Sada je: 16 ruj 2021, 21:51.
Teme vezane za ostala grafička okruženja (XFCE, LXDE, *box...)

Moderator/ica: Moderatori/ce

Tijekom deset godina iskustva s GNU/Linuxom isprobao sam niz popularnih radnih okruženja (Xfce, KDE, Gnome, LXDE, Cinnamon, Mate) kroz brojne distre.

Iako je bilo vizualno privlačnijih, moj konačan izbor ustalio se uz radno okruženje Mate, i to najviše zbog jednog meni bitnog detalja: lake i jednostavne promjene pozadinske boje u upravitelju programa Caja. Prilažem sliku svojeg Home foldera kao ilustraciju slika

Uz banalnu opciju Edit/Backgrounds and Emblems postiže se željena promjena boje u pozadini, kako se vidi ovdje: slika

Ni u jednom drugom radnom okruženju nisam vidio ovu jednostavnu mogućnost, nego je boje trebalo namještati kroz terminal, što nije baš lako. Čudi me što ni razvijatelji distri poput Zorina, koje su formalno namijenjene za brz i lak prijelaz korisnicima s Windowsa na Linux, nisu ponudili ovu mogućnost, nego je u najboljem slučaju kroz Gnome moguće mijenjati kontrast, s crnog u bijelo i obrnuto, ili razne nijanse sive, što me osobno nipošto ne zadovoljava i nedostaju mi boje koje Mate nudi automatski.

Dakle, ostao je Mate kao jedino radno okruženje po mojem ukusu, iako sam od inačice Mate 1.16 primijetio jednu nepravilnost: nakon promjene pozadinske boje u Caji od zadane (vanilla) bijele u plavu, natpisi ispod foldera ostali su crni, umjesto da zbog pravilnog kontrasta automatski prijeđu u bijelu boju, kao što je to bilo s ranijim inačicama Mate. S te strane mi je najviše pomogao kolega @dg s ovog foruma i njegovo rješenje primjenjujem i danas, kad god instaliram neku distru koja ima Mate kao radno okruženje.

Međutim, čudi me zašto i to nije riješeno automatski, pa sam otvorio novu temu i postavio odgovarajući upit na forumu Linux Minta. Odgovoreno mi je da je problem zbog prijelaza još s GTK 2 u GTK 3 i neprilagođenih ikona, uz savjet da isto pitanje postavim neposredno razvijateljima Mate radnog okruženja na Githubu. Tako sam i učinio, postavio sam isto pitanje i tamo, ali odgovora nema i možda neće ni doći. Ne očekujem da će netko s ovog foruma biti istovremeno među glavnim razvijateljima radnog okruženja Mate, ali svejedno me zanima i vaše mišljenje.
Avatar
Postovi: 953
Postovi: 953
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 70 puta
Primio/la zahvalu: 130 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Ja sam jedno vrijeme na Xubuntu koristio plavu pozadinu. Ručno sam promjenio greybird temu. Čak sam tu temu selio i na druge distre u live načinu kad sam ih isprobavao. Da ti budem iskren to mi je u jednom trenutku zasmetalo i shvatio sam da mi bijela pozadina(malo zasivljena), defaultna, daleko bolje odgovara. Više se s tim ne zamaram ali je istina da je na "mate" to defaultno postavljeno da se može lagano i jednostavno mijenjati.

Pozz
rješenje nečeg kompliciranog je uglavnom "ono" najjednostavnije rješenje
Avatar
Postovi: 931
Postovi: 931
Pridružen/a: 30 ruj 2013, 12:12
Podijelio/la zahvalu: 45 puta
Primio/la zahvalu: 46 puta
Spol: M
OS: Xubuntu 21.10
Budući da Thunar kao upravitelj u Xfce radnom okruženju ne nudi automatsku mogućnost promjene boje pozadine, vjerujem da si plavu boju namjestio kroz terminal. Našao sam svojevremeno tu rutinu (slijed naredaba) negdje u labirintima weba, ali korisnik svejedno mora dobro paziti što radi i koju površinu treba obojati.

Čudi me najviše što Dolphin kroz KDE i Plazmu, kao jako hvaljeno okruženje "s milijun mogućnosti za prilagodbu", nema i ovu mogućnost koju nudi Caja kroz Mate, ili je barem ja nisam uspio naći.
Avatar
Postovi: 953
Postovi: 953
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 70 puta
Primio/la zahvalu: 130 puta
Spol: M
OS: Debian Mate
Radi dopune svojim postovima u ovoj temi ističem da sam uživo isprobao Kubuntu 20.04.2 LTS, s Plazmom 5.18. Tu sam izvan terminala uspio namjestiti željenu tamnoplavu boju pozadine u Home folderu. Dolphin kao upravitelj programa je dobro reagirao, kroz System Settings sam mijenjao ikone i boje dok nisam našao željenu kombinaciju (ikone narančaste boje na modroj pozadini uz bijele naslove).

Međutim, slika kojom sam na kraju bio zadovoljan ne razlikuje se od one koju sam dobio kroz Caja u Mate radnom okruženju (čak je Caja bila jednostavnija za ovu intervenciju). Dakle, ostajem vjeran radnom okruženju Mate.
Avatar
Postovi: 953
Postovi: 953
Pridružen/a: 27 ruj 2012, 12:39
Podijelio/la zahvalu: 70 puta
Primio/la zahvalu: 130 puta
Spol: M
OS: Debian Mate

Na mreži
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.