Nisam još naišao na probleme sa Shellom na Ubuntu 11.10.Ipak je Fedora bleeding edge, a te probleme koje si naveo ćeš imati i na Ubuntuu ukoliko na njemu instaliraš novi Gnome Shell.
Da li instalirati Fedoru 16?
Moderator/ica: Moderatori/ce
Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja
Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)
Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
Re: Da li instalirati Fedoru 16?
- DoDo
- Spol: M
Ne znam koliko ce se ta stvar brzo propagirati u druge distre jer je stvar usko vezana sa formatom paketa koje Arch koristi - za svaki paket u array depends osim imena paketa stavljas i raspon verzija paketa koje trebas (npr depends=('linux>=3.0' 'linux<3.2' 'catalyst-utils') (ovo je prepisano iz PKGBUILD fajla od zadnjeg catalysta u AUR-u) ) pa ako recimo dodje hipotetski update na linux-3.2, neces moci updateati (osim s opcijom --force, ali tada valjda znas kaj radis).4ndY je napisao/la: Ovo za Arch nisam znao - vrlo zanimljivo rješenje (kad su to uveli?). Nadam se da će se propagirati i u druge distre.
Slažem se onda da su to mogli elegantnije riješiti.
No i dalje gledam na vlasničke drivere kao na nužno zlo.
Uglavnom, update kernela neces moci raditi bez da skrsis sustav, ali to te ne sprecava da recimo updateas KDE ili neku aplikaciju (na Ubuntuu me je to posebno nerviralo - sve zivo je imalo kernel za dependency, pa nisam mogao imati novi KDE i stari kernel sa starim fglrx-om).
Ako pak znas da je u AUR stigla nova verzija fglrx-a koja podrzava novu verziju kernela (sto mozes provjeriti citajuci PKGBUILD fajl - zato AUR manageri nikad ne dozvoljavaju instalaciju prije nego da te pitaju hoces li baciti pogled na PKGBUILD datoteku), onda updateas kernel s opcijom --force i zatim iz AUR-a povuces novi fglrx i nakon restarta sve opet radi.
S nvidiom je jos lakse, jer je ona sluzbeno podrzana u Arch repozitorijima, buduci da nvidia driver odmah po izlasku kernela i X-a podrzava novu verziju kernela i X-a. Nekad davno je i fglrx bio u sluzbenim repozitorijima, ali su ga maknuli van jer je presporo dobivao podrsku za nove kernele i X-e, sto je onemogucivalo vecini da updatea sustav na zadnje verzije kernela i X-a. Ovako je on sad u AUR-u (koji nije sluzbeno podrzan), pa je na tebi kao korisniku da pazis kaj radis - al stvar je elegantnija po tome od rpmfusiona kaj ti se ne bude automatski upgradeal kernel ili X ako imas instalirani fglrx koji taj update ne podrzava.
U svakom slucaju, AUR je nesto toliko divno i krasno da je opce cudo kako se takvog koncepta nisu dosjetili i na drugim distrama.
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
- drone
- Moderator
Za sada si normalan. Ovo ti je kao vikend pijančevanje i to prvi put. Međutim, opreza nikad dosta. Ako nastaviš tako postat ćeš kronični distrohopper, a onda moraš na liječenje. Terapija ovisi o stadiju. Tako za lakše oblike imaš Arch, potom Gentoo, a ako si dugogodišnji kroner, onda je preporučljiv LFS. Ja sam bio završio na LFS terapiji i pomoglo mi je, tako da sad smijem čak i Debian konzumirati bez pretjerane opasnosti od recidiva.V176V88 je napisao/la:trebao sam učiniti odmah kako si rekao - instalirati ubuntu 11.10 i gnome 3. Ja mislim da će se u dugom roku razvoja minta sigurno pojaviti gnome 3 sučelje. bolje mi je da pričekam da se to naširoko uvede u "beginners" distrama, pa da znam na čemu sam. evo, u međuvremenu sam se čak vratio na mint. dakle, da zaključimo, moja putanja kretanja u izboru os danas bila je: mint - fedora - pinguy os - mint
jesam li normalan?
![]()
Ah, možda i ja jednog dana budem imao fedoru, neku 35 ili 40 recimo....
1986-1990: Commodore64 / 1990-1994: Amiga 500 / 1995-1996: Amiga 1200 / 1997-2001: N/A@home /
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
2002-2004: Windows98, XP /
2004-2005: Knoppix, Mandrake / 2005: Mandriva, Ubuntu / 2005-2009: LFS / 2009-2010: Mint /
2010-... Arch
Ima netko ATI HD4650 i instaliranu fedoru 16, a da to dvoje skupa dobro radi?
- DoDo
Uf... Nisam ni ja znal da je to tak opasno. Zasad sam na Arch terapiji, no jos uvijek nisam siguran dal bih mogao koristiti Ubuntu bez opasnosti od recidiva... Bolje ne ni pokusavati...drone je napisao/la:Za sada si normalan. Ovo ti je kao vikend pijančevanje i to prvi put. Međutim, opreza nikad dosta. Ako nastaviš tako postat ćeš kronični distrohopper, a onda moraš na liječenje. Terapija ovisi o stadiju. Tako za lakše oblike imaš Arch, potom Gentoo, a ako si dugogodišnji kroner, onda je preporučljiv LFS. Ja sam bio završio na LFS terapiji i pomoglo mi je, tako da sad smijem čak i Debian konzumirati bez pretjerane opasnosti od recidiva.
Ako ces koristiti open source driver, onda bi ti trebalo raditi dobro na F16, medjutim, ako hoces efekte, 3D ubrzanje, power management i ostalo, onda ti treba vlasnicki fglrx driver kojeg mozes povuci iz rpmfusion repozitorija. Medjutim, kao sto sam ranije objasnil, povlacenjem drivera iz tog repozitorija riskiras dovodjenje u situaciju u kojoj update strga sustav. Moja preporuka za tu graficku: Ubuntu (ak se ne varam, Canonical i AMD imaju nekakvo partnerstvo pa sve AMD/ATi graficke dost dobro rade pod Ubuntuom, sto i nije slucaj za sve ostale distre).Zeta je napisao/la:Ima netko ATI HD4650 i instaliranu fedoru 16, a da to dvoje skupa dobro radi?
I am NaN, I am a free man!
Započnite svoje Linux iskustvo na http://wiki.open.hr
-
V176V88
Hahahaahahah! Ah, te ovisnosti. Koliko je teško danas biti neovisan!drone je napisao/la:Za sada si normalan. Ovo ti je kao vikend pijančevanje i to prvi put. Međutim, opreza nikad dosta. Ako nastaviš tako postat ćeš kronični distrohopper, a onda moraš na liječenje. Terapija ovisi o stadiju. Tako za lakše oblike imaš Arch, potom Gentoo, a ako si dugogodišnji kroner, onda je preporučljiv LFS. Ja sam bio završio na LFS terapiji i pomoglo mi je, tako da sad smijem čak i Debian konzumirati bez pretjerane opasnosti od recidiva.V176V88 je napisao/la:trebao sam učiniti odmah kako si rekao - instalirati ubuntu 11.10 i gnome 3. Ja mislim da će se u dugom roku razvoja minta sigurno pojaviti gnome 3 sučelje. bolje mi je da pričekam da se to naširoko uvede u "beginners" distrama, pa da znam na čemu sam. evo, u međuvremenu sam se čak vratio na mint. dakle, da zaključimo, moja putanja kretanja u izboru os danas bila je: mint - fedora - pinguy os - mint
jesam li normalan?
![]()
Ah, možda i ja jednog dana budem imao fedoru, neku 35 ili 40 recimo....
Još uvijek samo početnik.
-
V176V88
Zdravo ljudi! Imam jedno pitanje u vezi instalacije adobe flash playera na fedori 15. Oni koji me prate od početka, znaju o čemu je riječ... moje pitanje je, da li su ovo važeće upute za instalaciju? http://linuxandfriends.com/2011/05/28/i ... fedora-15/
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
Još uvijek samo početnik.
imaš na wiki stranicama fedore kako to riješit, i na njihovom forumu 
mislim da čak funkcionira da prilikom skidanja flash playera odabereš "rpm for linux" i "open with package installer" ili tako nešto i to je to
a ako nije "rpm for linux", onda je "yum for linux"...nešto u tom stilu
mislim da čak funkcionira da prilikom skidanja flash playera odabereš "rpm for linux" i "open with package installer" ili tako nešto i to je to
a ako nije "rpm for linux", onda je "yum for linux"...nešto u tom stilu
- 4ndY
- Moderator
- Kontakt:
http://wiki.open.hr/wiki/Kako_instalirati_Flash#FedoraV176V88 je napisao/la:Zdravo ljudi! Imam jedno pitanje u vezi instalacije adobe flash playera na fedori 15. Oni koji me prate od početka, znaju o čemu je riječ... moje pitanje je, da li su ovo važeće upute za instalaciju? http://linuxandfriends.com/2011/05/28/i ... fedora-15/
Pozdrav svima!
A neutron walks into a bar; he asks the bartender, 'How much for a beer?' The bartender looks at him, and says 'For you, no charge.'