John Titor - Time machine

Razne diskusije nevezane za Linux.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Odgovori
Grof
Site Admin

John Titor - Time machine

Post Postao/la Grof »

Ajd da se malo poigramo povodom sad već prošlog Back to the Future Day-a.

Naime, nekom slučajnošću ove vremenske linije naletih na priču o John-u Titoru koja se vrtila 2000. godine po internetu.
(Interesantno je kako ja nikada do danas nisam naletio na tu priču, pa mi je sve to fakat čudno).
Uglavnom, lik je 2000. godine tvrdio da je vremeplov izmišljen 2036. godine i da radi putem interakcije dvaju umjetnih mikrosingulariteta (mikro crnih rupa). Te 2000. godine također je tvrdio da će do otkrića ovoga doći preko CERN-a koji će vremenom uspjeti proizvoditi mikrosingularitete, te će doći do čudnih pojava koje će dovesti i do pojave vremenskog putovanja. Zanimljivo je što su se tada pojavile i točne slike i sheme tog urešaja, a sve je to i danas relativno OK dokumentirano na ovim i ovim stranicama.
Njegova predviđanja se do sada nisu obistinila što ima smisla, jer on tvrdi da vremenska dimenzija nije liearna i ne postoji mogućnost paradoksa ubijanja vlastitog djeda. Naime, kako vrijeme teče stvaraju se bezbrojne "worldlines" jer postoji bezbroj mogućnosti i interakcija koje se dešavaju stvarajući tako "multiverse". Uglavnom, tvrdio je da je ovo točna teorija koja opisuje univerzum.

Zanimljivo je da je njegov razlog odlaska prvo u 1975 bio zbog starog IBM-ovog stroja koji je u mogućnosti emulirati neke UNIX mašine zbog problema s brojanjem vremena od 2038 nadalje. Ta mogućnost u tom stroju zaista postoji iako je IBM nikada nije objavio. Navodno da postoji itaj problem s brojanjem vremena, no nekako mi je smiješno da se govori o UNIX mašinama, kada se UNIX 1990-tih rastočio na Linux i BSD brancheve... no, ajde.

Meni je više interesantna cijela priča i fizika koja stoji iza vremenskog stroja, a kao točka na "i" jest i činjenica da je isti taj vremenski stroj i patentiran u Americi 2004. godine

Jeste vi ikada čuli za tog lika i za tu priču?? :pogled_dolje
gagiD
Spol: M

Re: John Titor - Time machine

Post Postao/la gagiD »

Ublehas :D
branac88

Post Postao/la branac88 »

Mislim da je o njemu bilo spomena još davno u emisiji "Na rubu znanosti". Tada sam prvi put i čuo za njega.
Uglavnom, mislim da je sve to glupost. Dovoljno je u tražilicu upisati "John Titor hoax".

Ima nešto i na wiki stranicama:
https://en.wikipedia.org/wiki/John_Titor
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Ma znam, prevrtio sam i fake/hoax stranice, no zapravo nitko ne dokazuje ništa konkretno. Neka talijanska TV kuća čak je angažirala privatnog detektiva, no na kraju nisu dali neke konkretne argumente.
Ono što mene fascinira u cijeloj prići jesu same teorije prolaska kroz vrijeme, objašnjenje kako i zašto nema paradoksa.
Lik je sao fotke stroja, cijele dijagrame, shemu i presjek uređaja s objašnjenjima.
Nisam našao na hoax stranicama da je netko demistificirao stroj ili napisao da se radi o nekom drugom stroju, a fotke ipak postoje.
Interesantna je razina detalja kojom taj Titor opisuje probleme s prvim strojem koji nije bio dobro "lockan" u prostoru, pa se pojavio nakon par sekundi na krivom mjestu (jer se zemlja u međuvremenu udaljila d njega u vremenu).
Zanimljiva mi je teorija kako stroj radi mijenjajući gravitaciono polje ti singulariteta dodavanjem elektrona na njihovu površinu. VOlio bih da neki fizičar baci pogled na sve to skupa.
Lik čak opisuje kako postoji problem sa zrakom u "džepu" zatvorenom unutar horizonta događaja koji putuje kroz vrijeme, te da moraju imati dodate boce s kisikom.
Također je interesantna priča oko pozicioniranja putem satova i tzv "gravitacijskog otiska", te divergencije koja nastaju u nekoj vremnsoj liniji zbog utjecaja novih događaja...
Sve skupa je vrlo detaljno i podosta logično, pa ako je hoax, onda je jako dobro razrađen, a da od toga nema nikakve osobne koristi i to samo na neko vrijeme od 2 mjeseca koliko se lik tamo javljao. Nakon toga se Titor više nikada nije javio.
gagiD

Post Postao/la gagiD »

Uzmimo za primjer teleportaciju. Moguce je teleportovat npr. foton cak i neke molekule. Hocemo li se mi teleportovat za 30-40 godina? Vjerovatno ne, trebat ce vise vremena za to.

Ne isljucuje se mogucnost postojanja takve masine ali 2036. je jako blizu.

Ako sam ja napravio tu masinu i sad se on setka i zajebava posten narod ima da ga ukinem :D :D
branac88

Post Postao/la branac88 »

Grof je napisao/la:Sve skupa je vrlo detaljno i podosta logično, pa ako je hoax, onda je jako dobro razrađen, a da od toga nema nikakve osobne koristi i to samo na neko vrijeme od 2 mjeseca koliko se lik tamo javljao. Nakon toga se Titor više nikada nije javio.
zar nije logično da onda predviđanja budu točna? :hmm
Lista gnjavatora:
Bunker (16.11.2018.-9.9.9999.)
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

slika
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Grof je napisao/la:Ajd da se malo poigramo povodom sad već prošlog Back to the Future Day-a.

Naime, nekom slučajnošću ove vremenske linije naletih na priču o John-u Titoru koja se vrtila 2000. godine po internetu.
(Interesantno je kako ja nikada do danas nisam naletio na tu priču, pa mi je sve to fakat čudno).
Ja sam prvi puta za njega čuo 2002. ili 2003. godine. I točno se sjećam da smo se zafrkavali na račun crnih rupa proizvedenih igdje na zemlji ali onda kada su to stvarno uspjeli proizvesti u CERN-u, cijela stvar mi je prestala biti smješna.
gagiD je napisao/la:Uzmimo za primjer teleportaciju. Moguce je teleportovat npr. foton cak i neke molekule. Hocemo li se mi teleportovat za 30-40 godina? Vjerovatno ne, trebat ce vise vremena za to.

Ako uzmemo u obzir da postoji neograničen broj mogućih budućnosti onda ne mora nužno značiti da će se baš te 2036. izgraditi taj vremenski stroj. Možda će biti napravljen prije a možda kasnije.
Ipak, mogućnost da bi taj stroj mogao ugledati svjetlo dana 2036. nama je sada jednako smješna kao što je i meni 2002. ili 2003. godine bilo smješno da ćemo u tako skoroj budućnosti (tada sam razmišljao o nekoj 2020. ili 2030.-oj godini) stvoriti crnu rupu na zemlji pa je ipak stvorena. Tako da... Iskreno, ja više vjerujem nego što sumnjam u ovu priču.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

branac88 je napisao/la:
Grof je napisao/la:Sve skupa je vrlo detaljno i podosta logično, pa ako je hoax, onda je jako dobro razrađen, a da od toga nema nikakve osobne koristi i to samo na neko vrijeme od 2 mjeseca koliko se lik tamo javljao. Nakon toga se Titor više nikada nije javio.
zar nije logično da onda predviđanja budu točna? :hmm
Da, ako u prošlosti možeš mijenjati vrijeme u svojoj vremenskoj crti (worldline-u kako ga Titor zove). No, Titior stalno naglašava da je nemoguće izmijeniti prošlost i time dovesti do problema paradoksa. Moguće je samo započeti novu liniju događaja (worldline) koja će imati za posljedicu baš drugačiji slijed.

Ajd, biti ću slikovit: Titorova linija događanja uključuje civilni rat u Americi, prestanak odvijanja olimpijskih igara i WW3 koji uništava 3 milijarde ljudi na planeti upravo u ovoj godini. Također, njegova linija događanja uključuje i očitu daljnju upotrebu UNIX-a (inače bi spominjao Linux i/ili BSD). 2000. godine . UNIX kao takav prestaje se razvijati 1990-tih.
U našoj liniji vremena ništa se od navedenog nije desilo (srećom ili zahvaljujući promjenom te linije događanja upravo Titorovom intervencijom). Naime njegova povijest u multiverzumu postoji i dalje, ali ta povijest više nije i naša jer ju je upravo on promijenio svojim dolaskom 1975 i 2000.
Dakle, u njegovoj liniji vremena zaista su se desila oba rata, no kako je on 2036 odlepršao u naše vrijeme i ostavio neizbrisiv trag svojom egzistencijom, tog trenutka se ta njegova vremenska linija razdvaja u novu (našu, sadašnju), u kojoj on priča i prikazuje vremenski stroj (da, postoji i ona linija u kojoj on nije došao natrag u 2000. godinu i mi prolazimo kroz ratove, no naša svijest iz nekog razloga ne prati tu liniju događaja, već ovu - ljepšu. ) O njemu i stroju se priča, dolazi do ušiju nekih bitnijih ljudi koji zbog toga odluče promijeniti tijek događaja da ne skončamo u ratovima, kao što je baš netko 2004. i patentirao taj Titorov stroj (link na prvom postu)
Eto, zato se ništa od toga nije desilo u našoj vremenskoj liniji koja više nije i njegova! ;)
Zapravo, ono što je interesantno jest to što za razliku od svih drugih time-travel priča, njegova ima baš jednu drugu (meni čak logičniju) pozadinu iza koje stoji kvantna mehanika.

Mene u cijeloj toj priči fascinira mogućnost postojanja svih događaja koji se dešavaju u paralelnim (vremenski pomaknutim) svemirima.
I Titor sam kaže da je povratak u njegovu liniju događaja vrlo tricky, jer bi se zapravo morao vratiti točno u trenutak od kada je otišao. Dakle, mora koristit atomski sat s atomskom preciznošću kako bi to bilo moguće, inače će opet završiti u nekoj rugoj liniji događaja.

E sada, ako dakle i mi postojimo u takvim paralelnim svemirima pomaknutim u sve djeliće vremena. Kako naša svijest zna pratiti točno jedan time-line ili zašto smo svjesni samo jednog time-line.
Također, da li bi po toj teoriji naši snovi mogli zapravo biti nesvjesno putovanje drugim univerzumima u kojima nam se dešavaju razne druge stvari. :hmm
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

trzalica je napisao/la: Ja sam prvi puta za njega čuo 2002. ili 2003. godine. I točno se sjećam da smo se zafrkavali na račun crnih rupa proizvedenih igdje na zemlji ali onda kada su to stvarno uspjeli proizvesti u CERN-u, cijela stvar mi je prestala biti smješna.
Upravo tako. Koliko znam CERN je od ove godine počeo sa stvaranjem mikro crnih rupa jer je baš za tu namjenu pojačan na nekih 13 TeV-a? I to zbog razloga traženja dokaza viših dimenzija u našem univerzumu. I Titor je 2000. godine spominjao Hawkingovo zračenje koje onemogućuje da nas te mikro crne rupe pojedu jer prebrzo ispare, kao što se to i danas spominje u objašnjenu CERN-ovog pokusa. Upravo me to zaintrigiralo i postavilo mi cijelu stvar na ozbiljniju razinu.
trzalica je napisao/la:
gagiD je napisao/la:Uzmimo za primjer teleportaciju. Moguce je teleportovat npr. foton cak i neke molekule. Hocemo li se mi teleportovat za 30-40 godina? Vjerovatno ne, trebat ce vise vremena za to.

Ako uzmemo u obzir da postoji neograničen broj mogućih budućnosti onda ne mora nužno značiti da će se baš te 2036. izgraditi taj vremenski stroj. Možda će biti napravljen prije a možda kasnije.
Ipak, mogućnost da bi taj stroj mogao ugledati svjetlo dana 2036. nama je sada jednako smješna kao što je i meni 2002. ili 2003. godine bilo smješno da ćemo u tako skoroj budućnosti (tada sam razmišljao o nekoj 2020. ili 2030.-oj godini) stvoriti crnu rupu na zemlji pa je ipak stvorena. Tako da... Iskreno, ja više vjerujem nego što sumnjam u ovu priču.
Da, upravo tako! Dapače, kako je sam Titor izmijenio naš time-line donjevši i opisavši stroj (kojeg je netko i patentirao, 2004.), te kako su singularnosti izvedene u CERN-u izglednije je da se stroj proizvede i ranije od 2036 u našoj vremenskoj liniji (ako već i nije u tajnosti ;) )
Odgovori