instalacija nadogradnje

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
under-the-top

instalacija nadogradnje

Post Postao/la under-the-top »

Moze li mi netko pomoci?
Instalirao sam Ubuntu 8.10 ( na windows XP sp3). Problemi kod instalacije-morao sam preskakati pojedine datoteke, neznam imena ali bilo ih je preko 10-ak (crash.Ostalo proslo u redu ali poceli su problemi kada sam krenuo instalirati dogradnje (kroz upravitelja nadogradnjama).Neke se nisu mogle instalirati a sada vise ne dozvoljava ni otvaranje Upravitelje. Dobivam slijedece poruke:

" An error occurred, please run Package Manager from the right click menu or apt-get in a terminal to see wath is wrong.
The error message was: Error:Opening the cache (E:Encountered a section with no package:header,E:problem with Mergelist/var/lib/dpkg/status,E:the package lists or status file could not be parsed or opened.)'This usually means that your installed packages have unmet dependencies"
Screenshot-Untitled Window.png[/attachment ][attachment=1]Screenshot-Untitled Window-1.png
Screenshot-Untitled Window.png
under-the-top

Re: instalacija nadogradnje

Sad nemogu vise otvoriti ni jedan program za nadogradnju,najnovija poruka je:
Screenshot-Untitled Window-3.png
(18.41 KiB) Preuzeto 388 puta.
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Probaj napraviti malu ext3 particiju na hardu. Jedno 5 Gb (ako ne mislis ozbiljno koristiti Linux).
I lijepo instaliraj na tu particiju kako i treba Ubuntu.
A ovu sa Windowsa ukloni, jer ćeš ako ovo i uspiješ riješiti nakon određenog vremena opet imati problema.
Onda vidi da li se ista greška javlja.
Inače, instal Linuxa u Windowse nikako nije preporučljiva opcija. Zbog različitih datotečnih sustava.
Evo, probaj. To ti je 20 minuta više posla, a imati ćeš stabilan sustav.
Grof
Site Admin

Post Postao/la Grof »

Probaj iz terminala:

Kod: Označi sve

sudo apt-get check
pa reci što ti javi
under-the-top

Moja greska, iznio sam premalo informacija .Imam 3 harda, onaj na kojem je Ubuntu je bio prazan i cijeli je za njega.Ostalo cu probati sutra.Hvala na trudu
under-the-top

Problem je izgleda na instalacijskom CD-u, obavljen integrity check i javljen erorr i zatrazen restart.Probati cu snimiti drugi install disk pa cu reinstalirati Ubuntu. Na instaliranom se sustav urusava , vise gotovo nista ne funkcionira.
Hvala i do cujenja
under-the-top

Pokusavam instalirati Ubuntu 8.10 ispocetka ali mi se stalno javlja isti problem. Instalacija pocne OK ali negdje oko sredine ( 47% ) pocnu iskakti upozorenja :
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd.Probao sam sa nekoliko instalacijskih diskova ali rezultat je uvijek isti
(za distru 8.10 ; za 7.10 izmisli druge fore pa mi neda ni njega instalirati)
Zna li netko rijesenje?
Suko
Site Admin
Spol: M

Post Postao/la Suko »

Nije ti dobro spržen disk.
Meni nekada treba i po četiri, pet puta pržiti da dobijem ispravan cd.
Prži na što sporijoj brzini i bilo bi ti dobro da programom kojim pržiš na kraju provjeriš da li je disk isprano snimljen.
Ako ti neće nikako s CD-a, možeš 8.10 snimiti na USB i pokrenuti instalaciju s USB-a.
under-the-top

Probal sam sa nekoliko diskova i nekoliko programa za przenje ( Nero 9, Ashampo 6) , razne distre ali odgovor negativan . Upravo sam sa Mojcd narucio da mi posalju CD sa Ubuntu-om pa cu vidjeti tada. Hvala ti
under-the-top

e ovo me stvarno ubija.Dobio sam CD od MojCD i pokusao instalirati distru 8.10 ali problemi i dalje isti.Formatirao sam sva tri harda,ponovno instalirao XP (trebam ga) i pokusao na drugi (prazan) hard (i treci) ali poruke se pocinju javljati nakon nekih 25% posto instalacije.
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd i
Javi se 20-ak ovakovih poruka (razliciti file-ovi), a klikom na "Ponovi" instalacija se nastavlja ali rezultat je nepotun OS.
Zna li netko rijesenje, tj kako da uspjesno instaliram Ubuntu?
Odgovori