Pristup preko interneta na kućno računalo
Moderator/ica: Moderatori/ce
Re: Pristup preko interneta na kućno računalo
Configuration
Use DynDNS: Yes
Internet Service: Internet
Username: xxxxxxx@net.hr
Password: ********
IP address: xx.xxx.xxx.xxx
Dynamic DNS service: No-IP
Hostname: xxxxx.zapto.org (Update successful)
Ovo sam postavio u routeru.
Kao što se vidi update je uspješan: dakle to je to.
Na NO-IP sam sve napravio kako spada.
Treba li mi i dalje rupa u firewalu?
Kada se idem spojiti preko mobitela sa aplikacijom koju si naveo: kaže: connection timed out, conection lost
Kada se spajam unutar mreže, sa istim programom radi kao sat, bez problema se logiram na Linux računalo koje naravno radi ( ne treba mi paljenje kompa, to me ne zanima) ako ne radi, ne radi.
Dakle ostaje mi samo ta potrebno nepotrebna rupa u firewalu: imam isti router kao i ti ( moram li pokrenuti onu naredbu) koja piše u onim uputama.
Use DynDNS: Yes
Internet Service: Internet
Username: xxxxxxx@net.hr
Password: ********
IP address: xx.xxx.xxx.xxx
Dynamic DNS service: No-IP
Hostname: xxxxx.zapto.org (Update successful)
Ovo sam postavio u routeru.
Kao što se vidi update je uspješan: dakle to je to.
Na NO-IP sam sve napravio kako spada.
Treba li mi i dalje rupa u firewalu?
Kada se idem spojiti preko mobitela sa aplikacijom koju si naveo: kaže: connection timed out, conection lost
Kada se spajam unutar mreže, sa istim programom radi kao sat, bez problema se logiram na Linux računalo koje naravno radi ( ne treba mi paljenje kompa, to me ne zanima) ako ne radi, ne radi.
Dakle ostaje mi samo ta potrebno nepotrebna rupa u firewalu: imam isti router kao i ti ( moram li pokrenuti onu naredbu) koja piše u onim uputama.
- glaskoncILLa
rupa u firewallu se inace zove destination NAT.
i nije potrebno nepotrebna, nego samo potrebna.
ukratko, NAT je mehanizam koji je izmisljen radi cuvanja IPv4 adresnog prostora i radi tako da ti iza nekkakvog routera mozes koristiti nesto sto se zove privatne IP adrese i predstavljati sva racunala u LAN preko jedne javne adrese koja je dodijeljena WAN strani tog routera.
najkrace receno, router, odnosno NAT (ilitiga source NAT) na njemu promijeni source adresu svakog paketa iz privane koja se nalazi na racunalu u tu javnu sa routera i svaki drugi host na internet zapravo misli da prica sa routerom i odgovara njemu.
router pamti sve NAT sesije i kad mu host prema kojem je racunalo poslalo neki paket odgovori, on zna da je taj paket namijenjen bas za to racunalo (to se zapravo zove NAT-PT, ali je sad out of scope da objasnjavam razliku).
so se dogodi kada neki host sa interneta uputi paket sa namjerom da dosegne racunalo iza NAT-a, dakle kao u tvom slucaju.
router dropne paket jer ne zna sto bi sa njim buduci da nema zabiljezenu sesiju jer racunalo iza NAT-a nikad nije pokusalo pricati sa hostom.
u tom slucaju radis port forwarding, a to je konfiguracija u kojem kazes routeru da svaki paket koji dodje na router na konfigurirani port, proslijedi racunalu iza NAT-a na konfigurirani port.
dakle to ti uvijek treba ako se racunalo nalazi iza NAT-a jer inace router ne zna sto bi sa tim paketima.
i nije potrebno nepotrebna, nego samo potrebna.
ukratko, NAT je mehanizam koji je izmisljen radi cuvanja IPv4 adresnog prostora i radi tako da ti iza nekkakvog routera mozes koristiti nesto sto se zove privatne IP adrese i predstavljati sva racunala u LAN preko jedne javne adrese koja je dodijeljena WAN strani tog routera.
najkrace receno, router, odnosno NAT (ilitiga source NAT) na njemu promijeni source adresu svakog paketa iz privane koja se nalazi na racunalu u tu javnu sa routera i svaki drugi host na internet zapravo misli da prica sa routerom i odgovara njemu.
router pamti sve NAT sesije i kad mu host prema kojem je racunalo poslalo neki paket odgovori, on zna da je taj paket namijenjen bas za to racunalo (to se zapravo zove NAT-PT, ali je sad out of scope da objasnjavam razliku).
so se dogodi kada neki host sa interneta uputi paket sa namjerom da dosegne racunalo iza NAT-a, dakle kao u tvom slucaju.
router dropne paket jer ne zna sto bi sa njim buduci da nema zabiljezenu sesiju jer racunalo iza NAT-a nikad nije pokusalo pricati sa hostom.
u tom slucaju radis port forwarding, a to je konfiguracija u kojem kazes routeru da svaki paket koji dodje na router na konfigurirani port, proslijedi racunalu iza NAT-a na konfigurirani port.
dakle to ti uvijek treba ako se racunalo nalazi iza NAT-a jer inace router ne zna sto bi sa tim paketima.
...."Have you mooed today?"...
..It’s that time of the decade: I’m reinstalling Debian..
dakle idem u Game & Application Sharing i tamo dodam što
utp ili onaj drugi port?
utp ili onaj drugi port?
- glaskoncILLa
udp nije port, udp je transportni protokol, ali ssh korisiti tcp kao transportni protokol, dakle tcp, port 22.
s tim da nije bas preporucljivo da otvaras port 22 na router, otvori neki visoki port na routeru (iznad 1024) i i pakete sa toga forwardaj na port 22 na racunalo.
taj port ces kasnije morati upisivati prilikom spajanja.
s tim da nije bas preporucljivo da otvaras port 22 na router, otvori neki visoki port na routeru (iznad 1024) i i pakete sa toga forwardaj na port 22 na racunalo.
taj port ces kasnije morati upisivati prilikom spajanja.
...."Have you mooed today?"...
kada upišem ime hosta bez porta ispali u sekundi connection refused, to znači da sve to šljaka, ali meni nikako da proradi: otvorio sam portove 5412 translatirao ih na 22 i dodijelio kompu koji je na adresi koja mu je trenutačno lokalna, dakle sve sam napravio ali neka sitnica nedostaje
- pootzko
- Spol: M
- Kontakt:
forwardiraj npr. 5522 (s routera) na 22 (računalo).. kada se budeš spajao s mobitela "na dyndns", reci mu nek se spaja na 5522 i router će te usmjerit na port 22 na računalu.
...I put on my robe and a wizard hat...
tako sam i napravio ali no luck 
Ja osobno koristim noip.org samo što mi nije radio ssh na standardnom portu, pa sam ga premjestio na 6667.
Na Androidu koristim ConnectBot, ali mi u radu fali tab tipka
.
Na Androidu koristim ConnectBot, ali mi u radu fali tab tipka
- Kr1stian
Da malo "hijackam" temu
. Ima ko tu da je uspješno podesil no-ip a da pri tome koristi Siemens c010i ( to je jedan od prvih routera koje je t-scum djelil kad je došel adsl). Naime, imam jedan mali server s FreeBSD-om i lighttpd-om. U lokalnoj mreži mi sve normalno radi. Htel bi da mi stranicu bude dostupna i prek interneta ali nikak dojti na kraj s tim routerom. Forwardal sam port 80 na adresu koju ima taj komp. Čak sam stavil IP adresu tog kompa u DMZ ( nakon googlanja sam našel da je nekome uspjelo na taj način) ali i dalje ništ. Više ne znam kaj bi "stisnul" od gumba pa ak ima ko kakav savjet. 
“Somewhere, something incredible is waiting to be known.” ~Dr. Carl Sagan
- drone
- Moderator
Pokušavaš li preko routerovog no-ip doći natrag na svoj lan, tj. komp na kojem si utipkao svoju no-ip adresu? To ne radi na mnogim routerima. Moraš pokušati iz neke vanjske mreže, recimo s mobitela. Ako neće s vanjske mreže, možda nisi podesio server kako treba (omogućio pristup iz vanjskih mreža).
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch