Komercijalna Linux distribucija = potrebna ili ne?

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

JH-IM
Spol: M

Re: Komercijalna Linux distribucija = savršeni Linux?

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:A sad ću i ja morati napisati koju o Apple-u iako ovo što ću sad napisati i nema možda puno veze s komercijalnim Linuxom, ipak ima s nekim postovima i razmišljanjima ili samo krivim pogledom članova koji su sudjelovali u raspravi na ovu temu pa da krenem.

Kao prvo, morate znati (ako ne znate) da je Apple od samog svog početka imao ideju stvaranja računala kojim se može koristiti svatko kao što se koristi daljinskim upravljačem TV-a (koliko su u tome doista bili uspješni prosudite sami). Drugo i ne manje bitno, Apple je svoj ugled kod Pro korisnika stekao time što je pravo vrijeme sklopio ekskluzivni ugovor s Adeobom koji je onda u narednim godinama zbog svoje poslovne politike ubio konkurenciju koji bi možda i radili za ostale platforme pa je Appleu opet ostala titula najboljeg izbora za Pro korisnika. Treće, Apple je u US pametnom politikom ušao u školstvo pa je normalno da je u "ranim godinama" imao i masu kupaca koji su jednostavno nakon školovanja bili naviknuti na to okruženje. Četvrto, možete mu zamjerati koliko hoćete ali prava era pametnih telefona/tableta počinje iPhoneom i iPadom i to ne zato što su bili hardverski superiorni, već zato što su korištenje uređaja napravili dovoljno jednostavnim za prosječnog korisnika.. ova mlađarija što kampira danima da bi kupili iPhone7S nemaju pojma tko je bio Steve Wozniak, a za Jobs-a su čuli jer je snimljeno par filmova u zadnje vrijeme.
To je ono što sam ja pisao ovdje ili na temi o jabučarenju, velika većina današnjih korisnika iPhonea, iPada i Macintosha nije imala pojma što je Apple pred 10 i više godina, za njega su u prošlosti čuli samo geekovi i tu i tamo netko tko je koristio Macintoshe za obradu zvuka, slika i videa. Ni da Apple računala postoje od 70ih :-D Ali to nije na štetu Applea, oni su profitirali sa tim jer je svaka budala da to tako kažem preko iPhonea saznala da postoji Apple i da je to nešto ekskluzivno što vrijedi skupo platiti. Da ih tek pitaš što je NeXT i kakve on ima veze sa Appleom ne bi imali pojma :-D Ali to je trend vremena, pred 20ak g računala su koristili uglavnom oni koji su to htjeli jer su bili geekovi ili su morali radi posla, danas ih koristi svatko što ima i određene posljedice u vezi sa razinom informiranosti o onome što koriste. Internet je sve promijenio jer su radi Interneta mnogi nabavili svoje prvo računalo, pod Internet mislim na doba kada je on postao masovnije popularan u širokim narodnim masama tamo negdje poslije 2000 g.
Kao prvo, budućnost nam donosi za većinu korisnika samo konzumaciju sadržaja čega se @4ndY u svom članku: Kako je slobodan softver izgubio bitku dotaknuo i u tom kontekstu je doista nebitno na kojoj platformi ili hardveru korisnik konzumira sadržaj.

Sad se pitate zašto sam boldao hardver. Pa upravo zato što kroz prizmu hardvera možemo naslutiti u kojem smjeru će ići razvoj softvera. Ne malo puta sam jambrao da je iOS ubio OS X te da će se isto dogoditi i s Ubuntuom kakvog poznajemo (a posredno će to pogoditi i njegove forkove koji će svoju bazu prije ili kasnije morati pronaći negdje drugdje) nakon što je prije par godina krenuo s Ubuntu Touch-om. Da se razumijemo nemam ništa protiv toga da mi danas-sutra pametni telefon može biti i računalo nakon što ga stavim u dock na koji je vezana uobičajena periferija (veliki monitor, miš, tipkovnica, pisač, NAS.. i dr.) no imati ću protiv ako taj neki budući Linux OS malo po malo postane zatvoren (kao što se događa s Andoridom).
Android po meni nije nikada ni bio zapravo otvoren, na papiru jest, ali u praksi ako ne koristiš Google usluge nemaš neke koristi od njega, tu ne računam da ga koristiš kao OS za embedded primjene već kao OS za smartphoneove. Kao open source je ali beskoristan bez Googleovih usluga koje ti ulaze u sve tjelesne otvore dok koristiš Android, jer treba zaraditi od profiliranja korisnika za reklame. Linux je po svojim dijelovima open source, da netko i nabaci proprietary softver na njega "original" neće biti zatvoren, da netko i napravi komercijalni Linux uvijek će biti klasične distribucije bez takvih "dodataka".
I opet.. kakve to ima veze s hardverom! Pa velike jer je trenutno razvoj softverskih kompanija usmjeren prema ARM-u. Što pokreće Ubuntu Phone i Ubuntu Tablet = ARM. Što pokreće iPhone, iPad, iŠtoJaZnamŠto... opet ARM. I veliki Microsoft je radio experimente s ARM-om na prvom Surface-u no kako su šlampavi u prvom pravom koji je izašao na tržište i kasnije na Surface 2 su se ipak uhvatili za sebe provjerenog Intela kako bi na njemu mogli pogoniti W10 (i napravili su grešku, no shvatiti će prije ili kasnije).

Ok, znači Canonical je vidio prednost ARM-a. No vidio ga je i Apple iako je to do nedavno bilo samo u špekulacijama i rekla-kazala komentarima i pričama po netu. Međutim nakon zadnjeg predstavljanja MacBook Pro serije prijenosnika i ne izdavanja (ili smo hardverskog upgradea) sad već starog MacPro-a i sad je prateći razvoj hardvera (da, prateći Apple) sve jasnije da će nakon godina Intela koji je smijenio PowerPC procesore, ARM smijeniti Intel jer je ARM arhitektira sad postala dovoljno jaka za obavljanje uobičajenih poslova i konzumacije sadržaja, a prednosti su velike... manje zagrijavanje (prijenosnik s ARM-om će se moći hladiti pasivno), manja potrošnja energije (manja potrošnja = manje i jeftinije baterije ili veće baterije pa korisnik ima autonomiju rada od nekoliko dana), vešestruko manja cijena po procesoru (mislim da sam na par mjesta pročitao da Apple plaća - za A10 Fusion CPU oko 25$ dok za dvojezgreni Intel i5 oko 100$). Nadalje da Apple nešto sprema moglo se pročitati još 2012. godine, a da su već tada iznesene informacije bilo prilično točne potvrđeno je nedavnim ubacivanjem podrške za novi ARM Hurricane CPU u kernel najnovijeg OS X Sierra.
ARM je vjerojatna budućnost, pogotovo za ultralake laptope, ali još će vjerojatno puno vremena proći prije nego se bude mogao mjeriti sa performansama x86 procesora za zahtjevna računanja, igre i slično. Ali je budućnost iz razloga koje si naveo, jeftiniji, puno se manje griju što znači manja računala, manja potreba za hlađenjem, duže trajanje baterije. Apple zna kako se rade ARM procesori jer njihova A serija je redovno boljih performansi od Qualcommovih, a o MediaTekovim da ni ne pričam, sada još to trebaju demonstrirati sa "desktop" verzijom.
Svi koji imalo prate hardver, odnosno razvoj procesora su već vidjeli su i Intel i AMD došli do ruba ponora. AMD koji je prvi probio granicu od 1 GHz danas grca u dugovima i sad već dobrano kakska za Intelom, a Intel je odustao od svog TIC-TOC sistema razvoja procesora jer realno kućni korisnici nakon SandyBridge li Haswell arhitekture i ne vide neke ekstremne pomake u svakodnevnom radu, a specijalizirani korisnici koji mogu iskoristiti i imaju koristi u performansama od 2 ili 5% ionako sačinjavaju manji dio tog hardverskog kolača. Na kraju, bacite pogled na ovaj popis (zanimljivo, vodi AMD koji je u banani, ali ima dobru bazu za clock) i pitajte se zašto AMD ili Intel ne proizvode procesore od 4, 5 ili 6k MHz za kućne korisnike koji bi se hladili uobičajenim načinom.. odgovor je jednostavan - ne mogu.
To se slažem da su limiti dostignuti, razlike između novih generacija Intelovih procesora su vrlo male, čak i između više generacija razlika je 10-20% maksimalno što je za većinu ljudi premala razlika da im se isplati kupovati novi procesor. 4 GHz su ja mislim prešli i jedni i drugi u najjačim modelima, ali sada se povećava broj jezgri jer je to jedini način da povećaju performanse kada se već na drugim stvarima došlo blizu limita. Sada su 4 jezgre "standard" sve više, poslije će biti 8 pa 12 pa 16 itd.

I tako smo došli do ARM-a koji nije nov procesor, ali je tek zadnjih par godina dobio uzlaznu putanju razvoja i koji će onim običnim kućnim korisnicima omogućiti konzumiranje sadržaja po ne prevelikoj cijeni. I zato mislim da je nebitno za bližu budućnost koji OS će se vrtjeti na toj platformi... ono što mi je bitno je da ostane otvoren no živi bili pa vidjeli.
EDIT: I za one koji silom žele imati Appleov hardver i koristiti OS X, nikad nije bilo jeftinije doći do Apple hardvera bez da se mora prodati lijevi bubreg jer novi ulazni MacMini kreće od 4,500 kn, a 13" MBA od 7,600 kn u Hr (znaći s svim davanjima) što ipak nisu neki nedostižni novci. Naravno vani su još jeftiniji, a i još povoljnije se daju nabaviti rabljeni stari 1-3 godine (pogotovo MacMini) za razliku kad se 2000. godine za G4 450 Cube trebalo istovariti cca 1800$ u US ili 2001. godine za ulazni PowerMac G4 QuickSilver cca 2500 $ u US.
To jest najjeftinije ali i najslabije od Applea, Macbook Air ima disk od minijaturnih 128 GB to je premalo za imalo zahtjevnijeg korisnika, a procesori na najjeftinijem MacMini i Macbook Air su najslabiji dual coreovi. OK za one koji su stvarno očajno željni Apple hardvera, ali za imalo ozbiljnije korisnike ovo je preslabo i sa premalo diska, o veličini ekrana na Macbook Airu da ne pričam. Teško da netko može uzeti 13" laptop kao glavno računalo, ja znam da ja ne bi mogao, da kupujem Macintosh trebao bi mi iMac ili Macbook Pro od 15", a to košta daleko više od 7600 kn, Macbook Pro od 15" može preći kao od šale 20.000 kn ako hoćeš da ima neki ozbiljan disk kao na primjer SSD od 512 GB. I tamo osnovni model ima samo 256 GB :ne-ne Kupiti Macbook Air koji nije ni Retina i ima 128 GB SSD mi je kao da netko kupi iPhone 4S i bude ponosan kako ima iPhone, je stvarno je iPhone ali kakav, ok možda sam malo prestrog i ima ljudi kojima je 13" non Retina Macbook Air sa 128 GB ispunjava sve uvjete da im bude glavno računalo u kući :zbunjen
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Nastavak na prethodni post:

Maloprije naletio na informaciju da je Apple otpustio (stručni naziv je da je ugasio nakon dvadeset i kusur godina radno mjesto "User Scripting and Automation Technologies") Sala Soghoiana što između redova znači da pripremaju postupno gašenje Unix CLI-a, Automatora.. i dr., odnosno ubijanje OS X kakav je danas.

Koga zanima, evo što sam Soghoin kaže na tu temu: http://macosxautomation.com/about.html

PS. I sad se ja pitam zašto mi sad laprdamo o komercijalnoj Linux distribuciji, Appleu i MS-u kad je oko nas magla i ne vidimo dalje od prekosutra.
Uživajmo u ovome što imamo dok imamo.
Ako je Apple toliko ufuran u to da OSX bude OS za mase to će ih koštati na duge staze, ako stvarno tako nešto ugase onda će migracija sa OSXa na Linux za neke profesionalce postati stvarnost :-D Hoće li Linux to iskoristiti ako se to desi to je već nešto drugo, treba System76 pripremiti neke dobre laptope sa Ubuntuom i predinstaliranim razvojim alatima :hihi
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

JH-IM je napisao/la:... Teško da netko može uzeti 13" laptop kao glavno računalo, ja znam da ja ne bi mogao, ...
Nisi probao pa ne znaš :hihi ... pa meni je X220 od 12,5" glavno računalo i ugodnije ga je nositi sa sobom nego neku 17" mrcinu od 5 kg (bez punjača koji ima još kilu pface )... monitor i periferija se doma riješe dockom.. pa pisao sam o tome ovdje :-D .. naravno na tome se ne igram, ali za igre postoji PS4.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la: Nisi probao pa ne znaš :hihi ... pa meni je X220 od 12,5" glavno računalo i ugodnije ga je nositi sa sobom nego neku 17" mrcinu od 5 kg (bez punjača koji ima još kilu pface )... monitor i periferija se doma riješe dockom.. pa pisao sam o tome ovdje :-D .. naravno na tome se ne igram, ali za igre postoji PS4.
Meni to nije opcija jer prenosim računalo iz grada u grad svako toliko, vući sa sobom još i monitor, tipkovnicu i slično definitivno mi nije prihvatljivo :-D Dobro meni Macintosh općenito nije opcija između ostalog i jer volim igre, a on je loša gaming platforma i po izboru i po hardveru jer ima slabe grafičke. I storage im je očajno malen, valjda Apple očekuje da sve imaš u iCloudu i streamaš sa njega, 128-256 GB u ovo doba je smiješno za glavno računalo, 512 GB modeli koji bi meni bili na granici upotrebljivosti su još veće cijene, a model sa 1 TB SSDom koji bi mi bio taman je još skuplji. Morao bi držati stalno spojen vanjski disk na njega. Meni težina i dimenzije nisu problem jer prenosim relativno rijetko. Monitor je i dodatni trošak pa onih 7600 kn više nije 7600 nego 1500 kn više ako se kupuje neki solidan monitor, tada se već sa monitorom, tipkovnicom i dockom penjemo na 10.000+ kn i ode povoljni Macintosh u nepovoljne vode :hihi
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Pa svako kupuje PC/Laptop prema svojim potrebama (ili mogućnostima).. meni je isplativije nositi (svaki dan) 1,5 kg i imati tri docka+periferiju (kuća - stan -posao) nego svaki dan tegliti 6 kg... disk mi je 256 GB SSD i nije mi popunjen ni 40%, a ako baš trebam prenositi multimediju ili kaj već trebam, uzmem jedan USB 3.0/eSATA HDD i super :-D
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

bertone je napisao/la:Pa svako kupuje PC/Laptop prema svojim potrebama (ili mogućnostima).. meni je isplativije nositi (svaki dan) 1,5 kg i imati tri docka+periferiju (kuća - stan -posao) nego svaki dan tegliti 6 kg... disk mi je 256 GB SSD i nije mi popunjen ni 40%, a ako baš trebam prenositi multimediju ili kaj već trebam, uzmem jedan USB 3.0/eSATA HDD i super :-D
Istina, ja da trebam svaki dan nositi kupio bi isto neki ultrabook, ali sumnjam da bi ga koristio za više od nošenja na posao ili tako negdje, najviše zbog igara :-D
plavi zmaj77

Post Postao/la plavi zmaj77 »

Ako se ovo ikad dogodi ja prelazim na neki GNU licencirani BSD... :P
>get pc with linux preinstalled
>notice windows sucks
>stay on linux
>???
>PROFIT
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

Izgleda da je macOS izgubio svoj 'mojo'. Šteta da je i Linux u uzburkanim vodama (Wayland, Mir, systemd, Unity 8, AMD drivers it'd.) da iskoristi to još bolje

https://nicolas.perriault.net/code/2016 ... to-ubuntu/
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Ovo napišem svakih par godina pa ću opet, samo sa osvrtom na dedoimedo: dedoimedo (kao zapravo brdo "novih" korisnika) očito uopće ne razumije Linux eko sustav i kako stvari tu funkcioniraju i što linux jest. Linux je počeo kao hakerski projekt, i jako dugo vremena je bio isključivo za tzv. "power usere", entuzijaste i generalno ekipu koju računala zanimaju. Ja kada sam prešao na Linux to niti pod razno nije bio OS za opću upotrebu. Iako se u međuvremenu dosta promijenio, on još uvijek jest za nadprosječne. Linux desktop, a bome ni server, nije nikada niti bio namijenjen ili realno očekivan da bi ga mogla korisiti nečija "mama" ili baka kao što se to može windwos/mac.
Vendor da je vlasnik svog softvera? To je žešći LOL. U stvari, usuđujem se reći da je to takav LOL u kojem je potpuno jasno da ili je dedoimedov članak "što bi bilo kad bi bilo" iz domena potpuno nemogućeg ili pojma mena o stvarima koje diskutira. Naime, vendor NE MOŽE uopće biti vlasnik čitave distre jer su to OS koji su GNU/Linux. Znači, vendor tog hipotetskog "linuxa" bi morao rekreirati linux kernel od nule, skupa sa svim GNU alatima i svim ostalim softverom, jer je ILEGALNO sve ostalo. Dakle, dedoimedo u biti zagovara kreiranje totalno novog OSa inspiriranog Linuxom, ali koji niti je opensource, niti je free. Nije niti u duhu GNU/Linuxa. Taj linux koji bi dedoimedo volio vidjeti, bez ulaska da li bi bio uspješan, veze nema sa Linuxom, negovim razvojem pa čak niti generalnim modelom. Ako nisam jasan bio oko nečega, objasnit ću.

Specifično bih htio reći dedimedi jer znam da čita ovaj forum da iako sam možda bio malo agresivan, jednostavno se ne slažem sa njegovim viđenjem situacije na fundamentalnoj razini, ali to ne znači da je namjera mojeg viđenja da vrijeđam ili nešto takvo.
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

jurastublic je napisao/la: Dedoimedo je jasno napisao na što misli; poslovni linux desktop. Plaćen, vlasnički, ograničen. Drugačiji od današnjih distri. Windows s linux kernelom. I to je u redu jer drugačiji ne može biti da bi radio svoju strogo određenu funkciju.

Zašto ljudi to uopće miješaju s "običnim" distrama koje pogoni "zajednica svega i svačega" - ne znam.
Ne, dedoimedo ne opisuje windows sa linux kernelom. On opisuje windows jer u njegovom svijetu taj komercijalni "linux" ne može imati niti linux kernel, a bome niti ijedan drugi komad GPL softvera NITI njihove forkove. Njegov prijedlog kako popraviti lošu situacije je „napusti sve trenutno i počni od nule“. To baš i nije popravak. Jedino što bi postigao je još jedan slabo korišten OS koji nije Linux i veze sa njime nema.

Dapače, iako se to rijetko vidi među desktop korisnicima, GPL tj. dostupnost koda, i baš to što nije sve u vlasništvu vendora je mnogima ekstremno korisno u profesionalnom i power user svijetu. To je doslovni razlog zašto se linux proširio na sustave na kojima jest i zašto drži dominaciju van desktopa: jer je besplatan i opensource. Dedoimedo bi svojom idejom drito ubio Linux ako svi počeli tako raditi.
JH-IM je napisao/la: ali sa obzirom da to zahtijeva ugovore sa vragom odnosno plaćanje velikim softverskim gigantima da portaju svoje aplikacije na Linux to istovremeno jednom dijelu zajednice nije prihvatljivo i onda se Linux desktop tako otkada postoji nalazi između čekića i nakovnja, damned if you do and damned if you dont.
Veoma komunistička ideja :D Ako ne ide prirodno onda ćemo forsirat dok ne krene. Vele da je ljubav kao prdež, ako moraš forsirati onda je vjerojatno proljev. Generalno, MS, adobe, autodesk itd nisu i neće portati svoje stvari na Linux dok god za to ne postoji komercijalna potreba tj. isplativost kao i dovoljno ljudi voljni plaćati stvari. Kao primjerice MS office na androidu. Konkretno, recimo, pričao sam sa jednim developerom koji je rekao da mu nikada ne pada na pamet pisati ikakve programe za Linux jednostavno jer je to sustav u kojem svi očekuju sve besplatno i nitko neće htjet platiti.

Ukratko, ispravan put je taj da MS/Adobe/autodesk/... sami odluče iz komercijalne isplativosti portati svoje programe a ne da ih netko prisili na to ili potkupi. U krajnjoj liniji, MS office se već sada može pokrenuti na Linuxu preko wine ili playonlinux. Mislim da sam jednom i photoshop tako instalirao. Dodatno, ako se sjećate, MS je nedavno portao MS SQL bazu na linux. Zašto? Zato jer ima komercijalni razlog za to.

Ako nekome nije jasno što želim reći ovdje, onda je to ovo: tko želi, na Linux već sutra može prijeći i to da nastavi koristiti MS office kao i još brdo drugih alata ako to želi jer nativni portovi nisu potrebni. Neusporedivo veći problem je psiha korisnika, kao što sam dokazao pred par godina (i ovdje sam postao screenshot) kada sam na LXDE debianu kojeg nitko nije znao koristiti stavio windows pozadinu, redmond temu i start gumb od windowsa pa su odjednom svi znali koristiti sve. Još sam dobio jednom i "eto vidiš kako je widnows lakši od onog tvog linuxa". Bah. Sve je to u glavi.

bertone je napisao/la: Svi koji imalo prate hardver, odnosno razvoj procesora su već vidjeli su i Intel i AMD došli do ruba ponora. AMD koji je prvi probio granicu od 1 GHz danas grca u dugovima i sad već dobrano kakska za Intelom, a Intel je odustao od svog TIC-TOC sistema razvoja procesora jer realno kućni korisnici nakon SandyBridge li Haswell arhitekture i ne vide neke ekstremne pomake u svakodnevnom radu, a specijalizirani korisnici koji mogu iskoristiti i imaju koristi u performansama od 2 ili 5% ionako sačinjavaju manji dio tog hardverskog kolača. Na kraju, bacite pogled na ovaj popis (zanimljivo, vodi AMD koji je u banani, ali ima dobru bazu za clock) i pitajte se zašto AMD ili Intel ne proizvode procesore od 4, 5 ili 6k MHz za kućne korisnike koji bi se hladili uobičajenim načinom.. odgovor je jednostavan - ne mogu.
Čisto dodatak. Nije samo stvar u čistim performansama, već i u dodatnim instrukcijkim setovima CPU-a koji mogu određene aplikacije bitno ubrzati. Recimo, Noviji CPU imaju setove koji poprilično ubrzavaju softversku enkripciju, a to radikalno može ubrzati sustave koji koriste enkriptirane particije. Slično imaš i set za obradu određene vrste AV stvari koji će ubrzati kodiranje nekih av formata, kao i njegovo dekodiranje. Želim reći, nije sve u sirovoj snazi, a u specifičnim situacijama ubrzanje može biti puno veće od 2-5% :)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
Odgovori