Instalacija i vise HDD-a

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Lutherus

Re: Instalacija i vise HDD-a

Post Postao/la Lutherus »

Prvo je bitno da kod instalacije odrediš na koj disk želiš ubuntu instalirati.
Vl@do
Moderator
Spol: M
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

win32 je napisao/la: ...ne kuzim kako da podesim GRUB?
http://wiki.open.hr/wiki/Sve_%C5%A1to_t ... ootloaderu
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
Suko
Site Admin

Post Postao/la Suko »

Pa jel tu nitko ne čita postove na naslovnici? :facepalm
win32

Post Postao/la win32 »

Zahvaljujem ljudi, ali nakon zadnje havarije sa GRUB-om i MBR-om na glavnom kompu kada je sve otislo otisao u tri fine imam samo Windowse. Sada hocu opet i na ovaj komp staviti Ubuntu bez da mi se ponove prosle gluposti i da ako moram napraviti kasnije "format c" Windowsa da to napravim sto bezbolnije.

Uvijek sam prvo instalirao Windowse, nakon toga Ubuntu i to je to.
Zadnji puta je doslo do nekih havarije posto Windozi i Ubuntu nisu bili na istom HDD-u ili nesto tako slicno.
Sada to zelim izbjeci, a stavljam Ubuntu na drugi HDD pa zato bolje pitam prije svega.

Dali mi mozete reci dali da jednostavno istekam HDD-e i onaj gdje su Windowsi pa instaliram Ubuntu na ovaj HDD od 160 GB i kasnije na ne znam koji nacin slozim dual boot ili da ostavim ukopcane sve hardove, instaliram Ubuntu na HDD od 160 GB, dobijem dual boot i to je to.

Eto, da sve olaksamo i da mogu ujutro krenit sa poslom i da to slozim na ovom kompu.

Hvala
"In the beginning there was 0. And then there was 1. A mind-bending meditation on the transcendent power of digital computation."
Lutherus

Post Postao/la Lutherus »

Uvjek možeš zdravo seljački odštekati windows hdd pa staviti ubuntu na onaj koj hoćeš pa kako ti treba mjenjati os preštekavati diskove ali čemu ako ti ubuntu kod instalacije daje mogučnost da instaliraš na disk po odabiru a grub ide na mbr i najvjerojatnije će automatski prepoznati i staviti windows gore pa nema razloga za okolnim rješenjima.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

Sa havarijom win i linux sam imala problema kad bi nakon instalacije linux-a pokrenula disk manage u windowsima.
Pametni winsi su ext particiju prepoznali kao unalocated i nešto joj napravili pa je grub otišao pa pa. Ovo je isprobano samo sa win7, neznam da li xp radi istu stvar.

Iz mog iskustva sa dual boot-om, to je jedino čega se trebaš čuvati.
max360se

Post Postao/la max360se »

nicky je napisao/la:Sa havarijom win i linux sam imala problema kad bi nakon instalacije linux-a pokrenula disk manage u windowsima.
Pametni winsi su ext particiju prepoznali kao unalocated i nešto joj napravili pa je grub otišao pa pa. Ovo je isprobano samo sa win7, neznam da li xp radi istu stvar.

Nešto si sigurno napravila, samo tako se ne bi zdrmalo. Imam dual boot i sve je ok.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
nicky
Site Admin
Spol: Ž

Post Postao/la nicky »

max360se je napisao/la:
nicky je napisao/la:Sa havarijom win i linux sam imala problema kad bi nakon instalacije linux-a pokrenula disk manage u windowsima.

Nešto si sigurno napravila, samo tako se ne bi zdrmalo. Imam dual boot i sve je ok.
Dok u winsima ne pokreneš disk manage (desni klik na my computer pa manage pa disk).
max360se

Post Postao/la max360se »

nicky je napisao/la:
max360se je napisao/la:

Dok u winsima ne pokreneš disk manage (desni klik na my computer pa manage pa disk).
To svako toliko pokrećem i koristim. Sve radi ok. Niti jedna particija nije unallocated. Vidi particije, zna da koje je aktivna, ali ne prepoznaje vrstu.
Lutherus je napisao/la:Ne postoje linuksi, postoji samo Linux i on je jedan i on je kernel.
Is Linux About Choice? || Pulsir - awesome blogging site :D
iv@n je napisao/la:Divide et impera i kako se kaže na latinskom da je ljudska glupost neuništiva.
win32

Post Postao/la win32 »

Lutherus je napisao/la:Uvjek možeš zdravo seljački odštekati windows hdd pa staviti ubuntu na onaj koj hoćeš pa kako ti treba mjenjati os preštekavati diskove ali čemu ako ti ubuntu kod instalacije daje mogučnost da instaliraš na disk po odabiru a grub ide na mbr i najvjerojatnije će automatski prepoznati i staviti windows gore pa nema razloga za okolnim rješenjima.
Ma ne, to prestekavanje ne dolazi u obzir.

Uvijek sam prvo instalirao Win pa Ubuntu.

Evo zasto ovo sve pitam (neki se sigurno sjecaju drame koja se desila na jednom kompu):

http://www.linuxzasve.com/forum/viewtop ... f=8&t=8173
"In the beginning there was 0. And then there was 1. A mind-bending meditation on the transcendent power of digital computation."
Odgovori