Gentoo vodič za kolerike

Diskusije o raznim Linux distribucijama.

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
U naslovu teme unutar uglatih zagrada navesti o kojoj distribuciji je riječ. Primjer: [Slackware]
banned
Spol: M

Re: Gentoo Linux

Post Postao/la banned »

Pozdrav svim Gentoo korisnicima i uzivateljima
Iako sam nov na forumu, pa bi bilo bolje malo sustiti i skupit nekakvu reputaciju, predstavit se, prije adekvatne rasprave u temama, ipak cu odmah preci na stvar.
Iako mi je nick Banned, novi sam korisnik, to sto imam Gentoo i kosristim linux ne mora znaciti da sam odavno registriran na forum/e.

Zelim samo novim Gentoo korisnicima reci da ne slusaju niti mene niti nikoga jer naletit ce na svakakve gluposti i od jednog ozbiljne distribucije kao sto je Gentoo napraviti gulas bez mirisa i okusa. Sve sto Gentoo treba pise na Gentoo.org a mnogi ce to shvatiti krivo i povrsno.
Prije svega Gentoo handbook je nista, tamo ne pise niti 50% njegovih mogucnosti, handbook nije kompletna nauka Gentoo distre, to je samo baza da se nauce osnove.

Moj savijet ne vrijedi nista pogotovo sto sam nov korisnik ali dat cu ga svejedno:

1. Izbijegnite genkernel sirokim kutem, to nije kernel namjenjn za rad distribucije, on samo sluzi LiveDVD-u da moze pokrenuti pc te da korisnik moze vidjeti kako distra izgleda. Njegova svrha nije da se od njega gradi sustav, moze se ali cete dobiti izuzetno los i nestabilan sustav. Drugo su genericni kerneli u Archu, Ubuntu ili sl koji su namjenjeni instalaciji sustava.
Gentoo se u pravilu optimizira na vas hardware ali ne genkernelom. Kako mozete ocekivati da ce se sustav optimizirati na vas hardware a niste u kernelu definirali sto je vas hardvare. Ako editirate make.conf sa npr -march=native, to ne znaci apsolutno nista jer u kernelu vam je procsor postavljen na generic, cak naprotiv dobit cete propuste.
Ko god koristi Gentoo, moj savjet mu je da ulozi 2,3 sata truda u konfiguraciju kernela prije instalacije baznog sustava, to nije tesko ali je proces dugotrajan i iscrpljujuc i ako to radite prvi puta budite sigurni da nece raditi kako treba, ali na greskama se uci. Gentoo sa genkernelom nema apsoultno nikakvog smisla i vrlo je los krajnji sustav.

2. Potrudite se oko USE flagova jer to je ono sto Gentoo distru cini posebnom i to je ono sto Gentoo pingvina cini najbrzim plivacem. Ako ne komajlate svoj kernel i ne ulozite trud u USE flagove, imat cete pingvina koji ce jedva zamahnuti krilom od tromosti.
Vidio sam da neki korisnici imaju obicaj izmisljati svoje use flagove, pa u package.use upisu "gentoo-sources amd64" taj use flag ne postoji i samo upropastavaju sami sebi emerge komandu.
USE flagovi se koriste na sljedeci nacin:
emerge -av package
To ce izlistati sve dependenciese paketa i njihove moguce USE flagova, ako u "emerge -av gentoo-sources" ne postoji use flag "amd64" ne treba ga izmisljati jer cete tako pomalo unistiti vlastiti sustav.
Opcija -av ce izlistati sve use flagove, oni crveni boje su po defaultu (sa strane sustava ili sa strane paketa) podrzani, dok su oni plave boje nepodrzani. Ako hocete maknuti neku podrsku, upisat cete ime paketa u package.use i crveni use flag upisati sa - ispred. Ako je hocete dodati, plavi USE flag cete upisati bez - . Nema smisla ici plavi upisavati sa minusom ili crveni bez minusa.
Svi use flagovi se pisu u package.use, osim onih globalnih, oni se pisu u make.conf
Tu se npr upisuju, globalne podrske ili ne podrske, ako imate 64 bitan Gentoo, upisat cete svakako "multilib", tim ce se svi 32bitni paket kompjalirati da rade u 64bitnom environmentu.

3. Kernel konfiguracija i ozbiljna upotreba use flagova ce uzeti sate ako ne i dane posla i to je uglavnom to da biste dobile Gentoo onakvim kakav je zamisljen da bude. Ali na kraju svega toga postoji jos jedan trik kojim cete performanse i stabilnost sustava dovesti do najvece moguce razine. To je
http://icl.cs.utk.edu/projects/llcbench/
On nudi opciju da napravite cachebench sa drugacijim -mtune postavkama i usporedite preformanse, nemojte ovdje nikako koristiti -03 opciju u make.conf.

Eto, iako sam novi korisnik na forumu, ipak sam dugogodisnji u Gentoo i smatram da su ove tri stavke najbitnije stvari kod koristenja Gentoo distribucije. Bez njih unistit cete sve ono sto Gentoo jest i kompajlati si katastrofalni sustav, tako cete samo zamrziti Gentoo distribuciju.
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

klokane, eto tebe opet kod nas :D
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Abzeenth
Site Admin

Post Postao/la Abzeenth »

Možeš ponoviti da si novi korisnik koliko god puta hoćeš; možda ne znaš da administratori vide neke podatke koji ostalim korisnicima nisu dostupni. A imamo i ponešto razvijene sposobnosti zaključivanja. ;) Nema potrebe za lažnim predstavljanjem.

U svakom slučaju, hvala na informativnom postu. :)
banned

Re: Gentoo vodič za kolerike

Post Postao/la banned »

Ne skrivam ja nista, ne bi se javljao u temu da se skrivam...
Kazem zato jer su u cavrljanju rekli da sam mozda neko baniran jer prvi dan registracije odmah... da malo sam pretjerao
drone
Moderator

Post Postao/la drone »

Nije problem ako pišeš o svojim iskustvima kakva god ona bila ili iznosiš mišljenje. Međutim, problem je ako svoja iskustva namećeš drugima i tvrdiš da je drugačije nemoguće te onda još kreneš s napadima, a ne shvaćaš da nisi u pravu. To se prepozna kao tipično trolanje na većini foruma, a ovaj forum je prilično popustljiv i tolerantan. Ovdje dobiti ban je pravi uspjeh, trofej :D

Također, ako dobiješ PP od moderatora ili admina, pa onda i upozorenje i oglušiš se na to, što očekivati? Nitko nikog ne mrzi, nitko nije ovdje bog i batina, ali neka osnovna pravila se trebaju poštovati. Inače ćeš svugdje slično proći. Ako nisi, probaj s takvim nastupom otići na službeni Gentoo forum, pa nam javi kako je prošlo ;)
NHF
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Slamd64

Post Postao/la Slamd64 »

To sto ti naprica sve ima u kompletnom handbooku. I to da se preporuca kompajliranje kernela iz sourcea, i kako i sta u USE flagove staviti, i to za -O3.
Logicno da te handbook nece svemu nauciti, no citav handbook je prilicno detaljno opisan s primjerima i sigurno da ga nece razumijeti neko ko ne vlada dobro materijom koju Gentoo zahtjeva. Prvi put kad sam instalirao nije dosta toga islo kako treba, ali sam vecinom sve sam rijesio, a ponesto sam nasao i na Gentoo forumu. Nepisano je pravilo da Gentoo nije za svakoga, jer trazi ljubavi, paznje i malo vise vremena, ali kao rezultat toga ti daje mnogo toga, prije svega znanje i iskustvo o administraciji sustava. Tjera te da za svaki problem nadjes odgovarajuce rjesenje.
banned

Post Postao/la banned »

Slamd64 je napisao/la:To sto ti naprica sve ima u kompletnom handbooku. I to da se preporuca kompajliranje kernela iz sourcea, i kako i sta u USE flagove staviti, i to za -O3.
Ne pise bas sve :D, ne pise niti pola onoga o USE flagovima, ni nista o llcbenchu
Da pise ne bi ja pisao ovdje
Zadnja izmjena: banned, dana/u 11 ožu 2013, 00:49, ukupno mijenjano 1 put.
max360se

Post Postao/la max360se »

banned je napisao/la:
Slamd64 je napisao/la:To sto ti naprica sve ima u kompletnom handbooku. I to da se preporuca kompajliranje kernela iz sourcea, i kako i sta u USE flagove staviti, i to za -O3.
Ne pise bas sve :D, ne pise niti pola
Dokaži
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
banned

Post Postao/la banned »

Buduci mi se u temi brisu postovi, pokusat cu u ovoj jer se ocito radi o necemu sto ne znam pa bi htio nauciti:

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... 02#p169831

Ne shvacam te dobro s tim konfiguracijskim datoteke. Ocito da
nisam dobro upucen pa nesto propustam.
Kako to mislis ne koristiti datoteke sa minimal cd-a ? Ili mozda bolje
pitanje kako ih koristiti ?
Koliko ja znam da se sa cd-a ne mogu korisititi datoteke.
Ako mislis na defaultne koje ti on da, to nije sa cd-a nego dolaze iz
stage3. I one rade bas onako kako trebaju raditi i nema potrebe pisati
svoje jer ces upisati u njih isto ono sto je u defaultnima ako zelis da
ti radi, tako da preljevas vodu iz case u casu.
Mozda samo krivo shvacam stvari.
Vjerojatno nisam dobro upucen, pa me zanima sto korsinik misli pod dwfaultnim datotekama sa cd-a, Moze li mi ko to objasniti. ?
Mozda mi datoteka ne valja pa niti ne znam
banned

Post Postao/la banned »

Dobra stvar u Gentoo je sto se kernel moze svesti na minimalnu velicinu. Moj ima 2.6Mb, moze se spustiti i do 1Mb ali bih morao raditi initframse i module.
Naime, procitao sam negdje, ako se uspije svesti na manje od 500kb, moze ga se staviti kao bios na racunalo i direktno butati bez gruba, e to bi bio dobar potez, ali nisam vidio da je neko uspio toliko smanjiti kernel a da radi.
Uglavnom bio bi zanimljiv eksperiment
Zaključano