Debian instalacija
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Debian instalacija
Evo, da stavim prvi post,
Odlučio sam kompletno maknuti W10 Pro i instalirati Debian 8.5. Pošto sam prije Windowsa imao instaliran Ubuntu, sve znam što treba, ali.... zanimalo bi me samo kakva je ralika pri instalaciji "Install" i "Graphical install"?
Eto, to bi za sada bilo to...
Hvala na odgovorima!
Odlučio sam kompletno maknuti W10 Pro i instalirati Debian 8.5. Pošto sam prije Windowsa imao instaliran Ubuntu, sve znam što treba, ali.... zanimalo bi me samo kakva je ralika pri instalaciji "Install" i "Graphical install"?
Hvala na odgovorima!
Re: Debian instalacija
Install je tekstualna instalacija, tj u curses sučelju, dok je grafička lijepa i shiny instalacija kao i kod svake druge gnu/linux distribucije
Znači, poželjno bi bilo odabrati grafičku instalaciju?
ovisi što ti je draže. efekt je isti 
Hvala na odgovoru!
Trenutno na poslu, pa ću se s time zabaviti kad dođem s posla. Prva instalacija mi je, i priznajem, malo sam uzbuđen...
Trenutno na poslu, pa ću se s time zabaviti kad dođem s posla. Prva instalacija mi je, i priznajem, malo sam uzbuđen...
samo opušteno. napravi si nekakav backup prije instalacije, čisto da ne bi poslije bilo suza 
- calisto053
- Moderator
- Spol: M
shicy je napisao/la:samo opušteno. napravi si nekakav backup prije instalacije, čisto da ne bi poslije bilo suza
To je važan trenutak za svakog novog linux korisnika. Ako nisi siguran, uvježbaj instalaciju na windowsu unutar Virtualboxa i isprobavaj koliko želiš. Isto tako, za početak ti preporučujem Mint (baziran na Ubuntu i jednostavan za korištenje), tek onda DebianPiperman je napisao/la:Prva instalacija mi je, i priznajem, malo sam uzbuđen...
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Hvala, calisto053. Koliko sam gledao na review-ima na YouTube, mislim da neće biti nikakvih problema oko instalacije. Ipak, ako nekaj zašteka, javim se. 
Nije instalacija Debiana neki bauk. Ipak,pogledaj pokoji video na Youtube-u da budeš siguran u to što radiš. Dobrodošao u Debian klub.
Nema veće religije od istine!
- kova-ng
- Spol: M
Budući da si početnik, preporučio bi ti dual boot instalaciju linuxa pored windowsa. Razlog tome je taj što bi ti to bio prevelik skok iz jednog načina rada u drugi na koji nisi navikao.Piperman je napisao/la:Evo, da stavim prvi post,
Hvala na odgovorima!
Govorim ti iz vlastitog iskustva, kad sam i sam prvi puta išao instalirat linux (tada ubuntu 7.04) i kad sam skužio da neznam ništa, vratio sam natrag windows i radio u njemu neko vrijeme. Onda sam instalirao linux na drugi disk i ulazio u njega kad bi se poželio naučiti nešto novo i nakon neke godine dana sam shvatio da zapravo 90% vremena provedem na linuxu, pa sam onda obrisao windows jer mi je bezveze zauzimao prostor na disku.
People say nothing is impossible. But I do nothing every day.