pa onda Linux, događa se da za promjenu OS-a svaki puta moram ući u BIOS i odabrati OS. postoji li neki način za dodavanje Windowsa u boot lodaer? Ako da, kako?
Zadnja izmjena: Tribanj, dana/u 06 ruj 2024, 13:25, ukupno mijenjano 1 put.
Linux Mint 22 "Wilma" Cinnamon / Samsung Galaxy A55 5G

MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
Tribanj

Re: Linux Mint 22 + Windows 11

Post Postao/la Tribanj »

Problem riješen.

U terminal sam upisao komandu:

Kod: Označi sve

sudo update-grub
Zatim komandu:

sudo nano /etc/grub.d/40_custom
Unio sam ovu skriptu:

menuentry "Windows 11" {
set root=(hdx,y)
chainloader +1
ntldr /bootmgr
}
umjesto hdx,y unio sam svoju particiju od Windows 11, a to je sda,2. Spremio sam to s Ctrl+X+Y+Enter.

Restartao sam računalo i to je to.

MB: ASRock B550M Pro4 / CPU: AMD Ryzen 5 PRO 4650G / GPU int. in CPU Radeon RX Vega 7 Renoir / RAM Memory: Corsair Vengeance LPX 16GB
Cooleech
Moderator

Re: [RIJEŠENO] Linux Mint 22 + Windows 11

Post Postao/la Cooleech »

Po defaultu, iz sigurnosnih razloga, GRUB ne traži druge operativne sustave. O tome sam/smo već pisao/li na ovom forumu i što odkomentirati da GRUB ipak nađe drugi OS, a ima i tutorijala po netu. Ali, ako si uspio ovako, eto još jedno od riješenja, samo mi je redoslijed naredbi malo čudan.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
Tribanj

Post Postao/la Tribanj »

Cooleech je napisao/la: 07 ruj 2024, 04:29 Po defaultu, iz sigurnosnih razloga, GRUB ne traži druge operativne sustave. O tome sam/smo već pisao/li na ovom forumu i što odkomentirati da GRUB ipak nađe drugi OS, a ima i tutorijala po netu. Ali, ako si uspio ovako, eto još jedno od riješenja, samo mi je redoslijed naredbi malo čudan.
Ovako sam našao na jednoj stranoj web stranici. Novi sam ovdje, pa ne znam za to. Prvo sam tražio u tražilici i nisam našao. Možda u tražilicu nisam upisao kako treba.

Cooleech
Moderator

Ma sve 5, samo redoslijed naredbi mi je naopak. Prvo bi trebalo editirati /etc/grub.d/40_custom pa napraviti update-grub, nema mi smisla obrnuto. :hmm
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Tribanj

Post Postao/la Tribanj »

Cooleech je napisao/la: 07 ruj 2024, 14:24 Ma sve 5, samo redoslijed naredbi mi je naopak. Prvo bi trebalo editirati /etc/grub.d/40_custom pa napraviti update-grub, nema mi smisla obrnuto. :hmm
Ja se u to ne kužim.

slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Prvo izmjeniš datoteku.

update-grub zapravo primjenjuje promjene koje napraviš u datoteci /etc/grub.d/40_custom i drugim grub konfiguracijskim datotekama kao što je npr. /etc/default/grub
Također traži sve dostupne sustave, te i njih dodaje u boot meni na listu dostupnih sustava.

Za svaki slučaj uvijek si generiram nanovo konfiguracijsku datoteku tj.

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg, a to je ono što između ostalog i update-grub radi. To je u slučaju da sustav ne posjeduje update-grub naredbu.

Svaki put kada nadogradiš verziju Linux kernela update-grub će se pozvati kroz apt update.

Inače ako instaliraš os-prober (sudo apt install os-prober) i pozoveš update-grub, trebao bi automatski pronaći Windows instalaciju i dodati na listu.
Cooleech
Moderator

slamd64 je napisao/la:Inače ako instaliraš os-prober (sudo apt install os-prober) i pozoveš update-grub, trebao bi automatski pronaći Windows instalaciju i dodati na listu.
Welp, kako sam već napisao, po defaultu NEĆE tražiti druge OS-ove. Potrebno je u datoteci /etc/default/grub odkomentirati liniju:

#GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
(ukloniti # da bi radilo) :zvizdi
slamd64

Post Postao/la slamd64 »

Da, u pravu si zaboravih taj detalj, ko kad ne koristim Windowse i više OS-ova 😄
Tribanj

Post Postao/la Tribanj »

slamd64 je napisao/la: 09 ruj 2024, 08:44 Da, u pravu si zaboravih taj detalj, ko kad ne koristim Windowse i više OS-ova 😄
Windowse koristim samo za Samsung ODIN. Oko 99% vremena provodim na Linux Mint 22.

Odgovori