TOP TEMA: Linux Mint fan club
Moderator/ica: Moderatori/ce
- Branimir
- Spol: M
- Kontakt:
Re: TOP TEMA: Linux Mint fan club
Da li itko od vas ima problema sa USB portovima na laptopima?
Meni ponekad u Mintu prestanu raditi, pogotovo ovaj jedan na kojem je spojen i ventilator ispod laptopa.
Mada ova druga dva znaju blokat, recimo ištekaš miš i neće više nazad ga prepoznat kad ga uštekaš, stickovi, ništa više ne prepoznaje...
Ili usred kopiranja sa USB sticka prestane radit taj USB port.
Ne koristim uopće Windowse pa ne znam dal bi se to isto dešavalo i s njima.
Mint 17 je u điru, laptor je Asus K53E, intel ovo ono 2gb rama ništa spešl.
E da, nekad kad odem na shutdown, umjesto shut downa laptop ode u sleep, ali umjesto da se vrati u desktop, on se vrati u login ekran. Dok kad se stavi u sleep (kad to želim), radi normalno vraćanje nazad u desktop (isključio sam da se ne vraća u login ekran nakon sleeepa), zato mi je čudno što shutdown nekad ne radi...
Meni ponekad u Mintu prestanu raditi, pogotovo ovaj jedan na kojem je spojen i ventilator ispod laptopa.
Mada ova druga dva znaju blokat, recimo ištekaš miš i neće više nazad ga prepoznat kad ga uštekaš, stickovi, ništa više ne prepoznaje...
Ili usred kopiranja sa USB sticka prestane radit taj USB port.
Ne koristim uopće Windowse pa ne znam dal bi se to isto dešavalo i s njima.
Mint 17 je u điru, laptor je Asus K53E, intel ovo ono 2gb rama ništa spešl.
E da, nekad kad odem na shutdown, umjesto shut downa laptop ode u sleep, ali umjesto da se vrati u desktop, on se vrati u login ekran. Dok kad se stavi u sleep (kad to želim), radi normalno vraćanje nazad u desktop (isključio sam da se ne vraća u login ekran nakon sleeepa), zato mi je čudno što shutdown nekad ne radi...
Meni se nešto slično događalo na HP-u 4530 nakon instalacije TLP-a na Ubuntuu 12.04 s time da meni nije htio nikako prihvatiti jedan 3G USB stik, periferija tj. bežični miš je ponekad znao izgubiti konekciju (nije bilo do save moda na mišu) ali mi nikad nije pucalo kopiranje podataka.
Nakon micanja TLP-a problemi s USB utorima su prestali.
Sad imam na tom laptopu Ubuntu 14.04 i TLP i nemam nikakvih problema pa mogu samo pretpostaviti da je TLP (ta starija verzija) ili gasila USB-utore ili smanjivala napon na utorima radi uštede struje no nemam gdje to provjeriti.
Nakon micanja TLP-a problemi s USB utorima su prestali.
Sad imam na tom laptopu Ubuntu 14.04 i TLP i nemam nikakvih problema pa mogu samo pretpostaviti da je TLP (ta starija verzija) ili gasila USB-utore ili smanjivala napon na utorima radi uštede struje no nemam gdje to provjeriti.
- calisto053
- Moderator
Potvrđujem, i kod mene je bio problem TLP-USB na ranijim verzijama kernela/Ubuntua.
Pokušaj malo regulirati USB power control (autosuspend)
http://unix.stackexchange.com/questions ... -suspended
https://fitzcarraldoblog.wordpress.com/ ... connected/
https://wiki.archlinux.org/index.php/Po ... utosuspend
Pokušaj malo regulirati USB power control (autosuspend)
http://unix.stackexchange.com/questions ... -suspended
https://fitzcarraldoblog.wordpress.com/ ... connected/
https://wiki.archlinux.org/index.php/Po ... utosuspend
Abzeenth je napisao/la:Dobro onda. Baš me briga. Krepajte od offtopica.
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Vidim po našem forumu (a i po nekim stranima) da ljudi imaju problema sa LM 17.1
E pa da ne bude sve tako crno, danas sam na brzinu sa 5% koncentracije na ono što radim instalirao 64 bitni LM 17.1 Cinnamon na PC (Gigabyte P35-GQ6 MBO + Intel c2duo E8200 + 4 GB DDR2 RAM-a + NVidia GTX 650 + 80GB SATA Seagate HDD (ima valjda 5-6 godina, možda i više
) i:

E pa da ne bude sve tako crno, danas sam na brzinu sa 5% koncentracije na ono što radim instalirao 64 bitni LM 17.1 Cinnamon na PC (Gigabyte P35-GQ6 MBO + Intel c2duo E8200 + 4 GB DDR2 RAM-a + NVidia GTX 650 + 80GB SATA Seagate HDD (ima valjda 5-6 godina, možda i više
- - instalacija obavljena bez problema
- nadogradnje obavljene bez problema
- vlasnički driveri - instalirani kroz GUI bez problema
- više od toga nisam stigao jer sam imao manje od sat vremena lufta za zezanje s tim kompom.. bum narednih dana
- calisto053
- Moderator
Ovo je kao reklama za Mr Muscolo: sredio citav sustav za 15 min prije nego sto gosti dodju 
jurastublic je napisao/la:Ovaj thread me podsjeća na krepanu mačku. Treba to pokupit lopatom i zakopat. Onda dezinficirati lopatu.
Ma jok, malo cifram LMcalisto053 je napisao/la:Ovo je kao reklama za Mr Muscolo: sredio citav sustav za 15 min prije nego sto gosti dodju
-
Max Bunker
Nema savršenoga os-a tako da u biti se odabir svodi na onog koji trenutno radi manje problema.
Meni je mint vrlo kvalitetna i upotrebljiva distra i to na duge ture. Još uvjek imam mint 13 mate na očajno slabom hp netbooku ali mint radi vec godinama odlično na tom strojceku.
Na 17.1 cinnamon, čista instalacija, na jednom stroju mi firefox nakon sat dva upotrebe zakuca cpu usage i pomaže jedino nasilno gašenje ff procesa. Drugi stroj sa 17.1 cinnamon nema ff problema, ali zamrzava usb image writer i nemrem sa njim nikaj snimiti.
Eto, znači nisam naišao na veće greške sa ponavljajucim obrascom na više strojeva, pa je vjerojatno da bu kroz par nadogradnji mint ispeglan kako smo i navikli da bude i radi dugo i glatko.
Uefi me isto nije zezao. Cannonical je to davno riješio sa microsoftom, pa ubuntu i mint nwbi trebali imati poteškoća sa uefijem. Nije problem u uefiju iskljuciti secure boot, ali to je sigurnosni dodatak pa kad ubuntu i mint imaju pokretacke ključeve koje secure boot prepoznaje kao sigurne i dozvoljava daljnje bootanje os-a, tako da u biti uefi ostavljam na default postavkama. Secure boot bi kao trebao spriječiti pokretanje zlonamjerno preinačenog os djelovanjem malwera i sl..
Meni je mint vrlo kvalitetna i upotrebljiva distra i to na duge ture. Još uvjek imam mint 13 mate na očajno slabom hp netbooku ali mint radi vec godinama odlično na tom strojceku.
Na 17.1 cinnamon, čista instalacija, na jednom stroju mi firefox nakon sat dva upotrebe zakuca cpu usage i pomaže jedino nasilno gašenje ff procesa. Drugi stroj sa 17.1 cinnamon nema ff problema, ali zamrzava usb image writer i nemrem sa njim nikaj snimiti.
Eto, znači nisam naišao na veće greške sa ponavljajucim obrascom na više strojeva, pa je vjerojatno da bu kroz par nadogradnji mint ispeglan kako smo i navikli da bude i radi dugo i glatko.
Uefi me isto nije zezao. Cannonical je to davno riješio sa microsoftom, pa ubuntu i mint nwbi trebali imati poteškoća sa uefijem. Nije problem u uefiju iskljuciti secure boot, ali to je sigurnosni dodatak pa kad ubuntu i mint imaju pokretacke ključeve koje secure boot prepoznaje kao sigurne i dozvoljava daljnje bootanje os-a, tako da u biti uefi ostavljam na default postavkama. Secure boot bi kao trebao spriječiti pokretanje zlonamjerno preinačenog os djelovanjem malwera i sl..
- calisto053
- Moderator
Clem zadovoljan što je 17.1 dobro prihvaćen, a nadogradnja prošla u najboljem redu.
LMDE 2 "Betsy" će korititi GTK 3.14. Jpš nije odlučeno o nastavku korištenj sysvinit-a ili odabiru systemd-a.
http://blog.linuxmint.com/?p=2729
Mint 17.1 RC Xfce i KDE izlaze idući tjededan, a stabilna izdanja krajem prosinca ili početkom siječnja. KDE je 4.14, a Xfce dolazi s Compizom. Nastavlja se rad na poboljšanju MATE-a i CInnamona.The release of the Cinnamon and MATE editions of Linux Mint 17.1 “Rebecca” were very well received. We were excited to unveil what we had worked on since the previous release and continuing to work on the same package base was a breeze. It was fun also to see people upgrade to 17.1 with ease, that went really well as well.
LMDE 2 "Betsy" će korititi GTK 3.14. Jpš nije odlučeno o nastavku korištenj sysvinit-a ili odabiru systemd-a.
http://blog.linuxmint.com/?p=2729
Baš me zanima koju verziju Compiza koriste...?!?
Jer ako koriste Compiz 0.9.11 predviđam popriličan broj nezadovoljnih korisnika na Linux Mint forumu koji posjeduju malo starije nVidia grafičke kartice pod pretpostavkom da koriste recimo 340.xx (LTS) nVidia drivere... Ima jedan poprilično iritantan bug koji onemogućuje normalan rad na računalu ukoliko se nVidia driveri ne downgradeaju na verziju 304.xx (isto nVidia LTS driveri).

Jer ako koriste Compiz 0.9.11 predviđam popriličan broj nezadovoljnih korisnika na Linux Mint forumu koji posjeduju malo starije nVidia grafičke kartice pod pretpostavkom da koriste recimo 340.xx (LTS) nVidia drivere... Ima jedan poprilično iritantan bug koji onemogućuje normalan rad na računalu ukoliko se nVidia driveri ne downgradeaju na verziju 304.xx (isto nVidia LTS driveri).
- nino
Sorry ako je krivo mjesto, ali nisam baš siguran gdje da stavim ovo pitanje. Kako promijeniti boju teksta koji se pojavi kada mišem dođem na ikonu pokrenutog programa na panelu. Znači radi npr. Audacious, dođem mišem na njega i onaj tekst koji se pojavi je crne boje, a background mi je isti taman pa se jedva vidi. Mint 17.1, SmoothPurple tema.
You live and learn. At any rate, you live.
Douglas Adams
Douglas Adams