LibreOffice vs. Microsoft Office

Rasprave u vezi Linux aplikacija.

Moderator/ica: Moderatori/ce

iweb
Site Admin
Spol: M

Re: LibreOffice vs. Microsoft Office

Post Postao/la iweb »

Učenik sam prirodoslovno-matematičke gimnazije te nije mi se dogodilo da ne mogu donijeti prezentaciju u PDF formatu (ODF vjerojatno netko ne bi znao otvoriti, ali PDF znaju svi, a svaki alat za prezentacije uglavnom ima mogućnost izvoza u PDF)... Doduše, ima jedna priča s jednom profesoricom jer sam predao prezentaciju veličine 120MB, ali to se sve riješilo bez problema u 20 minuta.

Imam informatiku, sve četiri godine, 3 sata tjedno u prvom i drugom razredu, 4 sata tjedno u trećem i četvrtom. Prema planu i programu, prvi razred se fokusira na rad u Windows i Office okruženjima, a ostatak na programiranje u Pythonu i algoritme.

Pod informatikom, iako smo na satu radili u Officeu, mogli smo donijeti prezentaciju kako god smo htjeli, sami bi upogonili na školskoj opremi što god trebamo i prezentirali. Ja sam svoju prezentaciju prilikom izlaganja otvorio u PDF formatu, te je ona bila ocijenjena jednakim kriterijima kao da sam radio i u najnovijem Officeu i predao u pptx.

Možda samo imam razumne i dobre profesore, ali ovako bi trebalo biti svugdje jer nije stvar u obrazovnom sustavu, stvar je u profesorima i tome što oni traže te što dopuštaju.
Max Bunker

Post Postao/la Max Bunker »

Ajmo stavit ideologiju po strani i sagledat realnost kakva je : vlada vec godinama potpisuje sa microsoftom ugovore i placa to a zato vecina drzavnih racunala ima legalne windowse i office. Imam troje djece i sva racunala na koja oni nailaze u svojim školama i fakultetu su iskljucivo windows plus ms office. Nastavnici nisu informaticari i niti znaju niti su dužni znati instalirati si libreoffice a pitanje i bi li mogli išta instalirati jer bi im svaki pravi admin ostavio minimum prava. . I sas kad moja kćer donese rad iz ekonomije raden u libreofficeu naravno da se ne prikazuje ispravno u ms officeu u kojem ga profa otvori a rijec je o kompliciranim dokumentima sa gomilom sadrzaja tabela grafova plutajucih okvira baza itd itd... I kaj sad , profa nema libre i fucka mu se za to , i ako kcer nece manju ocjenu nema joj druge nego napravit rad u ms officeu i jedino je tad sigurna da bu i na profinom racunalu izgledao isto kao i na njenom racunalu. U mnogim skolskim predmetima se rade zadace i radovi na racunalima tako da nije to samo vezano uz predmet informatike.... A kad popricam sa profom on mrtav ladan kaze da mu je to racunalo dala drzava kao sredstvo za rad i da je na tom racunalu dobil windowse i ms office i ak mi to ni jasno nek zovem ministra pa nek im ministar dodje instalirat libreoffice. .. A kad i probam malo čačkati u tim ministarskim vodama onda brzo uvidim ciji kraj stange oni drže. .. Logično da bu se drzal onoga od čega ima konkretnu materijalnu korist a ne tam neku ideologiju koja masama donosi neku dobrobit od koje nebu nikaj kapnulo u ministarske dzepove .... Aagencija za obrazovanje i odgoj je ppriča za sebe al neda mi se sad još i o toj borbi sa vjetrenjacama...
iweb
Site Admin

Post Postao/la iweb »

Apsolutno nisam pričao o ideologiji otvorenog koda, ne znam gdje si to pročitao, već o konkretnom primjeru iz svog života da ne mora uvijek biti kako je u slučaju tvoje djece.

Profesori nisu informatičari, tu si u pravu. Samo jedna moja profesorica je završila informatiku, a njih 40% je završilo Filozofski. Također si u pravu da državne institucije potpisuju ugovore s Microsoftom, i da se na računalima vrte Windows i Office. Ali uz to se vrti dosta često i LibreOffice, a ako ne to, onda makar neki PDF čitač.

Nije takva situacija kao tvoja svugdje, kod mene definitivno nije, a nekim profesorima je zapravo stalo do toga što su učenici napravili, bez obzira u čemu.

Radio sam radove iz više od pola svojih predmeta i profesorima nikad nije bilo stalo u čemu sam im predao, već što sam im predao (uglavnom predajem sve što radim u PDF formatu, ali tu i tamo u drugim formatima poput ODF-a, makar bi on možda izazvao tegobe kod otvaranja u Officeu). Nitko se nije nikad bunio što je nije pptx ili docx.

Možda imam više sreće nego pameti, možda sam u tim slučajevima iz nekog instinkta spremio u docx (rijetko), ali nikad mi se nije dogodilo da mi je netko odbio rad zbog formata. Imaju pravo to učiniti, ali nisu. Stvar je u profesorima, ne u sustavu.

Open source je jako korišten i cijenjen u školama, naročito od ekipe s PMF-a, unatoč tome što se računala vrte na Windowsu i pokreću Office. GeoGebra se aktivno koristi u nastavi matematike, programiranje se hvalatibože odvija u Pythonu, a nerijetko i neki opskurni projekt otvorenog koda se koristi za projekte, poput Trackera, kojeg je moja prijateljica koristila za izradu projekta za Internacionalni Turnir Mladih Prirodoslovaca na kojemu je osvojila zlato. Za korištenje svih tih alata zaslužni su profesori, a gotovo sav softver što se vrti na računalima pored Microsoftovog je open source (osim Chromea jedino, možda).

Većini profesora nije stalo do toga u čemu je nešto predano, samo da je njima čitljivo. To može biti docx, pdf, papir ili odt, a mislim da je jako dobra ideja provjeriti s profesorom koje formate pouzdano mogu otvoriti prije rađenja nekog kompleksnog dokumenta s widgetima i sličnim u formatu, koji na žalost i štetu nas svih, nije najbolje podržan trenutno. No dok su dokumenti bez widgeta, macro-naredbi i sličnog, svejedno je.

Pozivanje na propisane standarde neće pomoći, ali malo razgovora i prije svega razmišljanja hoće.
kk
Kontakt:

Post Postao/la kk »

Govoreći o fakultetima, vani ih većina ima svoje službene templateove i za M$ i za Libre, neki i za LaTex. Nekome tko radi u IT na faxu to je par sati posla prvi puta i 5-6 min svakih par mjeseci na održavanje kod updateova. Isto tako smjernice za pisanje o odabiru fontova, veličine slova itd. nisu za baciti. Normalno tako nešto zahtjeva dodatni rad od strane institucija što se u HR maksimalno pokušava izbjeći. Ako se zakonski moraju podržavati neki otvoreni format ili se podržavaju ili se djele otkazi onima koji to nisu sposobni, samo kod nas nitko nema hrabrosti za to, poglavito zbog toga što su oni koji bi trebali djeliti otkaze ujedino i prvi koji bi ih trebali dobiti.
Max Bunker

MS polako širi bazu korisnika kojima je Office365pro besplatno dostupan i online i na do 5 fizičkih instalacija ( uređaja ) , tako da će libreoffice morati ubaciti u veću brzinu misli li držati korak.

http://www.srce.unizg.hr/pressroom/besp ... ente-u-rh/

:zvizdi
vision
Spol:

Post Postao/la vision »

Max Bunker je napisao/la:MS polako širi bazu korisnika kojima je Office365pro besplatno dostupan i online i na do 5 fizičkih instalacija ( uređaja ) , tako da će libreoffice morati ubaciti u veću brzinu misli li držati korak.
Sve je to lijepo, ali ako nisi nastavnik ili student šipak ću ga dobiti besplatno osim da nekog od njih vučem za ruku.
Sa druge strane opet nije fer ne donirati nešto LibreOfficu, ali ..., eto koristim ga i za moje potrebe mi je sasvim dovoljan - rijetko kad instaliram WPS zbog nekih dokumenata.
trzalica

Post Postao/la trzalica »

Pored WPS-a i LibreOfficea mislim da je Microsoftov krajnje nepotreban. Eventualno ljudi koji baš rade neke malo naprednije stvari u Excelu možda neke stvari neće moći odraditi u ova dva ali takvih je relativno malo.
Max Bunker

trzalica je napisao/la:Pored WPS-a i LibreOfficea mislim da je Microsoftov krajnje nepotreban. Eventualno ljudi koji baš rade neke malo naprednije stvari u Excelu možda neke stvari neće moći odraditi u ova dva ali takvih je relativno malo.
Da, ljudi koji baš rabe malo naprednije stvari su jedna kategorija kojima bi ms office mogao zatrebati, no ne zaboravi da postoji i velika grupa korisnika koji su u biti primatelji stvari koje je netko napravio u ms officeu. Zbog problema kompatibilnosti se tada često desi raspad ili krivi prikaz dokumenta na strani primatelja pa bi i tim primateljima ponekad ms office dobro došao .

vision je napisao/la: Sve je to lijepo, ali ako nisi nastavnik ili student šipak ću ga dobiti besplatno osim da nekog od njih vučem za ruku.
Ma pa sada je trenutno situacija takva da skoro pa svaki osnovnoškolac, srednjoškolac ,student ,profesor, učitelj , nastavnik , ima pravo na free office 365 PRO ( do 5 instalacija na fizički uređaj i online verzija ) tako da valjda imaš negdje nekog u toj ogromnoj bazi potencijalnih kandidata kojima netreba svih 5 licenci za instalaciju.

Ako MS kupi Cannonical onda bu brzo dojahala i free ms office verzija za ubuntu ... hehehehheeee

:-D

....
shrike
Moderator
Spol: Y
Kontakt:

Post Postao/la shrike »

Iskreno ne koristim ikakav desktop office već jedno 2 godine; ako trebam razmijenjivati stvari zapravo ide preko gdocsa jer je to radikalno bolje ako više ljudi mora editirati neki tekst. Što se baš drito tiče usporedbe, prije znači te 2 godine znam da LO nije bio realistična zamjena za MS office upravo jer nije mogao kvalitetno importati bilo koji dokument koji je imao išta netrivijalno u sebi, pa stoga za poslovnu upotrebu LO tada nije bio ni pod razno (vidio sam dokumente di UOPĆE ne bi prikazao čitave stranice)
Es gibt keinen Gott, kein Universum, keine menschliche Rasse, kein irdisches Leben, keinen Himmel, keine Hölle. Es ist alles ein Traum - ein grotesker und dummer Traum. Nichts existiert außer dir. Und du bist nur ein Gedanke - ein vagabundierender Gedanke, ein nutzloser Gedanke, ein heimatloser Gedanke, der verloren in der leeren Ewigkeit wandelt!
calisto053
Moderator

Post Postao/la calisto053 »

Nije mi vrag dao mira pa sam se išao logirat. Nakon nekoliko upisivanja lozinki i hrpe preusmjeravanja napokon sam upao.
Na stranu očajan dizaj i temu, stvarno je moguće preuzeti Office 365 za Windows, Mac ili Android uređaje (nisam preuzimao jer sam se prijavio s Linuxa). Stvaranje novih dokumenata online ne radi, tj. stalno mi izbacuje grešku. Isto je i s bespotrebnim ponuđenim predlošcima.
Glavni izbornik je na hrvatskom, a sve ostalo na engleskom. EULA (koju je prethodno potrebno prihvatiti) je očajno prevedena (da ne spominjem kako u tekstu nisu prepoznati hrvatski dijakritički znakovi).
Pozitivno: baš sve MS-ove usluge na jednom mjestu (kompletan Office, mail, OwnCloud i još hrpa toga).
Negativno: nepregledno zbog brojnih podizbornika i preusmjeravanja. Sporo. Grozan flat dizajn i vrpce ću preskočiti. Potrebna prethodna registracija (CARNet/HUSO i sl.). Ne radi bez interneta.
Zaključak: radije preskočiti. Korisno za velike firme i radne grupe koje sinkronizirano rade i dijele dokumente - kolaboracija u punom smislu riječi. Malim kućnim korisnicima, učenicima i većini studenata potpuno nepotrebno. SkyDrive (cloud u kojem se nalazi integrirani Office online), ako još uvijek postoji (nisam ga odavno koristio), je vrhunsko rješenje i moj favorit.
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu. :-D
Odgovori