Znam, ali KDE mi je od ranije ostao u lošem sjećanju zbog nelogičnih izbornika i postavki za postavke od postavki. Možda su novije verzije bolje jer sam također našao da su vrlo lagane. Ajde isprobam ga kroz koji dan... Osobno mi je Cinnamon do sada bio broj 1, ali me u Fedori 34 malo razočarao pa sam zato stavio GNOME na prvo mjesto.pandul je napisao/la:Nedostaje ti jos Plasma i Budgie
Cini mi se kako je nova Plasma poprilicno lagana sto se tice resursa a i vidim po forumu da je svi hvale kako je bolja za bateriju od ostalih DE-ova...
Bilo bi dobro napisati neki clanak za portal na temu usporedbe DE-ova... Sta ti kazes domy_os?
Volio bih procitati tvoje dojmove.
Vjerujem da bi bilo dobro sve detaljno usporediti, ali trenutno imam premalo vremena za tako nešto. Inače sam prevelika picajzla i doslovno svaki komadić DE-a gledam i ako ne prođem sve detaljno, onda neću ni pisati nikakav review. Ono gore sam isprobao nabrzinu uz kavicu jer nisam imao više vremena. Svakako imam to na umu...
Da me ne shvatiš krivo, kod mene su dva BTRFS volumena na jednom disku. Po defaultu bude sve u jednom, ali mi je nekako sigurnije ovako. Ti bi htio spojiti oba diska u jedan volume ili odvojeno?bikerbj je napisao/la:e to me je zanimalo, pošto se radi o dva odvojena diska a prilikom instalacije se spajaju u jednu cijelinu....to me samo zanimalo hoće li to funkcionirati a za /boot i /boot_efi znam da nisu u btrfs...
Kao što rekoh, nisam trošio previše vremena na UI jer me to osvjetljenje tipkovnice bilo izludilo. Prvo se uključivala svaki puta kada bih je taknuo nakon minute-dvije mirovanja, tu opciju sam našao i isključio. Spojim punjač, opet se uključi, ali tu opciju nisam nigdje našao. Smeta me to svjetlo dole jer u tipkovnicu ne gledam okomito nego pod kutem pa mi onda previše blješti ispod tipki. Sigurno se nešto može napraviti preko terminala ili kroz conf fileove, ali takav pristup mi se ne sviđa. Cijeli DE ima dosta malo opcija, a kako volim imati sve vidljivo i pod kontrolom, odustao sam od daljnjeg igranja jer tko zna što bi još isplivalo. Tu je još i taj problem s resursima, kao što si napisao. Nije me ni na jedan način privukao da mogu reći e ovo mi je super kao što mogu kod ostalih DE-a.Cooleech je napisao/la:Sve što si naveo o Mate DE-u se jako jednostavno i lako promijeni; od izgleda ikonica do micanja jednog od panela i preseljavanja svega s jednog na drugi panel. Doslovno minuta posla. Ovo s paljenjem pozadinskog osvjetljenja tipkovnice prilikom uključivanja/isključivanja punjača ne vidim kao neku veliku manu, a vjerujem da i to se da srediti kroz postavke.
Ali ima jedna stvar koju ipak zamjeram tom DE-u;
u odnosu na prve verzije, postao je jako rastrošan s resursima. KDE koji je vječno bio teži od Mate i Gnomea postao je lakši u resursima i od Xfcea!
EDIT: Da, isprobao sam ono mijenjanje pozadine u Caji što je kolega Rudar spominjao u drugoj temi. Mogu se stavljati i razne oznake na foldere. OK da postoji tako nešto, pridobit će određene korisnike, ali meni ni najmanje nije potrebno. Koristim primarno Double Commander i jedne te iste postavke selim iz jedne u drugu distru.
I kod mene je Intelova integruša i svako malo vidim da UI trza, kao da frame rate padne na par fps.iweb je napisao/la:> animacije štucaju (toga sam se najviše bojao i ponavlja se)
ma da? ja imam prastaru Intel integrušu pa mi rade sasvim okej
> troši najmanje memorije
memorija je tu da se troši, IMHO. ne da se razbacuje s njom, je li, ali meni nije uopće RAM problem unazad 6-7 godina - bitno je da se s njim racionalno raspolaže.
Memorija je da se troši, slažem se, ali ako neki DE uzima pola GB manje memorije, to mi je pola GB više za ostale aplikacije. Iako imam 16 GB, često poželim imati puno više jer me mrzi zatvarati aplikacije i jer se volim igrati virtualkama.