Debian 12

Diskusije usko vezane uz Debian distribuciju.

Moderator/ica: Moderatori/ce

rudar
Spol: M

Re: Debian 12

Post Postao/la rudar »

Nedostajao mi je klasični upravljač paketima (package manager). Kubuntu ima Muon, ali Debian 12 više ne: krajem siječnja ove godine izbacili su ga iz Testinga, jer nije bilo zainteresiranih razvijatelja. Budući da je mojem priprostom ukusu Discover (kao jedini preostali upravljač paketima u Debian 12 KDE) odviše otmjen, instalirao sam dobar stari Synaptic. Rabeći Kubuntu oslanjam se na Muon, a ne na Discover; teškoću s Firefoxom prilikom nadogradnje Kubuntu 20.04 na 22.04 uspio sam riješiti samo zahvaljujući Muonu.

Osim meni neprivlačnog izgleda, Discover krije još jednu manu: pojedini programi naprosto nisu navedeni u popisu, iako sam ih čak instalirao. Što bi bilo da sam nešto htio instalirati oslanjajući se samo na Discover? Čudan problem. Srećom, postoji Synaptic i nadam se da ga neće ukloniti u nekoj kasnijoj inačici.
Spider

Post Postao/la Spider »

Ne znam, isprobavao sam druga sučelja ali ni jedno mi nije tako dobro sjelo kao dobri stari Gnome 2 tj. Mate.

Doduše još doma vozim D11 kao glavno samo u virtualci je D12.
rudar

Post Postao/la rudar »

Mate mi je godinama bio omiljeno radno okruženje, ali nije imao tako fino, precizno skaliranje kao što ga ima Plasma. To mi je bio glavni razlog što sam odlučio provjeriti KDE. Protekle su možda tri godine otkako koristim Plasmu i jako sam zadovoljan, s tim da želim ostati u svijetu Debiana i derivata; Open SuSe me ne privlači.
rudar

Post Postao/la rudar »

Još prije godinu-dvije dobio sam na uporabu novi laptop HP 250 G8, s izvorno instaliranim MS Win 10. Ubrzo sam nadogradio sustav na MS Win 11, a prije desetak dana odlučio sam dodati Debian 12 kao dual-boot.

Na prvi pogled MS Win 11 mi se svidio i podsjetio me na neka radna okruženja iz našeg svijeta GNU/Linuxa. Ne mogu upozoriti ni na kakve osobite teškoće, ali ventilator bi povremeno podivljao kao ni u jednom laptopu ili OS-u ranije (možda je greška hardverske prirode, možda nije dobro kalibriran, ne znam), a nadogradnje bi povremeno blokirale router (nikada prije to mi se nije dogodilo: router bi se jednostavno smrznuo i morao bih ga resetirati, banalno isključi-uključi tipkom na desetak sekundi, pa bi potom normalno proradio).

Zbog nedavne rasprave vezane uz instalaciju GNU/Linuxa na laptop istog tipa i sve teškoće s tim u vezi, odlučio sam osobno isprobati instalaciju. Skinuo sam Debian 12 Live (trenutno 12.5 kao Stable) i izabrao KDE okruženje. Pripremio sam butabilni USB-stick (ovaj laptop ionako više nema DVD-RW player, na moju žalost i nostalgiju) i prije same instalacije kroz MS Win 11 oslobodio dovoljno mjesta na disku (sve automatski, po uzoru na hlače levisice, shrink to fit).

Uglavnom, postupak je prošao rutinski, automatski i, na moje ugodno iznenađenje, sve je leglo na svoje mjesto. Nikakvih dodatnih intervencija nije trebalo, Grub je prilikom resetiranja laptopa odmah nakon instalacije bez problema prepoznao MS Win 11 na svojoj particiji, nije trebala ni banalna naredba

Kod: Označi sve

sudo update-grub
Sad imam zajedno MS Win 11 i Debian 12 KDE na tom laptopu. Često zapadam u teškoće kad želim popraviti nešto što već dobro radi i tražim preko kruha pogače, ali ova mala akcija prošla je bolje od očekivanja i sad me baš zanima hoće li ventilator opet divljati. Router se u međuvremenu nije blokirao nijednom, iako sam namjerno preuzimao mnoštvo raznih aplikacija i mnogo sadržaja, čisto provjere radi.

Dakle, po mojem iskustvu laptop nije problematičan, nije teško instalirati GNU/Linux distre (kolega se tamo mučio s Mintom, ja sam izabrao Debian, no razlika ne bi trebala biti bitna) i žalim što je forum (privremeno?) izgubio jednog korisnika. Što nas je više, to je veselije i zanimljivije.
rudar

Post Postao/la rudar »

Uspoređujući Kubuntu 22.04 LTS, s radnim okruženjem Plasma 5.24, i Debian 12 Stable, s radnim okruženjem Plasma 5.27, spazio sam čudnu razliku u bojama.

Prilagođavao sam nijansu u pozadinskom prozoru (Settings: Appearance: Colors: Common colors: Window background) i odlučio se za nijansu sive pod heksadecimalnom oznakom #eff0f1. U Kubuntuu mi je izvrsno odgovarala i bila je u pravom kontrastu s ostalim sadržajima, osobito s bojom i tipom slova i znamenki. Međutim, u Debianu nije bilo uopće kontrasta i morao sam izabrati dosta tamniju nijansu za željeni učinak #c5c5c6.

Ne znam igra li ulogu grafika. Integrirana je u oba slučaja, s tim što sam Kubuntu instalirao na desktop koji ima Intel UHD 530, a Debian je na laptopu HP 250 G8 s Mesa Intel UHD Graphics, odnosno Intel Tiger Lake-LP GT2 [UHD Graphics G4].

Nije nikakav problem, samo komentiram i ističem kao zanimljivost, uz poslovicu: Kad dvojica čine isto, nije isto.
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

A da nije do monitora? Jesi li probao laptop spojiti na monitor PC-a pa onda usporediti boje?
Ak se ne varam, nedavno si uzeo LG IPS monitor i prikaz boja (raspon boja/kontrast/svjetlina) ti nemre biti isti kao na TN zaslonu Lenova G500,... samo razmišljam na glas ;)
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

Možda, @bertone. Monitor definitivno nije isti, da.

Glavno da meni odgovara kako sam namjestio, neću se dalje udubljivati.
Odgovori