TheDado - ja sam novi :)

Ukratko se predstavite.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
Dobrodošli na forum portala linuxzasve.com. Ovo je mjesto gdje se ukratko možete predstaviti - slobodno otvorite novu temu i ukratko nam recite nešto o sebi. Također, poželjno je odmah ispuniti profil sa informacijama (Profil/Postavke, gore lijevo).
bertone
Site Admin
Spol: M

Re: TheDado - ja sam novi :)

Post Postao/la bertone »

TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:13 Evo instalirao sam Linux Mint. Ima tamo neka uputa da to treba verificirati. Nisam to napravio jer se čini dosta komplicirano i nije mi baš bilo jasno. Jesam li trebao? Skinuo sam sa servera u Češkoj.
Ta verifikacija se odnosi na provjeru instalacijske ISO slike koju skineš da li je sve u redu, možeš provjeriti i ne moraš.
TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:13 Da li ja s Mint mogu raditi sve što i s drugim distroima tipa Ubuntu, Cent OS i koji već postoje? Dakle jel se s Mint isto može provoditi administracija i čemu sve Linux ne služi? Ili postoje neka ograničenja?
Naravno da možeš pa i malo više jer dolazi s predinstaliranim nekim aplikacijama koje druge distribucije nemaju nativno.

Ovo da li se može provoditi administracija i čemu sve Linux ne služi ne razumijem kao pitanje :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Hvala na odgovoru 😁

Hehe da, ta moja pitanja. Jbg totalni noob.

Koliko znam Linux služi za administraciju servera, mreža i ne znam čega sve ne. U biti bilo bi dobro da netko ukratko napiše primjenu Linuksa, što se sve s njim može. Trenutno je za mene samo alternativa Windowsa.

Uglavnom moje pitanje je ako sa bilo kojom distribucijom Linuksa možeš raditi sve zašto onda tolike distribucije? Zašto bi netko koristio Ubuntu umjesto Mint ili nešto drugo.
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Inače kad sam instalirao Mint na sekundu se pojavila cijela lista BIOS s Failure oznakom. Jel me to treba brinuti?
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 ...zašto onda tolike distribucije? Zašto bi netko koristio Ubuntu umjesto Mint ili nešto drugo.
Uglavnom se početnici igraju sa distribucijama (distrohopanje). Baš je fora kad prije instalacije možeš bezbolno isprobati distru na svom hardveru. A i puno grafičkih sučelja možeš na svakoj pojedinoj distri odabrati i zavrtiti u live modu. I onda te to ponese, tako da sam znao imati na jednom kompu više instaliranih distri. Svaka distra kao i sučelje ima svojih čari.
Za početak stavi XFCE sučelje jer je "najlakše". Samo polako naprijed.
Za svako daljnje pitanje otvori novu temu (ako već nije otvorena). Pročitaj svakako na "početnoj" upute za nove korisnike i sretno.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
TheDado

Post Postao/la TheDado »

OK hvala. Sorry ako sam pretjerao.
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

Linux Mint je punokrvna linux distribucija, znači da sve što možeš na bilo kojoj distri, možeš i u Mintu. Nema nikakvih ograničenja.

Verifikacija ISO-a služi samo da se uvjeriš da je preuzeta datoteka uredno skinuta, ništa više od toga.
Inače, [reklama]za to postoji i moja skripta Hash Checker, dostupna na GitLabu i na Gnome-Look stranici.[/reklama]

Linux može služiti za sve, ne samo za servere. Ja sam već preko 14 godina isključivo na Linuxu. Od laptopa do stolnih računala. Zadnji Windows koježi sam koristio doma bio je XP.

P.S. Koji si DE skinuo?
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
TheDado

Post Postao/la TheDado »

Skinuo sam Cinnamon
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 Hvala na odgovoru 😁
Nema na čemu,... i ne moraš se stalno zahvaljivati jer je povratni info da ti je nešto pomoglo (u nekom budućem problemu dovoljna zahvala ;)
TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 Hehe da, ta moja pitanja. Jbg totalni noob.
Svi smo to nekad bili, a neki smo još i uvijek jer je tako svijet ljepši :-D
TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 Koliko znam Linux služi za administraciju servera, mreža i ne znam čega sve ne. U biti bilo bi dobro da netko ukratko napiše primjenu Linuksa, što se sve s njim može. Trenutno je za mene samo alternativa Windowsa.
Već su ti odgovorili, ali da Linuk je operativni sistem kao što su i drugi operativni sistemi, radi ono što korisnik traži od njega sa manje ili više uspješnosti i sa manje ili više problema kao i ostali OS-ovi, prednost je što je inicijalno zamišljen kao otvorena platforma koju svi mogu besplatno koristiti i sukladno svom znanju je unaprijediti ili poboljšati što sa Windowsima ili MacOS-om baš i ne možeš.
TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 Uglavnom moje pitanje je ako sa bilo kojom distribucijom Linuksa možeš raditi sve zašto onda tolike distribucije? Zašto bi netko koristio Ubuntu umjesto Mint ili nešto drugo.
Slažem se da je distribucija mnogo, ali razlog tome je upravo otvorenost da svatko može izgraditi svoj OS ako ima dovoljno znanja i resursa.
Kako je Vl@do rekao, svi u početku koriste ili isprobavaju masu distribucija no vremenom se skrase na jednoj ili dvije i to je to.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: dio kolekcije

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
rudar

Post Postao/la rudar »

TheDado je napisao/la: 23 srp 2024, 16:54 Uglavnom moje pitanje je ako sa bilo kojom distribucijom Linuksa možeš raditi sve zašto onda tolike distribucije?
Kako je netko među starim korisnicima foruma imao u potpisu, linux je jedan i linux je kernel.

Ispričavam se tom korisniku što nisam zapamtio njegov nick, ali barem ovu poruku jesam!
Odgovori