Oldtajmeri, auti i slična limarija
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Oldtajmeri, auti i slična limarija
Ovo sa inercijom sam i ja radio dok sam vozio prije 
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Da dodam vezano za tempomat. Za idealnu kombinaciju je potreban i automatski mjenjač.
Uzbrdice i to.
Ili uzmeš električara. Mislim auto. Teslu ili slično. Volio bih da to zaživi za mojeg vozačkog vijeka.
Pogledao sam ovo jučer, osim što mi je gadan i pust iznutra, rado bih ga posjedovao:
Uzbrdice i to.
Ili uzmeš električara. Mislim auto. Teslu ili slično. Volio bih da to zaživi za mojeg vozačkog vijeka.
Pogledao sam ovo jučer, osim što mi je gadan i pust iznutra, rado bih ga posjedovao:
Where there is a gui there's a way.
Pa za dizel i ne, za benzince možda, ali danas je to manje izraženo. Danas su auti većinom opremljeni TD i TB motorima koji imaju dovoljno velik moment pa isključuju potrebu spuštanja brzine jednu ili dvije niže pred uzbrdicom.Fugu je napisao/la:Da dodam vezano za tempomat. Za idealnu kombinaciju je potreban i automatski mjenjač.
Uzbrdice i to.
Za adaptivni tempomat je nužan automatski mjenjač ako misliš pustiti auto da vozi sam.
Na sadašnjim autima nemam tempomata, prije sam imao i moram reći da me nije baš previše pogodio izostanak istog. Koristio sam ga redovito, ali baš da mi fali, ne.
Ak ga dobiš u paketu, dobro je došao, ak ne, ima važnijih doplata.
Ak ga dobiš u paketu, dobro je došao, ak ne, ima važnijih doplata.
Ne znam što je tebi ili bilo kome drugome od opreme u autu bitno, ali moj top pet su:
- automatska klima
- tempomat (po mogućnosti adaptivni)
- kvalitetna svjetla (kratka)
- kočnice iako možda ne spada pod opremu, mogu se naručiti bolje kočnice
- retrovizori - svi samozatamljujući, vanjski grijani i el. preklopivi
- automatska klima
- Cooleech
- Moderator
- Spol: M
Baš sam se pitao kakav je to adaptivni tempomat, sad mi je jasno zahvaljujući tvom komentaru, bertone. Mogu samo reći jedno; autu koje ima više od 130 KS i vozi u najvišem stupnju prijenosa brže od 100 km/h nikakva adaptacija ne treba. 
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
Mogli bi u beskonačnost nabrajati, sto je stvari važno, sto ih je zgodno imati, puno je osobnih preferenci...bertone je napisao/la:Ne znam što je tebi ili bilo kome drugome od opreme u autu bitno, ali moj top pet su:
- automatska klima
Sjedala npr, mogu značiti razliku između prekrasnog 1k km puta i žive muke.
Na manjem autu, recimo, nemam odmorište za lijevu nogu, ergonomska katastrofa, puno veći fail no što izgleda.
Na većem je to savršeno pa niti ne razmišljaš o tako jednostavnoj stvari.
Itd.
Eventualnih top 5:
- esp i srodne điđemiđe koje te čuvaju da se ne rastaneš od ceste, para ili života,
- bezbroj zračnih jastuka koji te čuvaju ak preteraš s ovim iz reda iznad,
- ksenon, kad se navikneš, nema nazad,
- automatska i dobro dimenzionirana klima, moja je malo poddimenzionirana
- tvornički zatamnjena atermička stakla i grijano prednje
Najbolje bi bilo imat dovoljno para za sve moguće opcije i svakie tri godine novo.
A ovako su moja oba napunila desetljeće prije par dana.
Naslijednici nisu na vidiku.
Ah.
- jurastublic
- Spol: M
Uh, vožnja u leru je jako loša navika. Odričeš se dijela upravljanja koje ti može zatrebati u svakom trenutku, auto je nestabilan, pumpe za vodu i ulje rade presporo zbog malog broja okretaja - slabije hlađenje i podmazivanje, na nizbrdici trošiš kočnice umjesto kočenja motorom. U stvari, kad jednom dostigneš određenu brzinu i tako više ne stišćeš puno gasa u odgovarajućem stupnju. Također, inercija putem transmisije drži da broj okretaja ne padne tako naglo i ne traži dodatno gorivo da održava motor da ne crkne (kao što mora u leru). Tako da potrošnja inercijom u leru nije toliko manja kako izgleda a odričeš se praktički svega dobrog.shrike je napisao/la:Ovo sa inercijom sam i ja radio dok sam vozio prije
- vision
- Spol: ♂
Ne bih se složio, jer motor u praznom hodu proizvodi manju temp nego na povišenim obrtajima. Ipak, temp motora je regulisana termostatom pa se to i ne može primjetiti osim ako je termostat pokvaren (ostao u otvorenom položaju) ili nije dostigao radnu temp.jurastublic je napisao/la:slabije hlađenje i podmazivanje
Podmazivanje je kako i treba kad je u leru, jedina (pozitivna) razlika je ako je prisutan hladnjak ulja.
Za gorivo nisam siguran, osim što ima frešak zrak u leru pri kretanju (ako i to ima..., ili mu vrući šporak zrak...), a za kočenje se slažem još ako su puni diskovi.
Da ne nabrajam.