izbor monitora, prednost rezoluciji ili veličini ekrana?

Diskusije o hardveru i driverima pod Linuxom.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Avatar
domy_os
Postovi: 236
Pridružen/a: 11 srp 2020, 20:09
Spol: M
OS: Linux Fedora

Re: izbor monitora, prednost rezoluciji ili veličini ekrana?

Post Postao/la domy_os »

Moj AOC od 49" je 1800R, to znači da moram sjediti 1,8 m od njega kako bih bio u centru zakrivljenosti i imao idealnu sliku iako je i na metar udaljenosti sasvim dobra. Volio bih da je taj broj manji, međutim, takvi monitori se ne proizvode u toj dijagonali i postojao bi rizik od pucanja. Samsungovi zakrivljeni monitori često pucaju, valjda plastika izgubi elastičnost. Jedini minus mi je prejako osvjetljenje čak i na minimumu pa sam prisiljen koristiti dark mode s kojim sve vidim čak i kad sunce puca u sobu. Omjer stranica mi ne smeta jer sam si desktop složio tako da u sredini imam glavni prozor u 16:9 formatu, a sa strana sporedne prozore u koje ne gledam često. To mi se pokazalo kao dobitna kombinacija i za službenu i za privatnu upotrebu. Određene excel tablice traže punu širinu, audio/video editori također, navigacija po kartama,...
Avatar
rudar
Postovi: 1075
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Spol: M
OS: Kubuntu 22.04, Debian 12

Re: izbor monitora, prednost rezoluciji ili veličini ekrana?

Post Postao/la rudar »

Budući da sam pokrenuo ovu temu, red je napisati da sam se na kraju odlučio za LG monitor od 24 inča s razlučivošću u omjeru 1920:1200 (službeno: LG IPS Business Monitor). Ima ugrađene zvučnike, što mi nije bio prioritet, ali sad je ipak više mjesta na radnom stolu.

Kupio sam ga od tvrtke iz sjeverne Europe (s predstavništvom u Zagrebu), za nepunih 160€. Vidio sam povoljnije ponude, s tridesetak Eura nižom cijenom za monitore približno istih specifikacija, no radilo se o rabljenima, pa se na kraju nisam usudio.

Nakon prvih desetak dana rada mogu reći da sam posve zadovoljan i lako sam se privikao na nove dimenzije. Nisam baš uvjeren, doduše, da će trajati sretnih trinaest godina kao njegov manji LG prethodnik. Neka izgura i trećinu, pa je dobro!
Avatar
bertone
Site Admin
Postovi: 11390
Pridružen/a: 01 kol 2012, 12:39
Spol: M
OS: LinuxMint Cinnamon

Re: izbor monitora, prednost rezoluciji ili veličini ekrana?

Post Postao/la bertone »

Ma služiti će te dobro godinama, uredski modeli su izdržljiviji jer ih zaposlenici u tvrtkama ne paze kao kućni korisnici, a i obično se baziranju na starijim i provjerenim tehnologijama.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
OS: LMDE 6
Slika: dio kolekcije

***

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Odgovori