Jedna /home particija-putanja za više linux distribucija

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
JANKO
Spol: M

Re: Jedna /home particija-putanja za više linux distribucija

Post Postao/la JANKO »

calisto053 je napisao/la: VAŽNO:
1.) Na praznom prostoru, koji planiraš koristiti, obriši postojeće particije i kreiraj jednu proširenu (extended). Unutar nje kreiraj pojedinačne (npr. root, home, swap). Zadani datotečni sustav je ext4.
[/code]
Znaci
ako kreiram gpt ne moram se onda zajebavati sa extend particijama?
Pisem MALIM slovima :bleh :bleh :bleh !!!!!!
.............................................;)
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Sve si skužio ;)
Grub ti je onaj izbornik u kojem biraš hoćeš li bootati win, linux ili nešto treće. On prepoznaje instalirane sustave pa te pita koji hoćeš pokrenuti pri paljenju PC-a. On je ključan za cijelu priču. Njegova instalacija je završni korak. Samo odaberi eksterni disk i to je sve! Ekipa oko nas se malo nateže postoji li na Mintu nekakav bug u vezi toga ili možda ne postoji. Zanemari.
Svaka nova instalirana distra zapisuje svoj grub na mbr particiju i prepiše stari. To je dobra stvar jer se time zapisuju unosi svih sustava koji su instalirani. Windows to ne radi, on je "ekskluzivan". Zato uvijek najprije instaliraj win pa tek onda linux distri koliko god hoćeš!
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
JANKO

Post Postao/la JANKO »

Bunker je napisao/la:Spomenuti bug se manifestira tako da će linux upotrebiti win efi particiju, iako si mu striktno pri instalaciji naredio da kreira i koristi svoju efi particiju. Linux će u tom slucaju kreirati svoju efi particiju ali će sve bitno zapisati u windowsovu particiju.

U mintu je to u 99% a na ubuntu se desi na 50% instalacija. Digni linux i u gpartedu mozes vidjeti po tocci montiranja koju efi particiju koristi.

.
Zato sam ja imao spomenutih "nevaljalosti"
JANKO je napisao/la:Haj Ho :-D

...
prilikom instalacije linux mint-a 17 na ext hdd dogadjalo mi se da se GRUB loader instalira na inetrni hdd iako sam ja prilikom instalacije oznacio da se instalira na externi-vjerojatno jer nije bilo unalocated space na disku ili nisam oznacio posebno particiju vec cijeli disk koji nije imao slobodnog mjesta (nebitno sad)

Hvala
JANKO

Post Postao/la JANKO »

calisto053 je napisao/la: Grub ti je onaj izbornik u kojem biraš hoćeš li bootati win, linux ili nešto treće. win pa tek onda linux distri koliko god hoćeš!
Ma to je stoka :hihi
Bunker

Post Postao/la Bunker »

@jh-im

A jesi uporan...hheeh

Evo ti linkovi iz kojih ces vidjeti kako me mint admin probao ubijediti da to nije bug vec da su oni to tocno tako zeljeli. Meni se nije dalo prepucavati sa njima pa sam samo zahvalio i zavrsio.

Nadalje iz drugog linka ćes vidjeti da drugi korisnici potvrdjuju bug i njegovo ubuntu porijeklo...

Napravi ss na masini sa dualbotom ubunta i win10 na uefi masini i oznaci tocke montiranja za efi particiju kako sam ja na slikama na mint forumu.

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=238610

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=236741

.
JANKO

Post Postao/la JANKO »

calisto053 je napisao/la:Sve si skužio ;)

Oke onda je RIJEŠENO sto se mene tice

Sam da mi grub ne odleti na interni disk :-D

Hvala..............
Bunker

Post Postao/la Bunker »

@janko

Moja ti je preporukaa da odštekaš fizički druge diskove dok radiš instalaciju na externi hdd.

Takodjer ne ocekuj da bu takav hdd bootabilan na svim drugim racunalima.

.
JANKO

Post Postao/la JANKO »

hmt to je i meni palo na pamet al neda mi se bas rastavljati laptop da istekam interni disk, mislim vec sam ga rastavljao ali jebada je to.

A sad zas bas nebi mogao biti bootabilan na drugim racunalima ako grub utjeram na taj externi. to mi je nekkako i bila misao da imam svoj personalizirani os kojeg mogu koristiti po principu

"kud ti tu i mala "stoka" XD"
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Bunker je napisao/la:@jh-im

A jesi uporan...hheeh

Evo ti linkovi iz kojih ces vidjeti kako me mint admin probao ubijediti da to nije bug vec da su oni to tocno tako zeljeli. Meni se nije dalo prepucavati sa njima pa sam samo zahvalio i zavrsio.

Nadalje iz drugog linka ćes vidjeti da drugi korisnici potvrdjuju bug i njegovo ubuntu porijeklo...

Napravi ss na masini sa dualbotom ubunta i win10 na uefi masini i oznaci tocke montiranja za efi particiju kako sam ja na slikama na mint forumu.

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=238610

https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=236741

.
Ja sam te pitao za Launchpad bug, ne za probleme sa instalacijom Minta kojeg ne koristim pa me tako zanima samo Ubuntu dio tvoje tvrdnje da Ubuntu-Mint imaju taj bug. Prvi topic ima link na Launchpad bug:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1481516

Koji ima cijela tri korisnika označena kao affected u 2 g otkada je prijavljen, ne znam na čemu ti baziraš tvrdnju da na 50% Ubuntu instalacija se to događa, kod mene nije tako, a i na ovom bugu su 3 korisnika, od kojih jedan od Minta, u 2 g prijavljena, ok ako je kod tebe tako nema problema, svatko ima različita iskustva, ali ako daješ generalizirajuću tvrdnju kao što si dao u onom postu onda moraš imati i neke podatke o tome koji se odnose na veći broj korisnika.
JANKO

Post Postao/la JANKO »

JH-IM je napisao/la: Ja sam te pitao za Launchpad bug, ne za probleme sa instalacijom Minta kojeg ne koristim pa me tako zanima samo Ubuntu dio tvoje tvrdnje da Ubuntu-Mint imaju taj bug. Prvi topic ima link na Launchpad bug:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+sour ... ug/1481516

Koji ima cijela tri korisnika označena kao affected u 2 g otkada je prijavljen, ne znam na čemu ti baziraš tvrdnju da na 50% Ubuntu instalacija se to događa, kod mene nije tako, a i na ovom bugu su 3 korisnika, od kojih jedan od Minta, u 2 g prijavljena, ok ako je kod tebe tako nema problema, svatko ima različita iskustva, ali ako daješ generalizirajuću tvrdnju kao što si dao u onom postu onda moraš imati i neke podatke o tome koji se odnose na veći broj korisnika.
Masa njih vjerojatno nije nista prijjavljivala
Odgovori