Cent OS instalacija
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Cent OS instalacija
Suvremena računala, i stolna, a osobito laptopi, sve rjeđe imaju ugrađen CD ili DVD-RW player. Korisnici ih moraju kupovati zasebno. USB je definitivno dominantan izbor danas za instalaciju ili samo provjeru distri.
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Emm.. imam relativno nov PC (AMD 5700X) i laptop (8. generacija i5), znam da više nema optike.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Tako je, da. Spomenuo sam to samo zato jer si u prethodnom postu naveo i CD, DVD kao mogućnost instalacije, a oni definitivno, izgleda, odlaze u "staru plastiku". Nisam siguran je li to dobro, volio bih da ostane barem kao druga mogućnost, ali trendovi su takvi kakvi jesu.
Nužno nije, no virtualka je premoćna stvar.
Dobra je za probati svašta prije nego se upustiš u bilo šta ozbiljnije, tako da nemaš negativnih posljedica na trenutni sustav.
A onda kad sve to isprobaš možeš uraditi i pravu instalaciju. Što još također možeš je i montirati pravi disk umjesto virtuelnog i probati tako uraditi instalaciju, ali preporuča se standardni način instalacije. Uostalom, pogledaj Ubuntuov vodič, mislim da imaju slike svih koraka, te vidi je li dovoljno jednostavno da možeš to odmah si sam uraditi.
Usput, za CD/DVD nemam komentara osim - duh prošlosti
Treba se navikavati na nove trendove. Mislim da je instalacija putem USB dosta lakša, posebno sad putem UEFI i Ventoy, ne moraš uništiti podatke na sticku svaki put kad želiš probati drugu distru.
Imam Sony/Optiarc DVD RW, malo je radio, ali nemam više 5.25" utor gdje bi stao, jedino onako da viri iz kućišta