najjeftinija nadogradnja računala
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: najjeftinija nadogradnja računala
Nacrt za kućište autor daje besplatno za preuzimanje (ako ga misliš raditi sam), isto tako ga možeš i modificirati i jedini je uvjet da modificirani nacrt dalje daš također besplatno.
S grafičkom nećeš pogriješiti jer je stvarno OK... samo unaprijed napominjem da moraš imati 6pin napajanje za grafičku jer joj nije dovoljna struja iz utora (matične).
SDD uzmi sa dužom garancijom... sve drugo je nebitno
WD Blue prati alatima da li dobiva bed sektore i ako da, nosi ga na reklamaciju i dobiti ćeš novi (za praćenje zdravlja ti je dovoljna i aplikacija disks koja dolazi uz većinu Linux dstribucija) jer vole rikavati (a imaš negdje po forumu i temu o učestalom parkiranju glava na Green i Blue seriju)
Što se tiče odustajanja od nadogradnje RAM-a i CPU-a po meni ispravna odluka... eventualno ako uleti povoljnih 2 GB RAM-a - uzmi.
S grafičkom nećeš pogriješiti jer je stvarno OK... samo unaprijed napominjem da moraš imati 6pin napajanje za grafičku jer joj nije dovoljna struja iz utora (matične).
SDD uzmi sa dužom garancijom... sve drugo je nebitno
WD Blue prati alatima da li dobiva bed sektore i ako da, nosi ga na reklamaciju i dobiti ćeš novi (za praćenje zdravlja ti je dovoljna i aplikacija disks koja dolazi uz većinu Linux dstribucija) jer vole rikavati (a imaš negdje po forumu i temu o učestalom parkiranju glava na Green i Blue seriju)
Što se tiče odustajanja od nadogradnje RAM-a i CPU-a po meni ispravna odluka... eventualno ako uleti povoljnih 2 GB RAM-a - uzmi.
Ok javim se kada dođu dijelovi... treba sada dočekati 
Tko živi u nadi umire u gov....
Što se tiče izbora HDD izbor je nikakav, a od toga plavi WD mi se čini kao srednja klasa i pristupačno. Nije samsung, niti crni WD ali za smrtnike predlažeš li nešto?
Ma uzmi što ti je najpovoljnije i jednom mjesečno baci oko na zapis zdravlja diska i to je to 
Pozdrav
Dugo je trajala nadogradnja. Imao sam problema, VGA GTX650 kupljena polovna za 400kn. +poštarina 80kn. ne podržava matičnu. Prvo sam pomislio da sam kupio čorak, probao na sve načine i ne prihvaća grafičku. Odnesem sve na servis, kupim i bolje napajanje 550W, svakako staro je bilo smeće koje je na sleep modu smrdilo na paljenu plastiku. Testiraju mi VGA i ispravna je (a je mi laknulo tada
), nadogradili bios i pokušali svašta nešto. Ali dok ne promijenim matičnu ništa, ali nije mi žao, grafička se isplati za taj novac. I uzeo sam HDD 2TB blue 650kn., ispravan je. Kao i SSD 240GB 550kn., koji mi je ubrzao računalo barem dvostruko , ako ne i više.
Sve ukupno me izašlo nešto manje od dvije tisuće kuna.
I ne mogu tu stati, kad bude prilika uzimam matičnu, rame i procesor, visoko ciljam na i5. Tada ću ubaciti i GTX650, pošto mi je sada žao prodati ju, što mi je savjetovao trgovac
, da ju prodam i kupim novu.
Ako netko bude čitao: najjeftinija nadogradnja starog računala je SSD.
Sve ukupno me izašlo nešto manje od dvije tisuće kuna.
I ne mogu tu stati, kad bude prilika uzimam matičnu, rame i procesor, visoko ciljam na i5. Tada ću ubaciti i GTX650, pošto mi je sada žao prodati ju, što mi je savjetovao trgovac
Ako netko bude čitao: najjeftinija nadogradnja starog računala je SSD.
Pa na početku smo ti rekli da ćeš s SSD-om dobiti najviše... i mogao si tu stati i za pola godine-godinu kad skupiš dovoljno novca složiti kompletno novo računalo i u njega samo prebaciš postojeći SSD (ne bi vjerojatno morao ni raditi reinstall OS-a jer Linux u 99% slučajeva prepozna novi (drugi) hardver i nastavi raditi 
Ovo da ti VGA nije kompatibilna s matičnom pločom nije istina... ta matična ima jedan PCIe 16x utor i grafička GTX 650 se spaja na njega identičnim konektorom PCIe 16x... i ako ne radi onda je PCIe utor na matičnoj ploči neispravan, ali to nema veze sa kompatibilnošću.
Pitanje.. jeste li nakon što ste uštekali karticu u utor na MBO, na karticu s zadnje (eventualno bočne) strane spojili dodatni 6 pinski naponski kabel?

Ovo da ti VGA nije kompatibilna s matičnom pločom nije istina... ta matična ima jedan PCIe 16x utor i grafička GTX 650 se spaja na njega identičnim konektorom PCIe 16x... i ako ne radi onda je PCIe utor na matičnoj ploči neispravan, ali to nema veze sa kompatibilnošću.
Pitanje.. jeste li nakon što ste uštekali karticu u utor na MBO, na karticu s zadnje (eventualno bočne) strane spojili dodatni 6 pinski naponski kabel?
Naravno da smo probali, kaže serviser da se prvi puta susreo s takvim problemom, preveliki tehnološki jaz, drugog objašnjenja nema. Grafička radi na drugom računalu, ali kod mene neće, sve spojeno kako treba šest pinski...
Tehnološki jaz?? Prvi put čujem za to.
A neka druga grafička radi u tom utoru na tvojoj MBO?
A neka druga grafička radi u tom utoru na tvojoj MBO?
Stara grafička radi bez problema.
Procesor Intel pentium E5200 dual core 2,5 GHz 64bit, DDR2
promjeni procesor ako hoćeš da ti gtx650 radi, ali ako ti matična ne podržava ddr3 ne isplati ti se jer će ti igre štekati
da editiram, sad sam čitao ostatak, vidim da nećeš igrati
Dobro ti je rekao čovjek na servisu prodaj grafičku i kupi slabiju jer ako je želiš zadržati trebat će ti nova matična i procesor. Čak i da imaš bolju ploču i dd3, vjerojatno bi ti oslabio odaziv miša u menu-ima jačih guia jer ta grafika da se iskoristi treba barem stari quad ili bolje dvojezgreni i3, u protivnom samo krči procesor i usporava sama sebe.
A ti vidi isplati li ti se zbog grafike mijenjati proc i matičnu jer za ono što ti u linuxu treba je dovoljna i integrirana
promjeni procesor ako hoćeš da ti gtx650 radi, ali ako ti matična ne podržava ddr3 ne isplati ti se jer će ti igre štekati
da editiram, sad sam čitao ostatak, vidim da nećeš igrati
Dobro ti je rekao čovjek na servisu prodaj grafičku i kupi slabiju jer ako je želiš zadržati trebat će ti nova matična i procesor. Čak i da imaš bolju ploču i dd3, vjerojatno bi ti oslabio odaziv miša u menu-ima jačih guia jer ta grafika da se iskoristi treba barem stari quad ili bolje dvojezgreni i3, u protivnom samo krči procesor i usporava sama sebe.
A ti vidi isplati li ti se zbog grafike mijenjati proc i matičnu jer za ono što ti u linuxu treba je dovoljna i integrirana