Dakle primjetio sam da na svim distrama koje god sam isprobao,a nije ih bilo puno baterija ne traje dulje nego na win 7 a tome sam se možda najviše nadao.Zadovoljan sam sa LM "rosom" xfce,relativno responzivan i brz uz recomended drivere i instaliran TLP baterija se spušta iz minute u minutu..po jedan-dva posto..čak i dok ništa ne radim i dok je u off screenu.
Dok sam na internetu najviše CPU-a je korišteno,negdje oko pola a defaultni je chromium jer je brži mi od mozzille.Na drugom lite ediciji Zorina 0.9 imam mozillu možda mrvicu bolja baterija.Zanima me generalno kako da to popravim i da znam u task killeru "poubijati" nepotrebne procese a opet ne primjećujem da neki od njih posebno procesor opterećuju.
Edit naslova
by bertone
Kako produžiti rad na bateriji?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
- vision
- Spol: ♂
Re: Kako produžiti rad na bateriji?
Smanji osvjetljenje ekrana;
Uključi Dynamic Power Managment;
Izgasi Bluetooth;
Koristi lightweight programe;
Ne vjeruj mnogo indikatorima;
Kupi drugu bateriju, ima tu koji će ti uvijek pokazati koliko im sati dura...;
Ne nadaj se mnogo - punjač za sobom!
I da, instaliraj Gentoo pa ćeš imati distru prilagođenu svom hardveru
.
Uključi Dynamic Power Managment;
Izgasi Bluetooth;
Koristi lightweight programe;
Ne vjeruj mnogo indikatorima;
Kupi drugu bateriju, ima tu koji će ti uvijek pokazati koliko im sati dura...;
Ne nadaj se mnogo - punjač za sobom!
I da, instaliraj Gentoo pa ćeš imati distru prilagođenu svom hardveru
Isprobaj i powerTOP aplikaciju.
Optimizacija rada na bateriji ovisi o hardveru (pa i BIOS-u/UEFI-u MBO) i u manjem dijelu navikama korisnika prilikom korištenja laptopa dok radi na bateriji.
Za primjer, ista generacija CPU-a ali različiti proizvođači i djelomično različite komponente... HP ProBook s i3 je glasniji, topliji i kraće mu traje baterija na Linuxu nego na Win7 dok je s ThikPadom s i5 situacija obrnuta, hladniji je, tiši i baterija traja i perko pola sata duže nego pod Win7... a kod oba je korištena ista distribucija i TLP samo što je TLP za TP bolje optimiziran.
Pogledaj si napredne opcije podešavanja TLP-a pa malo isprobavaj, a ostalo bitno ti je napisao @vision.
Za primjer, ista generacija CPU-a ali različiti proizvođači i djelomično različite komponente... HP ProBook s i3 je glasniji, topliji i kraće mu traje baterija na Linuxu nego na Win7 dok je s ThikPadom s i5 situacija obrnuta, hladniji je, tiši i baterija traja i perko pola sata duže nego pod Win7... a kod oba je korištena ista distribucija i TLP samo što je TLP za TP bolje optimiziran.
Pogledaj si napredne opcije podešavanja TLP-a pa malo isprobavaj, a ostalo bitno ti je napisao @vision.