Windowsi ipak nemaju manju količinu ranjivosti od Linuxa

Razne diskusije o Linuxu, neovisno o distribuciji.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Antares

Re: Windowsi ipak nemaju manju količinu ranjivosti od Linuxa

Post Postao/la Antares »

Ja nisam došao pljuvati po linuxu. Koristim ga i živim od njega na neki način, pa zašto bi ga pljuvao. Međutim, ne spadam u one korisinike koji će umišljati njegovu superiornost.
Argument da linux razvija milijon, a windows 10 ljudi je isto onako..argument do jaja. Jer se podrazumjeva da security kodove u windowsu poznaje 10 ljudi a u linuxu milijon ljudi.
Svaka čast linuxu što se može nositi s tim, windows ne bi mogao ali zato ovakav kakav je nije ništa nesigurniji od linuxa.
Isto tako jednom windows serveru user administrator nije nikakav security problem.
To su dva jednako sigurna sustava a toliko različita, svaki za svoju namjenu i potrebe.
iweb
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la iweb »

security kodovi pface

Imaš li neku podlogu iz računalne sigurnosti ili su ti ovo osobni stavovi (primjerice iz prakse)?
hrvooje

Post Postao/la hrvooje »

en bi bilo loše ispod korisničkog imena imati i godište.
JH-IM

Post Postao/la JH-IM »

Max Bunker jesi to ti? :hihi
Antares

Post Postao/la Antares »

Ako ne znaš slobodno pitaj, nije sramota.
Svaka security zakrpa dolazi kao kod u kernel source, i taj se kod može nazvati security kod. Mislim da oko 40% kernel source i jesu security kodovi

Nemam nikakvu podlogu niti primjere iz prakse, ne bavim se nepotrebnim detaljima. Da to su mi osobni stavovi, njemačka it tvrtka za koju već 10g radim kao system engeneer i savjetnik za mreže mi je zahvalna na njima
Ali začudo pišem ovo iz windowsa...večina banaka danas još uvijek koristi windowse. Vidim pucaju im sustavi svakodnevno pored tako loše zaštite
Tomislav001

Post Postao/la Tomislav001 »

Ti znas da firewall i antivirusi postoje i za linux?

Ako se ja bas usilim da bi nesto probio probit cu to bez obzira bio to linux ili windows.
U praksi je to uvjek lakse napraviti na windowsu,nekazem da je widows manje siguran,ranjivost je uglavnom zbog mentaliteta prosjecnog korisnika od kojih vecina koristi antivirus iz '95

normalno da se windows moze napraviti da bude siguran,ali nemozes ga uspoređivati sa unixom,pocetna arhitektura je potpuno drugacija ,prednost je definitivno na unixovoj strani sto se tice toga

Edit-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prvi najjednostavniji primjer je vec ugrađeni ip tables u linuxu
Da ne spomijem UFW koji se moze postaviti ispred njega
Clamav je šrot ali opet je antivirus,naravno da ima i komercijalnih antivirusa
bertone
Site Admin

Post Postao/la bertone »

Ako mislite raspravljati na temu da li je sigurniji Windows, OS X ili Linux.. ok, raspravljajte (poželjno je da rasprava bude potkrijepljena činjenicama i valjanim argumentima).

Ako se mislite međusobno prozivati, svađati ili dokazivati tko ima većeg (ili manjeg), zaključavam temu i idete na hlađenje dok ne prođe južina.
[+ Prikaži] Klik
ThinkPad T14s Gen. 1
AMD Ryzen 7 PRO 4750U
16 GB DDR4-3200
Samsung SSD 970 EVO Plus 2TB
14" FHD IPS (Innolux N140HCG-GQ2)
WiFi Intel® Wi-Fi® 6 AX200
Slika: [url=https://i.postimg.cc/fs6gNqZt/Slika-zas ... -58-57.png[/url]

ZEN
"Charlie. What are you thinking?"
"I'm thinking about what I want and what I need."
"What do you want?"
"I want a peaceful soul."
"And what do you need?"
"I need a bigger gun."
Tomislav001

Ne planiram se svađati,mirno sam odgovorio :kava

Što se tiće winows web servera,kod nas u firmi ih koriste samo bosanci.
Naravno da stalno neko upada unutra i pravi vašar
bar jednom mjesecno

I naravno da ima upada i u linux ali ne dalje od webstranice,tj dalje od foldera kojem user webstranice ima pristup
Uglavnom su to uploadi skripti koje šalju spam i take gluposti

Govorim na serverskoj razini

Edit,
I uglavnom su to upadi kroz neku ranjivost u programima ili u CMS-u,ne u samom kernelu
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Antares je napisao/la:Ako ne znaš slobodno pitaj, nije sramota.
Svaka security zakrpa dolazi kao kod u kernel source, i taj se kod može nazvati security kod. Mislim da oko 40% kernel source i jesu security kodovi

Nemam nikakvu podlogu niti primjere iz prakse, ne bavim se nepotrebnim detaljima. Da to su mi osobni stavovi, njemačka it tvrtka za koju već 10g radim kao system engeneer i savjetnik za mreže mi je zahvalna na njima
Ali začudo pišem ovo iz windowsa...večina banaka danas još uvijek koristi windowse. Vidim pucaju im sustavi svakodnevno pored tako loše zaštite
Ne može se nazvati security kodom jer tu frazu nitko ne koristi u tom kontekstu. Svjestan sam procesa zakrpi i kako one funkcioniraju u okviru izvornog koda kernela, no kod tih zakrpi nije security kod? Security kod je, u jeziku, uglavnom autentifikacijski kod poput CVC-a, ne source zakrpi. Na kraju krajeva, sigurnost ne leži u zakrpama.

Pozadina pojedinaca koji govore o ozbiljnim temama poput računalne sigurnosti i impoziraju svoje stavove nije nepotreban detalj. Tvoja pozadina je pohvalna (ja osobno imam tek 16 godina, ali računalnu sigurnost duboko proučavam jer je od krucijalne važnosti za razvoj kojim se bavim, a ujedno sam i autor jednog rada na temu iste) te vjerujem da ti se u praksi pokazalo kako su Linux i Windows jednako sigurni, ali jedan slučaj ne čini ukupnost.

Vezano uz primjer banke kojeg izdvajaš, također mislim da je bitno uočiti kako je sigurnost svakog računalnog sustava proporcionalna kvaliteti njegovih sistemaca, a kako je kvaliteta zaposlenika neke tvrtke ujedno proporcionalna monetarnim sredstvima tvrtke (a kojih banke imaju poprilično).
Tomislav001

Recimo Joomla je imala rupetinu di se netko mogao registrirati kao admin kroz formu koju je netko zaboravio ukloniti kod kompajliranja,to se vuklo od verzije 1.6 pa do 3.5

Popravili su to tek u najnovijoj verziji,i kroz to se upadalo unutra i prckalo po stranicama,prikupljalo podatke,slao spam,itd...

Zapravo je ta rupa nastala kad je netko popravio bug u 1.6 na toj formi jer ta forma nije radila :lulz

također:
Ko god ima neku stranicu na Joomli preporucam update na 3.6+ ,ozbijlno :zvizdi
Odgovori