[RIJEŠENO]Dual boot problem

Novi ste u svijetu Linuxa? Imate hrpu početničkih pitanja?

Moderator/ica: Moderatori/ce

Pravila foruma
PRAVILA ZA NOVE KORISNIKE LINUXA!
Prije otvaranja bilo kakve diskusije svaki novi korisnik u svijetu Linuxa obavezan je učiniti sljedeće korake:
Pročitati ove tekstove iz naše Wikipedije:
- Sve uvodne tekstove Linuxa za početnike (njih 5)
- Sve što trebate znati o radu s diskovima
- Pročitati ovu temu za početnike
- Pokušati pronaći riješenje problema u Enciklopediji znanja

Nakon toga korisnik smije otvoriti temu s naslovom svog problema uz obaveznu naznaku Linux distribucije koju koristi u formi:
[Linux distribucija, broj verzije, grafičko okruženje]: Naslov problema
U prvom postu korisnik obavezno mora odgovoriti na ova pitanja:
- Da li ima instalirane Windowse?
- Što ga je motiviralo na instaliranje i korištenje Linux distribucije?
- Obavezno je potrebno navesti specifikacije hardvera (Ime Laptopa, tip procesora, grafičke i mrežne kartice, količina RAM-a i diska)

Bez učinjenih ovih prvih koraka, na teme se neće odgovarati i one će biti izbrisane s foruma!
exithus lethalis

Re: Dual boot problem

Post Postao/la exithus lethalis »

rudar je napisao/la:Kako se točno zove instalirana Linux distra na tvojem laptopu? Što piše u Grubu koji vidiš? Ja to nisam uspio razabrati iz slika koje si poslao. Ako je to, recimo, Linux Mint 21.3, probaj tim imenom zamijeniti ono općenito "mint" na kraju gornje naredbe.
slika
rudar
Spol: M

Post Postao/la rudar »

exithus lethalis je napisao/la:
E da sad sam na svoju ruku radio ovo što ću priložiti na sljedećoj slici na desnoj strani pa sad ide u GRUB i imam win boot manager ali sad ne mogu u windowse čak niti s F9 :

slika
Sad sam zalutao u labirintu :?

Isključiš laptop. Zatim ga uključiš. Ako se pritom podigne Linux Mint, otvori terminal i utipkaj

Kod: Označi sve

sudo update-grub
Potom resetiraj laptop. Pri novom podizanju sustava trebao bi se pojaviti Grub izbornik i u njemu Mint i Windows, pa biraš koji želiš, ostane ti desetak sekundi za izbor.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

@exithus lethalis, jesi li probao u GUI sa nekim grub customizerom?
slika
Meni je isto po defaultu dizao Windowse, ali sam ovako riješio da je Arch No1.
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
exithus lethalis

rudar je napisao/la:
E da sad sam na svoju ruku radio ovo što ću priložiti na sljedećoj slici na desnoj strani pa sad ide u GRUB i imam win boot manager ali sad ne mogu u windowse čak niti s F9 :

slika
Sad sam zalutao u labirintu :?

Isključiš laptop. Zatim ga uključiš. Ako se pritom podigne Linux Mint, otvori terminal i utipkaj

sudo update-grub
Potom resetiraj laptop. Pri novom podizanju sustava trebao bi se pojaviti Grub izbornik i u njemu Mint i Windows, pa biraš koji želiš, ostane ti desetak sekundi za izbor.
probao ali mi samo daje ovo :
slika

a do windowsa mogu preko F9 pa navigiram do ovog :
slika
Vl@do je napisao/la:@exithus lethalis, jesi li probao u GUI sa nekim grub customizerom?
slika
Meni je isto po defaultu dizao Windowse, ali sam ovako riješio da je Arch No1.
gdje si našao taj GUI..?
rudar

Post Postao/la rudar »

slika
Dakle, kad ponovo pokreneš laptop, podiže se automatski samo Mint, ne vidiš Grub (ili ne vidiš Windows opciju u izborniku Grub). Nemogućnost podizanja MS Windows spomenuta je i ovdje https://askubuntu.com/questions/244261/ ... w-efi-file, s tim da je čovjek nakon puno rasprave ponudio rješenje

sudo cp /boot/efi/EFI/ubuntu/grubx64.efi /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
iako njime nije bio baš oduševljen. S druge strane, mali video https://www.youtube.com/watch?v=OtBE_f2daE4 govori o instalaciji na HP G8 250 prilično iscrpno, baveći se baš značajkama tog laptopa, problemima s unutarnjim zaštitama i blokadama i kako ih zaobići.

Žao mi je što nismo dosad uspjeli naći jedno konkretno rješenje.
Vl@do
Moderator
Kontakt:

Post Postao/la Vl@do »

exithus lethalis je napisao/la:...
gdje si našao taj GUI..?
GUI je Grafičko sučelje, a program se zove Grub Customizer. Na mint ga instaliraš ovako: https://www.linuxcapable.com/how-to-ins ... inux-mint/
Moj pogled na sve to.
Glavna snaga GNU/Linuxa nije besplatnost, nego SLOBODA.
http://wiki.open.hr/wiki/Linux_CLI_naredbe
exithus lethalis

rudar je napisao/la:
slika
Dakle, kad ponovo pokreneš laptop, podiže se automatski samo Mint, ne vidiš Grub (ili ne vidiš Windows opciju u izborniku Grub). Nemogućnost podizanja MS Windows spomenuta je i ovdje https://askubuntu.com/questions/244261/ ... w-efi-file, s tim da je čovjek nakon puno rasprave ponudio rješenje

sudo cp /boot/efi/EFI/ubuntu/grubx64.efi /boot/efi/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
iako njime nije bio baš oduševljen. S druge strane, mali video https://www.youtube.com/watch?v=OtBE_f2daE4 govori o instalaciji na HP G8 250 prilično iscrpno, baveći se baš značajkama tog laptopa, problemima s unutarnjim zaštitama i blokadama i kako ih zaobići.

Žao mi je što nismo dosad uspjeli naći jedno konkretno rješenje.
Da, vidi se grub ali ne i windowsi, samo boot manager koji me natrag vrati na GRUB..
Vl@do je napisao/la:
exithus lethalis je napisao/la:...
gdje si našao taj GUI..?
GUI je Grafičko sučelje, a program se zove Grub Customizer. Na mint ga instaliraš ovako: https://www.linuxcapable.com/how-to-ins ... inux-mint/
Znam da je to graphical user interface ali ne pomaže nažalost ni on, sad imam jednu krajnost ne prepoznaje windowse a ide automatski u grub..video ću gledati kasnije sad mi ponestaje strpljenja
rudar

Post Postao/la rudar »

:laku-noc :predaja
Cooleech
Moderator

Post Postao/la Cooleech »

exithus lethalis je napisao/la:ovo u terminalu sam probal sad u mintu ali nešto sa path mi piše..

slika
Za Gospu blaženu.. pface

esp nije putanja već kratica za tvoju putanju do EFI System Partitiona, što je u tvom slučaju /boot/efi.
Čitaj s razumijevanjem!
Još sam ti točno napisao putanje na kraju posta. :pogled_dolje
exithus lethalis je napisao/la:ovo je prva stranica :
slika

nema non windows..sad možda cjepidlačim ali kako da po defaultu bude grub a ne windows boot manager..našao sam i shim.x64 i grub.x64
Očito ti je nešto drukčiji BIOS. Ali da si pročitao sve iz mog sad već predzadnjeg posta, problem bi već riješio.
Arch Linux Install Script (BIG update, BETA verzija)
Vl@do je napisao/la:Arch imaš upravo zato da uštediš na vremenu. Nemaš nikakvih problema s instalacijama, kompajliranjem i ostalim. Imaš jednostavno funkcionalan i stabilan, uvijek najsvježiji OS, a osim toga je sexy i cool do neba.
I've seen some idiots back in my time, but you man... you're special!
exithus lethalis

Cooleech je napisao/la:
exithus lethalis je napisao/la:ovo u terminalu sam probal sad u mintu ali nešto sa path mi piše..

slika
Za Gospu blaženu.. pface

esp nije putanja već kratica za tvoju putanju do EFI System Partitiona, što je u tvom slučaju /boot/efi.
Čitaj s razumijevanjem!
Još sam ti točno napisao putanje na kraju posta. :pogled_dolje
exithus lethalis je napisao/la:ovo je prva stranica :
slika

nema non windows..sad možda cjepidlačim ali kako da po defaultu bude grub a ne windows boot manager..našao sam i shim.x64 i grub.x64
Očito ti je nešto drukčiji BIOS. Ali da si pročitao sve iz mog sad već predzadnjeg posta, problem bi već riješio.
Kad ti se bude dalo daj mi neki molim te step by step , da brzam i nekad čitam s razumijevanjem i brzam..jedva sam i win instaliral jer sam moral drivere ručno instalirati kod setup-a..sad dakle diže grub, ne vidi windowse u grubu nakon update-grub a do windowsa nekako navigiram..zbrda zdola rekli bi kajkavci..eto kad ti se bude dalo i budeš imal vremena, ja ću ti poslikati i sve kaj trebaš da mi to napraviš dummy proof..

Hvala unaprijed
Zaključano