instalacija nadogradnje
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
-
under-the-top
instalacija nadogradnje
Moze li mi netko pomoci?
Instalirao sam Ubuntu 8.10 ( na windows XP sp3). Problemi kod instalacije-morao sam preskakati pojedine datoteke, neznam imena ali bilo ih je preko 10-ak (crash.Ostalo proslo u redu ali poceli su problemi kada sam krenuo instalirati dogradnje (kroz upravitelja nadogradnjama).Neke se nisu mogle instalirati a sada vise ne dozvoljava ni otvaranje Upravitelje. Dobivam slijedece poruke:
" An error occurred, please run Package Manager from the right click menu or apt-get in a terminal to see wath is wrong.
The error message was: Error:Opening the cache (E:Encountered a section with no package:header,E:problem with Mergelist/var/lib/dpkg/status,E:the package lists or status file could not be parsed or opened.)'This usually means that your installed packages have unmet dependencies"
Instalirao sam Ubuntu 8.10 ( na windows XP sp3). Problemi kod instalacije-morao sam preskakati pojedine datoteke, neznam imena ali bilo ih je preko 10-ak (crash.Ostalo proslo u redu ali poceli su problemi kada sam krenuo instalirati dogradnje (kroz upravitelja nadogradnjama).Neke se nisu mogle instalirati a sada vise ne dozvoljava ni otvaranje Upravitelje. Dobivam slijedece poruke:
" An error occurred, please run Package Manager from the right click menu or apt-get in a terminal to see wath is wrong.
The error message was: Error:Opening the cache (E:Encountered a section with no package:header,E:problem with Mergelist/var/lib/dpkg/status,E:the package lists or status file could not be parsed or opened.)'This usually means that your installed packages have unmet dependencies"
-
under-the-top
Re: instalacija nadogradnje
Sad nemogu vise otvoriti ni jedan program za nadogradnju,najnovija poruka je:
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Probaj napraviti malu ext3 particiju na hardu. Jedno 5 Gb (ako ne mislis ozbiljno koristiti Linux).
I lijepo instaliraj na tu particiju kako i treba Ubuntu.
A ovu sa Windowsa ukloni, jer ćeš ako ovo i uspiješ riješiti nakon određenog vremena opet imati problema.
Onda vidi da li se ista greška javlja.
Inače, instal Linuxa u Windowse nikako nije preporučljiva opcija. Zbog različitih datotečnih sustava.
Evo, probaj. To ti je 20 minuta više posla, a imati ćeš stabilan sustav.
I lijepo instaliraj na tu particiju kako i treba Ubuntu.
A ovu sa Windowsa ukloni, jer ćeš ako ovo i uspiješ riješiti nakon određenog vremena opet imati problema.
Onda vidi da li se ista greška javlja.
Inače, instal Linuxa u Windowse nikako nije preporučljiva opcija. Zbog različitih datotečnih sustava.
Evo, probaj. To ti je 20 minuta više posla, a imati ćeš stabilan sustav.
Probaj iz terminala:
pa reci što ti javi
Kod: Označi sve
sudo apt-get check-
under-the-top
Moja greska, iznio sam premalo informacija .Imam 3 harda, onaj na kojem je Ubuntu je bio prazan i cijeli je za njega.Ostalo cu probati sutra.Hvala na trudu
-
under-the-top
Problem je izgleda na instalacijskom CD-u, obavljen integrity check i javljen erorr i zatrazen restart.Probati cu snimiti drugi install disk pa cu reinstalirati Ubuntu. Na instaliranom se sustav urusava , vise gotovo nista ne funkcionira.
Hvala i do cujenja
Hvala i do cujenja
-
under-the-top
Pokusavam instalirati Ubuntu 8.10 ispocetka ali mi se stalno javlja isti problem. Instalacija pocne OK ali negdje oko sredine ( 47% ) pocnu iskakti upozorenja :
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd.Probao sam sa nekoliko instalacijskih diskova ali rezultat je uvijek isti
(za distru 8.10 ; za 7.10 izmisli druge fore pa mi neda ni njega instalirati)
Zna li netko rijesenje?
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd.Probao sam sa nekoliko instalacijskih diskova ali rezultat je uvijek isti
(za distru 8.10 ; za 7.10 izmisli druge fore pa mi neda ni njega instalirati)
Zna li netko rijesenje?
- Suko
- Site Admin
- Spol: M
Nije ti dobro spržen disk.
Meni nekada treba i po četiri, pet puta pržiti da dobijem ispravan cd.
Prži na što sporijoj brzini i bilo bi ti dobro da programom kojim pržiš na kraju provjeriš da li je disk isprano snimljen.
Ako ti neće nikako s CD-a, možeš 8.10 snimiti na USB i pokrenuti instalaciju s USB-a.
Meni nekada treba i po četiri, pet puta pržiti da dobijem ispravan cd.
Prži na što sporijoj brzini i bilo bi ti dobro da programom kojim pržiš na kraju provjeriš da li je disk isprano snimljen.
Ako ti neće nikako s CD-a, možeš 8.10 snimiti na USB i pokrenuti instalaciju s USB-a.
-
under-the-top
Probal sam sa nekoliko diskova i nekoliko programa za przenje ( Nero 9, Ashampo 6) , razne distre ali odgovor negativan . Upravo sam sa Mojcd narucio da mi posalju CD sa Ubuntu-om pa cu vidjeti tada. Hvala ti
-
under-the-top
e ovo me stvarno ubija.Dobio sam CD od MojCD i pokusao instalirati distru 8.10 ali problemi i dalje isti.Formatirao sam sva tri harda,ponovno instalirao XP (trebam ga) i pokusao na drugi (prazan) hard (i treci) ali poruke se pocinju javljati nakon nekih 25% posto instalacije.
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd i
Javi se 20-ak ovakovih poruka (razliciti file-ovi), a klikom na "Ponovi" instalacija se nastavlja ali rezultat je nepotun OS.
Zna li netko rijesenje, tj kako da uspjesno instaliram Ubuntu?
"This following file did not match its source copy on the CD/DVD: /target/usr/lib/python 2,5/lib-dynload/pyexpat.so(prva poruka-pa uslijedi jos 20-ak)nakon cega (uz svaku poruku) slijedi "This is often due to a faulty CD/DVD disk or drive,or a faulty hard disk.It my help to clean the CD/DVD,to burn the CD/DVD at a lower spead,to clean the CD/DVD drive lens...itd,itd i
Javi se 20-ak ovakovih poruka (razliciti file-ovi), a klikom na "Ponovi" instalacija se nastavlja ali rezultat je nepotun OS.
Zna li netko rijesenje, tj kako da uspjesno instaliram Ubuntu?